Now Reading:
Jačanje destinacijskog brenda i održivog turizma: Turistička zajednica Zagrebačke županije u novom europskom projektu vrijednom preko 6,5 milijuna kuna
Full Article 3 minutes read

Jačanje destinacijskog brenda i održivog turizma: Turistička zajednica Zagrebačke županije u novom europskom projektu vrijednom preko 6,5 milijuna kuna

turizam zgz

Turistička zajednica Zagrebačke županije posljednjih je godina vrlo aktivna u prijavama i provedbama EU projekata što je rezultiralo prijavom i pozitivnom ocjenom i novog EU projekta Turističke zajednice Zagrebačke županije, financiranog u okviru programa Obzor Europa.

Projekt KNOWING trajat će 48 mjeseci, a s provedbom započinje 1. lipnja. Ciljevi projekta su razviti okvir za modeliranje koji će pomoći u razumijevanju i kvantificiranju interakcija između utjecaja i rizika klimatskih promjena, mjera ublažavanja i strategija prilagodbe, procijeniti međuodnos između javnih i privatnih strategija prilagodbe i ublažavanja klimatskih promjena te identificirati načine ublažavanja klimatskih promjena uz optimizirane kombinacije intervencija u različitim sektorima.

Zaključno, projekt se bavi jednom od ključnih dimenzija održivog razvoja, ekološkom dimenzijom. Ukupna vrijednost projekta je preko 6,5 milijuna eura, a županijska Turistička zajednica u njemu sudjeluje s još 19 partnera, s ciljem uspostave održivog turizma, očuvanja klime i društvene transformacije u Zagrebačkoj županiji.

Naravno, kako ističu iz Turističke zajednice Zagrebačke županije, nije to nimalo lagan i jednostavan posao, uključuje kontinuirano praćenje svih potencijalnih natječaja za sufinanciranje iz različitih programa vezanih tematski uz turizam, kontinuirano praćenje trendova u turizmu općenito, analizu stanja turizma u Zagrebačkoj županiji te generiranje projektnih ideja za potencijalno unapređenje i, ne manje važno, kako bi ove aktivnosti bile uspješne zahtijevaju kontinuiranu suradnju i komunikaciju s velikim brojem potencijalnih projektnih partnera diljem Europske unije, a i šire.

Turistička zajednica trenutno provodi dva projekta sufinancirana iz EU. Prvi je projekt PRONACUL koji naglašava ideju o promociji i očuvanju prirodne i kulturne baštine i podršku razvoju transnacionalne strategije za zajedničku promociju Jadranskog-jonskog područja kao turističke destinacije. PRONACUL je financiran u okviru INTERREG V-B Jadransko-jonskog programa transnacionalne suradnje 2014. – 2020. i traje do rujna 2022. godine. Ukupna vrijednost projekta je preko 1,7 milijuna eura.

Drugi projekt u provedbi je EKOMUZEJ BISTRA kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz mehanizam Integriranih teritorijalnih ulaganja na području Urbane aglomeracije Zagreb. Korisnik projekta je Općina Bistra, a partner na projektu, uz Turističku zajednicu je i Udruga Ekomuzej Bistra.

Cilj projekta je obnova i rekonstrukcija zgrade stare škole u Poljanici Bistranskoj te njena prenamjena u suvremeni i moderno opremljen kulturno-turistički centar. Korištenjem dijela prostora obnovljenog objekta za namjene koje se odnose na promociju Općine Bistra kao turističke destinacije, kao i osnivanjem turističko-informativnog centra, unaprijedit će se turistička atraktivnost ovog područja za posjetitelje. Ukupna vrijednost projekta je gotovo 12 milijuna kuna, a traje do 1. rujna iduće godine.

Ponosna na novi uspjeh i novi projekt, Turistička zajednica Zagrebačke županije nastavlja sa svojim aktivnostima u prijavama i provedbama europskih projekata. Konkurencija je velika unatoč rigoroznim kriterijima i ponekad unatoč pozitivno ocijenjenoj projektnoj prijavi, projekt se odbija jer se potroše alocirana sredstva. Tako su trenutno neki projekti u fazi pripreme, a neke projektne prijave su u postupku evaluacije te se rezultati s nestrpljenjem očekuju.

Dijeljenje znanja, najboljih praksi s relevantnim partnerima iz drugih EU zemalja, kao i nacionalnim, regionalnim i lokalnim partnerima ključno je i za aktivnosti jačanja destinacijskog brenda, ističu iz Turističke zajednice Zagrebačke županije.

www.sjever.hr / visitzagrebcounty.hr
02.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.