Now Reading:
FOTO I VIDEO: U Zaboku otvoren “Mali gastro” – Učenici ugostiteljskih i turističkih škola prezentirali svoja znanja i vještine
Full Article 7 minutes read

FOTO I VIDEO: U Zaboku otvoren “Mali gastro” – Učenici ugostiteljskih i turističkih škola prezentirali svoja znanja i vještine

U Zaboku je otvoren 18. po redu “Mali gastro”, regionalno natjecanje na kojem svoja znanja i vještine predstavljaju srednjoškolci iz ugostiteljskih i turističkih škola sjeverozapadne Hrvatske. Manifestacija je organizirana od strane Srednje škole Zabok, a ravnateljica škole i Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Draženka Jurec, izrazila je zadovoljstvo što su se nakon dvije pandemijske godine ponovno vratili na razne manifestacije.

– Ovo je 18. Mali gastro, trebao je biti 20., ali u svakom zlu ima i neko dobro, pa će tako 20. biti one godine kada ćemo se preseliti u novu školu i novi centar tako da će biti okrugla obljetnica. Ova manifestacija znači nam puno jer našim osnovnoškolcima, građanima i roditeljima možemo pokazati što naši učenici ugostiteljskih škola znaju i to iz naših škola partnera – rekla je Jurec.

S obzirom je Srednja škola Zabok Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu njihove škole partneri su srednje škole iz Bjelovara, Preloga i Varaždina, te najveće ugostiteljske škole iz Grada Zagreba.

– Ovaj Gastro je iz zagorskog prerastao ne samo u regionalni, već i u međunarodni jer nam dolaze i gosti iz Ljubljane, iz njihovog najvećeg centra izvrsnosti koji je proglašen najboljim u Europi – istaknula je Jurec dodavši kako se na manifestaciji predstavljaju i dva fakulteta koja njihovi učenici najviše upisuju, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Fakultet za menadžment u turizmu u Opatiji.

Škola je trenutno smještena u Bračku, a jedino što ih muči je mala kuhinja, ali je to ništa prema onome što ih čeka u novim prostorima.

– Naročito se veselimo što će svi ljudi iz naše županije moći doći na hobističke radionice. Želite naučiti miješati koktele ili spremati zimnicu od buče, uz obrazovanje koje nam je u fokusu, bit će tu ponešto za svakoga, od vrtića do mirovine – zaključila je ravnateljica.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar istaknuo je kako zabočki Regionalni centar kompetencija za turizam i ugostiteljstvo ima velik značaj za čitavo društvo.

– Ovdje ćemo školovati nove generacije turističkih djelatnika. Naime, nijedna sredina ne može dizati destinaciju samo s brojem zvjezdica u hotelima, nego mora postojati i osoblje koje će odgovoriti tim zahtjevima i sve većim prohtjevima samih turista, što je u redu i korektno – pojasnio je župan Kolar najavivši kako će u Regionalnom centru održavati i program cjeloživotnog učenja.

– Imamo puno partnera upravo iz gospodarstva i to nam zapravo daje za pravo da očekujemo kako će to biti ne samo regionalni centar nego i puno šire. Dokaz tome je i današnja manifestacija koja je okupila partnere iz Ljubljane odnosno Slovenije, a koji su 2020.godine bili proglašeni za najbolji takav centar u Europi i vjerujem da ćemo kroz nekoliko godina našeg rada ovdje u Zaboku i mi konkurirati za titulu najboljeg takvog centra – rekao je Kolar te na upit novinara kako spriječiti odlazak stručnog kadra za bolje plaćenim poslom rekao kako onaj tko se zaposli u Zagorju ima osiguran posao svih 365 dana u godini, a isto tako je i najveći porast plaće u posljednjih nekoliko godina zabilježen upravo na području Krapinsko – zagorske županije.

– Naime, naše gospodarstvo je prepoznalo da se kvaliteta mora i platiti. Isto tako očekujem, s obzirom na investicije koje se očekuju upravo u turizmu da će sve naše veće hotelske kuće i naše specijalne bolnice krenuti u jedan veliki investicijski ciklus. Jedva čekamo natječaj Ministarstva turizma i vjerujem da će s povećanjem kapaciteta i plaće u tom sektoru dodatno rasti i da neće biti apsolutno nikakvog razloga da naša djeca odlaze raditi negdje drugdje – kazao je župan Kolar.

