Now Reading:
Velik dan za malo selo s bogatom tradicijom – U sklopu manifestacije ‘Fčofci pre kovačnici’ u Čehovcu održano prvo međunarodno natjecanje u potkivanju
Full Article 2 minutes read

Velik dan za malo selo s bogatom tradicijom – U sklopu manifestacije ‘Fčofci pre kovačnici’ u Čehovcu održano prvo međunarodno natjecanje u potkivanju

S ciljem promocije tradicije kroz zanatstvo, tradicijsku kulturu i način življenja Preloga i Međimurja, u Čehovcu je održana nova tradicijsko glazbena manifestacija „Fčovci pre kovačnici“.

Budući da je Čehovec maleno mjesto s velikom tradicijom, a samo je Kovačnica Fčofci na istome mjestu preko 150 godina, danas je u ovom selu, u sklopu manifestacije održano prvo Međunarodno natjecanje u potkivanju konja na koje su se uz domaće dečke, odazvali potkivači iz Italije, Slovenije, Mađarske i BiH.

Idejni začetnik natjecanja u potkivanju bio je Siniša Cmrk, a kako je Tomislav Mihac Kovačic kao jedan od organizatora naglasio, od sedam konja koji su potkivani, dobar dio njih dolazi upravo iz Međimurja.

– Cijelu manifestaciju gradimo na 150 godišnjoj tradiciji potkivanja u Čehovcu,ali i na tradiciji međimurskih konja – rekao je Mihac Kovačic dodavši kako se nada da će ovaj festival rasti iz godine u godinu i da će se tradicija nastaviti.

Da je riječ o zaista velikom danu za Čehovce istaknuo je zamjenik gradonačelnika Preloga Zdravko Kvakan.

– Izuzetno smo ponosni što se Međunarodno natjecanje u potkivanju konja odvija upravo u Fčofcu pri kovačnici. Ovo je početak njegovanja starih zanata koji su našim mještanima i žiteljima Međimurja nekada osiguravali egzistenciju – rekao je Kvakan dodavši kako je to bio život koji je ljude poticao na zajedništvo i pomaganje.

U petom mjesecu prošle godine Grad Prelog sklopio je sporazum o adaptaciji i uređenju kovačnice s obitelji Mihac iz Čehovca, a na adaptaciju je iz proračuna izdvojeno nešto manje od 100 tisuća kuna.

– Grad Prelog prepoznao je važnost ove manifestacije i osigurat će potrebna sredstva za održavanje kovačnice te time očuvati stare običaje i zanate od zaborava – dodao je zamjenik gradonačelnika.

Osim u natjecanju potkivanja posjetitelji su mogli uživati u srednjovjekovnim igrama, a organiziran je i koncert.

www.sjever.hr
14.05.2022.

Input your search keywords and press Enter.