Now Reading:
Otvoren 15. Robokup, natjecanje osnovnoškolaca u elementarnoj robotici; župan Kolar: Vrlo je važno da se djeca od vrtićke dobi upoznaju sa novim tehnologijama
Full Article 3 minutes read

Otvoren 15. Robokup, natjecanje osnovnoškolaca u elementarnoj robotici; župan Kolar: Vrlo je važno da se djeca od vrtićke dobi upoznaju sa novim tehnologijama

U subotu je u Stubičkim Toplicama otvoren 15. po redu Robukup. Natjecanje je to u elementarnoj robotici učenika osnovnih škola. Na ovogodišnje natjecanje prijavilo se 45-oro djece u 15 ekipa, 14 iz Hrvatske i jedna ekipa iz Bosne i Hercegovine.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar na otvorenju je naglasio kako su robotika i nove tehnologije i sadašnjost i budućnost i ulaganje u njih nema alternative.

-Tehničko znanje i tehničke inovacije mogu nas držati iznad vode i da pratimo razvoj sa naprednim zemljama – dodao je župan.

Govoreći kako je važno da se već u ranoj vrtićkoj dobi djeca počnu upoznavati sa tehnologijom, župan je rekao kako je u Poduzetničkom centru u Krapini otvoren centar za robotiku i nove tehnologije upravno zbog svjesnosti da su najveće zagorske tvrtke automatizirane gdje oko0 90% poslova rade robotičke ruke.

Načelnik općine Stubičke Toplice Josip Beljak kazao je kako je prije dvadesetak godina sve ovo izgledalo kao daleka budućnost, a sada je to sadašnjost i već od vrtićkih doba djeca se upoznavaju sa robotikom.

-Stubičke Toplice nisu slučajno domaćini jer imamo sekciju robotičara koji su vrlo uspješni – dodao je načelnik Beljak.

Ravnateljica OŠ Vladimir Bosnar Stubičke Toplice Brigitte Gmaz istaknula je kako kako OŠ Vladimir Bosnar već nekoliko godina zaredom domaćin državnog natjecanja u elementarnoj robotici.

-Naša škola je vrlo uspješna na natjecanjima u robotici i na državnom natjecanju iz robotike prošli tjedan osvojili smo treće mjesto – dodala je ravnateljica.

Predsjednik Hrvatske zajednice Tehničke kulture Damir Tomić rekao je kako je povijest pokazala da su naši znanstvenici vrlo uspješni u svijetu, a među ovom današnjom djecom, netko od njih biti uspješan znanstvenik koji će nas sigurno počastiti nekakvim izumom na ovom području.

-Ovo su njihovi počeci i od njih 45 možda će se njih desetak time baviti već u srednjoj školi, pet njih kroz fakultet, a dvoje će biti izuzetni znanstvenici. Oni kroz igru nauče puno toga i već rade stvari koje su vrlo ozbiljne – dodao je Tomić.

msopek/sjever.hr 14.05.2022.

Input your search keywords and press Enter.