Velik značaj Srednje škole Zabok istaknuo je i gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek naglasivši kako je iznimno ponosan na Srednju školu Zabok koja je postala Regionalni centar kompetencija za ugostiteljstvu u turizmu.

– Od samog osnivanja naša Srednja školeabitno utječe na društveni i javni život svojim radom i djelovanjem. Ova manifestacija, koja je već postala tradicionalna, za sjeverozapadnu Hrvatsku je izuzetno bitna kao prezentacija, ali i kao takmičenje učenika ugostiteljskih smjerova. Stoga se zahvaljujem, ne samo učenicima nego i profesorima i mentorima koji se na srčan i odgovoran način uključuju u sve aktivnosti gdje se očekuje njihovo učešće i potpora -rekao je Hanžek.

Osim ugostiteljskih zanimanja na Malom gastru predstavljena su i zanimanja iz područja ekonomije, trgovine i poslovne administracije, a kako je objasnila profesorica ekonomske grupe predmeta u Srednjoj školi Zabok, Marija Dlesk želja im je promovirati ekonomiste, komercijaliste i prodavače, a usput i pokazati što djeca rade u školi i svojim vježbeničkim tvrtkama.

– Naši ekonomisti završnih godina provode i dnevno istraživanje na dvije teme. Naime, interesira nas javno mnijenje o tome koliko su ljudi skeptični oko uvođenja eura, dok nam je druga važna problematika demografija, odnosno da li možemo na neki način zaustaviti ili usporiti starenje nacije i odlazak mladih u inozemstvo. Sakupljene podatke namjeravamo na kraju dana objaviti da vidimo što naša lokalna zajednica misli o tome – pojasnila je profesorica Dlesk.

Dugogodišnja suradnja Srednje škole Zabok i Srednje škole Prelog okrunjena je partnerstvom u Regionalnom centru kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu, a potvrdio je to i Tomislav Gregur, ravnatelj Srednje škole Prelog koji je tom prilikom i najavio Mali gastro u Prelogu koji će se održati 26. svibnja.

– Na taj način promoviramo ugostiteljska zanimanja i Regionalni centar te se nadamo uspjehu u upisima i uspjehu novih generacija učenika koje ćemo kroz te centre pripremati za tržište rada – poručio je Gregur.

Kako je naglasio, Regionalni centar u Zaboku puno će im značiti.

-Imamo soft programe pripremanja nastavnika dodatnim edukacijama za što bolju nastavu, a dobit ćemo i jedan dio opreme i to nam sve pomaže u boljoj kvaliteti nastave – rekao je Gregur.

Manifestaciju su svojim sudjelovanjem podržali i učenici Gospodarske škole Varaždin, a tamošnja stručna učiteljica kuharstva Nevenka Bosilj istaknula je kako je njihova škola jedan od partnera Centra kompetencija što im jako puno znači.

– Jako kvalitetno surađujemo i redovno pratimo ovakve manifestacije i prezentiramo kuharsku struku. Isto tako prezentiramo i naš Varaždin i varaždinske delicije pa smo tako u Zabok donijeli naš klipič, poznato naše bučino ulje, zatim su tu i starinska prhka makovnjača i orehnjača i naš školski proizvod, varaždinski keksić koji se plasira u ugositeljskim objektima uz kavu – kazala je Bosilj.

Kako bi uveličali ovo događanje i pokazali vještine naučene u njihovoj školi u Zabok su došli, u pratnji profesora i učenici Turističko – ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar.

– U Zaboku se naši učenici, konobari 2. i 3. razreda, predstavljaju s barskim mješavinama, Virgin mojitom i Virgin Sex od the Beachom te s finger foodom, odnosno malim zalogajima hrane. Uvijek smo aktivni, a Centar nam je jako bitan – zaključio je profesor iz Turističko – ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar, Bojan Murčić.

https://www.youtube.com/embed/QyIJDNoX-Yg”

www.sjever.hr
13.05.2022.

Input your search keywords and press Enter.