Now Reading:
VRHUNSKI REZULTATI Varaždinski Centar izvrsnosti za robotiku odgaja buduće liječnike i arhitekte – nakon 8 medalja u Portugalu spremaju se za Bangkok
Full Article 2 minutes read

VRHUNSKI REZULTATI Varaždinski Centar izvrsnosti za robotiku odgaja buduće liječnike i arhitekte – nakon 8 medalja u Portugalu spremaju se za Bangkok

Nakon što su se učenici iz Varaždinske županije, polaznici Centra izvrsnosti iz robotike na Europskom prvenstvu u Portugalu okitili s čak 8 medalja konkurenciju planiraju pokoriti i na svjetskom nivou.

Naime, pred njima je Svjetsko prvenstvo u Bangkoku, a kako se pripremaju, s kojim se izazovima suočavaju te kakav je interes mladih za robotiku otkrio je njihov mentor Ivica Kolarić.

Kako je naglasio, iza ovih učenika je ogroman broj sati marljivog rada, a rezultati koje su postigli i medalje s kojima su se vratili kući samo su krajnja točka koja je vidljiva.

– Ove godine smo jako puno radili i plod našeg rada vidljiv je kroz 8 medalja koje smo osvojili. 14 učenika iz Varaždinske županije sudjelovalo na Europskom prvenstvu u robotici u Portugalu i 7 ih je među prva tri u Europi. To je vrhunski rezultat. Svega ovog ne bi bilo da nije bilo Centra izvrsnosti Varaždinske županije – rekao je Kolarić.

Unatoč vrhunskim rezultatima, mladi robotičari suočavaju se i s nekim izazovima, a najveći im je nedostatak velikog prostora u kojem bi mogli prezentirati sve što rade.

-Varaždinski Centar izvrsnosti za robotiku je poznat u svijetu i mislim da bi to trebalo dići na jedan viši nivo. Nigdje u Hrvatskoj, Europi i svijetu ne postoji ekipa koja je u zadnjih 12 godina osvojila toliko medalja i bila toliko uspješna. Sa svojim učenicima u zadnjih 10 godina osvojio sam preko 110 Oskara znanja, to je duplo više nego bilo tko drugi u Hrvatskoj – kazao je Kolarić dodavši kako su to rezultati svjetskog značaja koje bi trebalo i pokazati široj javnosti.

Učenici koji su pohađali radionice robotike jedni su od najboljih studenata u Londonu, Pragu i ostalim visokim sveučilištima u Hrvatskoj, Europi i svijetu, a varaždinski centri izvrsnosti školuju buduće liječnike, arhitekte i informatičare. Na Europskom prvenstvu u Portugalu podjednako su bile zastupljene i djevojke i dječaci, a njih sedmero okitilo se s 8 medalja zlatnog i srebrnog sjaja.

– Sljedeće natjecanje za koje se pripremamo je Svjetsko prvenstvo u Bangkoku za mjesec dana. Idemo tući Japance, Kineze, Nijemce i sve ostale. Idemo s dvije ekipe i ovo je prvo svjetsko natjecanje nakon 2, 3 godine pandemije – poručio je Kolarić koji priznaje kako mu je velika želja da i grad cvijeća i baroka bude domaćin ovakvom natjecanju.

tklopotan / www.sjever.hr
10.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.