Now Reading:
Nježna, krhka i elegantna: bezvremenska Pavlova s jagodama – idealna proljetna slastica koja uspijeva svaki put!
Full Article 2 minutes read

Nježna, krhka i elegantna: bezvremenska Pavlova s jagodama – idealna proljetna slastica koja uspijeva svaki put!

pavlova

Bezvremenska Pavlova vjerojatno je najpoznatija slastica s beze korama. Ime je dobila po ruskoj balerini Ani Pavlovi, a njezin izgled – sva nježna, krhka i elegantna – asocira na svu umješnost baletnog umijeća.

Budući da su bjelanjci glavni sastojak Pavlove, zahtijevaju pažljivo rukovanje, zato slijedi par trikova koji će osigurati da vam ova popularna slastica uspije svaki put.

Bjelanjke je lakše odvojiti ako su jaja hladna, direktno iz hladnjaka. Međutim, bjelanjci sobne temperature dat će onaj ekstra fluffy snijeg. Zato odvojite bjelanjke od žumanjaka čim izvadite jaja iz hladnjaka, a zatim ih pustite da odstoje na pultu oko 30 minuta.

Nadalje, bjelančevine ne vole bilo kakav trag masti, zato pazite da su zdjela i pribor kojim ćete mutiti bjelanjke čisti i bez masti. Zdjele od nehrđajućeg čelika ili stakla mnogo su bolji izbor od plastičnih jer plastične posude imaju tendenciju apsorbirati masti.

Sastojci

Za košarice
– 4 veća bjelanjaka
– 220 g šećera u prahu
– pola čajne žličice ekstrakta vanilije
– 1 žlica alkoholnog octa

Za kremu
– 200 ml slatkog vrhnja
jagode

Priprema

Zagrijte pećnicu na 140 stupnjeva. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje.

Odvojite bjelanjke, izmiksajte ih postupno dodajući šećer u prahu. Miksajte sve dok se sasvim ne poveže s bjelanjcima – prosudite tako što ćete uzeti malo smjese između prstiju i provjeriti je li posve glatko.

Kad su bjelanjci izmiksani, dodajte ekstrakt vanilije i ocat pa promiješajte.

Dobivenu smjesu stavite u slastičarsku vrećicu i oblikujte mala „gnijezda“, ostavljajući dovoljno razmaka. Pazite da svako „gnijezdo“ ima udubinu u koju ćete kasnije smjestiti kremu i jagode.

Pecite oko sat vremena dok ne postanu čvrsta na dodir i blijedo bež boje. Isključite pećnicu, odškrinite vrata i pustite da se Pavlova „gnijezda“ potpuno ohlade u pećnici.

Istucite vrhnje za šlag. Jednom kad se „gnijezda“ ohlade, u sredinu stavite kremu te ukrasite svježim jagodama i listićima mente (po želji).

Savjet više: Zagrijte pećnicu na nešto višu temperaturu (160 stupnjeva) – početna visoka temperatura pomaže da se kolač oblikuje bez previše širenja i stvara bolju (jaču) koru. Samo ne zaboravite smanjiti temperaturu kad stavljate kore na pečenje!

Foto: arhiva
www.sjever.hr/naturala.hr
15.05.2022.

Input your search keywords and press Enter.