Now Reading:
Branitelji iz Ivanca lepoglavskim učenicima prenijeli svoja iskustva i znanja o Domovinskom ratu – slijedi predavanje u Novom Marofu
Full Article 4 minutes read

Branitelji iz Ivanca lepoglavskim učenicima prenijeli svoja iskustva i znanja o Domovinskom ratu – slijedi predavanje u Novom Marofu

Edukacijski tim Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Ivanec održao je u Osnovnoj školi Ante Starčević, Lepoglava, predavanje učenicima 8. razreda na temu „Domovinski rat – Istina o slobodi”, u svrhu promicanja vrijednosti Domovinskog rata i borbe za slobodu i samostalnost Hrvatske.

Predavanje je usuglašeno sa školom, a održano u nastavnom periodu u kojem učenici u predmetu Povijest slušaju o Domovinskom ratu. Članovi užeg vodstva ivanečke udruge Dražen Geček, Ljudvek Cikač i Martin Lukavski, te Vjekoslav Špac iz HVIDR-e Ivanec, učenicama i učenicima, prema stručnom programu odobrenom od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, prenijeli svoja iskustva i znanja iz Domovinskog rata, kao i o periodu neposredno pred izbijanjem, te po njegovom završetku.

U početnom dijelu svima se obratio ravnatelj škole Ratko Tomić, te učenike, učitelje i školske djelatnike upoznao s gostima i svrhom njihova dolaska, a predavače pozdravio, zahvalio na dolasku, da bi nakon toga započelo predavanje.

Ono je bilo koncipirano u tri dijela, u prvom je učenicima prikazan animirani film (animirani zemljovid) Hrvatskog povijesnog muzeja “Domovinski rat”, nakon čega su u PowerPoint prezentaciji izneseni detalji o uzrocima i tijeku Domovinskog rata, stvaranju, obrani i oslobađanju Hrvatske u nametnutom ratu.

U trećem, više praktične naravi, djeca su mogla vidjeti novčane valute iz vremena Domovinskog rata koje su se koristile u Hrvatskoj, te na okupiranim područjima Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kao i zbirku kovanica hrvatskih kuna u uporabi. S njima ih je upoznao poznati kolekcionar Martin Lukavski, koji je za ovu tribinu pripremio dio svoje bogate numizmatičke zbirke.

Isto tako, djeca su u tom dijelu predavanja mogla vidjeti i ratne memorabilije, odnosno autentične dijelove odjeće i opreme hrvatske policije i Hrvatske vojske iz Domovinskog rata, što ih je i najviše zanimao. Bili su tako izloženi pribor za jelo, uniforme, kape i oznake Policije, potom 1. Gardijske brigade Tigrovi, 7. Gardijske brigade Puma, ali i one u ratu neprijateljskih postrojbi, poput Milicije Krajine ili tadašnje JNA, pa maska za zaštitu od bojnih otrova, jedan stari tranzistor na baterije iz privatne zbirke koji je hrvatskim braniteljima u doba rata bio jedini kontakt s vanjskim svijetom, zastava koja se vijorila na oslobođenim kninskim ulicama 5. kolovoza 1995. i još ponešto.

Učenike je dosta toga zanimalo, postavljali su brojna pitanja, a posebno su zanimanje pokazali prema američkoj ‘pancirki’ i šljemu, ratnim oznakama i uniformama, praznoj ‘zolji’ koja potječe s Vukovarskog bojišta, tenkovskoj ‘čahuri’, a uniforme, kape i ‘beretke’ neki su malo i isprobali.

U finalnom dijelu učenicima su prikazani segmenti dokumentarnog filma „Zaboravljena mladost”, u kojima Vjekoslav Špac govori o svojim danima zatočeništva u srpskim koncentracijskim logorima, te zahvala lepoglavskog gradonačenika Marijana Škvarića hrvatskim braniteljima s gradskog područja.

Na završetku predavanja Cikač se uime udruga zahvalio svima u školi na toplom prijemu, učenicima na pozornosti, zaželjevši im puno uspjeha u nastavku obrazovanja, a prigodnima se riječima obratio i profesor povijesti Jasmin Kokotec, zahvalivši gostima na dolasku i poučnom predavanju.

Vjekoslav Špac je na prigodnom druženju u uredu ravnatelja Tomića školi uručio knjigu „Svjedočim”, koja govori o stradavanju Tovarnika u Domovinskom ratu, mjesta na krajnjem istoku Hrvatske, gdje su u ljeto 1991. boravili pripadnici ivanečke policije.

Nakon ovog, edukacijski tim dragovoljaca i veterana ima već dogovoreno nekoliko predavanja do kraja školske godine, a prvo u nizu je u utorak, 17. svibnja, u Kulturnom centru Ivan Rabuzin u Novom Marofu.

Projekt „Domovinski rat – Istina o slobodi” podupire Varaždinska županija.

www.sjever.hr
15.05.2022.

Input your search keywords and press Enter.