Now Reading:
Na jesen rješavanje famoznih varaždinskih bala? Bosilj: Znam da bi si neki najrađe rezali žile zbog uspješnog rješavanja nagodbe
Full Article 5 minutes read

Na jesen rješavanje famoznih varaždinskih bala? Bosilj: Znam da bi si neki najrađe rezali žile zbog uspješnog rješavanja nagodbe

Nakon što je Gradsko vijeće Grada Varaždina na posljednjoj sjednici većinom glasova dalo suglasnost za sklapanje Ugovora o nagodbi, u ponedjeljak su gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj, direktor gradske tvrtke Varkom d.d. Bruno Ister i ravnatelj Javne ustanove „GRADSKI STANOVI“ Roman Veršić stavili potpis na ugovor između Grada i tvrtki T&H Invest d.o.o., PRVI FAKTOR d.o.o. u likvidaciji, VIS PROMOTEX d.o.o., VADOM ULAGANJA d.o.o., VARKOM d.d. i Javne ustanove „GRADSKI STANOVI“.

Gradonačelnik Bosilj naglasio je kako je ovim potpisivanje raskinuto osam ugovora, podugovora i aneksa koje je prije više od deset godina potpisao tadašnji gradonačelnik koji za to nije imao osigurana proračunska sredstva te se protiv njega i danas vode kazneni postupci.

-Mi smo ovim potpisom sporazumno riješili osam sporova na Trgovačkom sudu. Tih osam sporova je samo na odvjetničke sporove već iznosilo više od 12 milijuna kuna. Nečinjenjem u prošle četiri protraćene, izgubljene godine, kad se pokušavala sklopiti ova nagodba koju smo mi uspjeli u manje od godinu dana sklopiti i realizirati. Postojala je nagodba koja je bila predizborna patka i koju u četiri mjeseca nije nitko želio potpisati. Mi smo danas s četiri tvrtke, zajedno s Gradskim stanovima i Varkomom, potpisali nagodbu koju smo ispregovarali i riješili u manje od godinu dana – istaknuo je gradonačelnik naglasivši kako su skinuli jedan mač veći od 140 milijuna kuna Gradu iznad glave i omogućili da “počnemo gledati u budućnost.”

-Nismo nažalost imali mogućnost clean starta zato jer u protekle četiri godine nije niti jedna bala maknuta, niti jedan spor nije riješen, osim što je Grad namjerno izgubio spor od 27 milijuna kuna s EKOS holdingom, gdje smo platili zemljišta više od 300 eura. Tako da je ova nagodba jedan nemjerljiv korak naprijed. Omogućit ćemo Gradu, JUGS-u i Varkomu da prodišemo punim plućima i da se riješimo nekakvih tereta i okova prošlosti – dodao je Bosilj ističući kako je sljedeći korak rješavanje bala.

– Znam da bi si neki najrađe rezali žile zbog toga što smo i ovu nagodbu uspjeli riješiti, a oni nisu. Očekujemo hrpu opstrukcija koje su već počele oko bala, ali mi smo u roku od 11 mjeseci uspjeli dobiti građevinsku dozvolu za sanaciju odlagališta Brezje, što prethodna ekipa nije uspjela dobiti u svoje četiri godine mandata. To su ipak neki pokazatelji smo na pravom putu i da ćemo imati, vjerujem, raspisani natječaj tijekom ljeta, a na jesen ćemo imati odabranog izvođača koji će riješiti varaždinske bale – najavio je gradonačelnik.

Laicima je nemoguće objasniti kakav je to bio gordijski čvor s ovim ugovorima. Morao se doslovce prerezati. Drukčije nije išlo. Grad Varaždin plaća 16,8 milijuna kuna za zemljišta koja dobiva, Varkom dobiva povrat avansa iz 2008. godine kojeg prosljeđuje u Grad, JUGS dobiva zemljišta iza kućanske rampe na kojima će se moći dalje širiti. Grad dobiva zemljišta u Jalkovcu koja su nam potrebna da se možemo spojiti na obilaznicu i izmaknuti kamionski promet iz Poljane Biškupečke i Jalkovca – ističe gradonačelnik dodajući kako Grad nije kupio zemljišta koja je po onim ugovorima trebao kupiti jer su „bila beskorisna” navodeći zemljišta na Banfici ispod kojih ide glavni kolektor i dio Vilka Novaka gdje ispod ide visokonaponski dalekovod. Grad je uzeo samo „ona zemljišta koja su kvalitetna i gdje ćemo moći dalje nastaviti stanogradnju.”

Direktor Varkoma Bruno Ister opisao je koji su benefiti potpisivanja ove nagodbe.

-Po pitanju rješavanja naših famoznih bala prva runda koju smo uspješno danas okončali je velika stvar, i za Varkom zbog toga što je Varkom u pravilu ovdje samo bio kao nekakav transfer sredstava u ovoj nagodbi. Naime, u Varkomu se ta priča teretila kao računovodstveni posao koji nikako nismo mogli završiti i svaka revizija nam je nalazila i stavljala primjedbu na to. Ovim rješavanjem i ovim povratom sredstava od grupe T&H Invest Varkomu i Varkom dalje gradu, Varkom se rješava tog tereta koji je prvenstveno računovodstveni – rekao je Ister dodajući kako ih se više ni na koji način neće moći vezivati uz bale jer se po zakonu o vodnim uslugama njima ne smije baviti što za Varkom znači bitno olakšanje u poslovanju.

Ister kaže kako će posjednik bala biti ili Grad ili neka tvrtka koja je u vlasništvu Grada, a nikako ne Varkom.

-U pitanju su dva modela, čak se razmatra i model kupovine MBO-a i kao prvi i glavni put je put koji je propisan hodogramom. To je put za koji je Grad ishodio građevinsku dozvolu i tim se putem se svakako ide. Država će sufinancirati, odnosno Fond će sufinancirati svoj postotak. Tako da ovisno o načinu još uvijek se može dogoditi da se ide stvarati određena tvrtka, a ti modeli se razmatraju – zaključio je Ister.

Ravnatelj Javne ustanove „GRADSKI STANOVI“ Roman Veršić istaknuo je kako ova nagodba neće koštati ništa.

-Mi smo u pravilu zamijenili spremište u Banfici na kojem se ne može graditi za puno kvalitetnije zemljište u Vilka Novaka gdje bude se mogla nastaviti POS izgradnja – rekao je Veršić te dodao kako se već stotinjak ljudi prijavilo na POS listu te da zbog velikog interesa valja osigurati gradilište za nastavak gradnje.

abrkic/sjever.hr
16.05.2022.

Input your search keywords and press Enter.