Now Reading:
Međimurje treće u Hrvatskoj promatrajući izvoz po zaposlenome – Župan Posavec: U krizama i izazovima uvijek smo znali funkcionirati, ponosni smo na snagu našeg gospodarstva
Full Article 4 minutes read

Međimurje treće u Hrvatskoj promatrajući izvoz po zaposlenome – Župan Posavec: U krizama i izazovima uvijek smo znali funkcionirati, ponosni smo na snagu našeg gospodarstva

Župan Međimurske županije Matija Posavec otvorio je investicijski forum Sjeverne Hrvatske koji je održan u Murskom Središću u organizaciji poslovnog tjednika Lider.

Četvrti je to ovogodišnji Lider Invest te posljednji prije same završnice i dodjele nagrada za najbolje proizvodne investicije koja će se održati početkom prosinca u Zagrebu.

-Kada govorimo o gospodarstvu, izvozu i proizvodnoj propulzivnosti nema boljeg mjesta za gospodarske teme od Međimurja. U krizama i izazovima uvijek smo znali funkcionirati tako da postižemo dobre rezultate što potvrđuju naši gospodarski pokazatelj – kazao je župan Posavec dodavši da međimursko gospodarstvo posljednjih deset godina ubrzano raste, a prema analizi Lidera Međimurska županija treća je u Hrvatskoj među županijama promatrajući izvoz po broju zaposlenih:

-Kada usporedimo veličinu naše županije, broj poduzetnika i zaposlenih s rezultatima koje postižemo, ponosni smo na snagu našeg gospodarstva. Jedna smo od dvije županije u Hrvatskoj koje imaju veći BDP sada nego prije krizne 2008. godine. Stopa nezaposlenosti nam je vrlo niska, trenutno iznosi 4,1% te imamo 580 radnih mjesta više nego u odnosu na prosinac prošle godine. Promatrajući izvoz po zaposlenome, međimurski poduzetnici treći su u Hrvatskoj – rekao je Posavec.

Poslovni tjednik Lider pokrenuo je 2016. poseban projekt Lider Invest, nagradu za najbolje male, srednje i velike proizvodne investicije u Hrvatskoj, kako bi promicao ulaganja koja otvaraju nova radna mjesta, povećavaju izvoz i stvaraju dodatnu vrijednost.

Misija projekta je jačanje povjerenja u institucionalne i pravne okvire potrebne za stvaranje pozitivnog ozračja koje će privući buduće ulagače/investitore te predstavljanje, praćenje i nagrađivanje proizvodnih investicija.
Glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović u svom je uvodnom govoru na otvorenju foruma poručio kako su sve tvrtke jednake, ali da su neke ipak „jednakije“ od drugih, a to su proizvode tvrtke:

-Smatram da će standard i život biti bolji kada u Hrvatskoj bude toliko proizvodnih tvrtki koliko ih ima ovdje na sjeveru Hrvatske – rekao je Šajatović.

Okupljene sudionike pozdravio je i domaćin, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak koji je istaknuo da su pojedini poduzetnici u Međimurskoj županiji unatoč krizi posljednje dvije godine povećali svoju proizvodnju.

-Svako radno mjesto koje je očuvano je iznimno važno i vrijedno. Naše gospodarske zone nemaju slobodnog mjesta, pa smo već krenuli u fazu proširenja i nadam se da ćemo u tome brzo uspjeti – rekao je gradonačelnik Srpak.

Obilaskom hrvatskih regija i održavanjem investicijskih mini foruma Lider nastoji poduzetnicima pružiti potrebne informacije o investicijskoj klimi, inicijativama jedinica lokalne samouprave, mogućnostima i izvorima financiranja te otvoriti raspravu o dosad pokrenutim projektima.

-Strategija koju provodimo u Međimurskoj županiji je da poduzetnicima nastojimo dati vjetar u leđa u skladu s našim mogućnostima, stvaramo pozitivno gospodarsko ozračje, dajemo snažan zamah ulaganjima u gospodarske zone te zajedno s gradovima i općinama nastojimo što više iskoristiti europska sredstva, kako bi izvorne prihode mogli usmjeriti za socijalno komponentu podrške građanima kroz razne potpore – pojasnio je župan Posavec koji je dodao da se Međimurje nastoji okrenuti automobilskoj industriji kao dobroj budućnosti, a tome se prilagođava i obrazovna strategija županije.

Nakon pozdravnih govora i predstavljanja projekta Lider Invest, uvod u prvi panel dao je konzultant i vlasnik tvrtke Instar Boris Teški, ujedno i član stručnog odbora Lider invest s temom ”Kako stvoriti poticajno okruženje za investicije”. Pohvalio je Međimursku županiju kao jedinu u Hrvatskoj koju je ponovno nagradio ugledni časopis Financial Times te ju svrstao među 10 najboljih europskih regija budućnosti, kao jedno od najpogodnijih područja za uspješno poslovanje u Europi.

Program je nastavljen s dva panela na teme „Kako stvoriti poticajno okruženje unatoč svim preprekama“ i ‘“Investitori i primjeri dobre prakse“ na kojima su sudjelovati: župan Posavec, gradonačelnik Srpak, urednik Lidera Šajatović, voditelj ureda Europske investicijske banke u Hrvatskoj Anton Kovačev, predsjednik uprave HAMAG-BICRA Vjeran Vrbanec , osnivač i vlasnik tvrtke Sobočan d.o.o. Franjo Sobočan, predsjednik Uprave tvrtke Press Glass d.o.o. Igor Vlahović i urednica komentatorica iz Lidera Manuela Tašler.

U suradnji s  općinama, gradovima i županijama te institucionalnim partnerima Lider poziva poduzetnike da nominiraju svoja ulaganja i tako postanu kandidati za nagradu Lider Invest.

www.sjever.hr/medjimurska-zupanija.hr
09.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.