Now Reading:
Sve je spremno za najveću turističku manifestaciju – ne propustite 54. Križevačko veliko spravišče, evo što vas sve očekuje
Full Article 3 minutes read

Sve je spremno za najveću turističku manifestaciju – ne propustite 54. Križevačko veliko spravišče, evo što vas sve očekuje

Ovog vikenda u Križevcima će se održati najveća turistička manifestacija 54. Križevačko veliko spravišče, a kako je najavljeno, za nju je sve spremno.

Gradonačelnik Mario Rajn uputio je zahvalu svima koji su se uključili u program i pokroviteljstvo te naglasio značaj i važnost ove manifestacije.

-Koristim priliku pozvati naše sugrađane i goste da dođu i da ovaj vikend s nama dijele sve ono dobro, veliku spelanciju. Mislim da je kiša otpadala prošli vikend i mislim da bi tjedan pred nama trebao biti i ugodan i lijep, a siguran sam i uspješan – rekao je Rajn.

Program 54. Križevačkog velikog spravišča predstavila je direktorica Turističke zajednice grada Križevaca Olinka Gjigaš naglasivši kako on počinje u petak, 3. lipnja u 17,00 sati Križevačkim malim spraviščem na kojem će nastupiti djeca iz križevačkih dječjih vrtića i osnovnih škola te vrtića s područja susjednih općina, a tijekom kojeg će gradonačelnik Rajn predati ključ grada dječjoj gradonačelnici Ivi Novosel.

Nakon svečane povorke u 20,30 sati u kojoj će biti preko 100 sudionika, u 21,00 sat održat će se tradicionalna predstava o pomirbi križevačkih purgera i kalničkih šljivara na kojoj će posjetitelje dočekati vino, voda i čaša kako bi zajedno s glumcima mogli nazdravljati po Križevačkim štatutima tijekom cijele predstave.

Prvi dan Spravišča će završiti Piviščem u organizaciji Križevačke udruge pivara, vatrometom i koncertom Hari Mata Harija. S obzirom da predstava uključuje prikaz svatova, a svatovi ne mogu proći bez tradicionalnog svatovskog vola, u subotu od 13,00 sati održat će se besplatna podjela svatovskog vola uz zdravice po Križevačkim štatutima na Strossmayerovom trgu.

Najbolja lokalna vina, uz besplatnu degustaciju čvaraka i nastup tamburaša, moći će se kušati na Večeri vina i čvaraka koja će se održati u subotu s početkom u 20,00 sati.

Zadnji dan manifestacije tradicionalno u 13,00 sati Lovačko društvo Sveti Hubert zajedno s ostalim lovačkim društvima pripremit će paprikaš koji će besplatno dijeliti građanima, a u 16,00 sati održat će se Štruklijada na kojoj će vještine u pripremi štrukla predstaviti brojni mjesni odbori i gradske četvrti Križevaca, a svi posjetitelji će nakon degustacije moći glasati za najbolje štrukle.

Tu je i bogat program za djecu koji će se održavati kroz sva tri dana. Križevačko malo spravišče, Sigurno i vješto u prometu, javna edukacija o oralnom zdravlju i higijeni uz kreativnu radionicu i premazivanje zubi u organizaciji dr.med.dent Sare Krog te Križevačke stare igre samo su neki od programa.

Na Ljetnoj pozornici održat će se Dječja spraviščijada znanosti i kulture u sklopu koje će se održati predstava Dramske družine Kolibrići „Stoliću, prostri se“, čajanka uz pričanje priča, oslikavanje parkirališta motivima Spravišča i planeta, promatranje Sunca i sajam knjiga. I ove godine nezaobilazan dio Spravišča bit će KUFER festival koji donosi kreativne radionice za djecu, žonglerske showove, predstave, vatreni show te nastupe DJ-eva Ivana Šimoneka, Roberta Radamanta, MSuna i Marija Kovača.

Raspjevani glazbeni prozori Glazbene škole Alberta Štrige, nastupi kulturno-umjetničkih društava, mažoretkinja, izložba old timer vozila, izložba i mini kolonija članova KLK-a, POOHfest pucanje iz povijesnog topa u središtu grada, razni nastupi te brojna druga događanja odvijat će se u sklopu ovogodišnjeg Križevačkog velikog spravišča.

www.sjever.hr / krizevci.hr
01.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.