Now Reading:
Povodom Dana obitelji u Klanjcu održan okrugli stol na temu konfliktnih razvoda – Petek: Vrijeme je da jačamo obitelj u društvu
Full Article 5 minutes read

Povodom Dana obitelji u Klanjcu održan okrugli stol na temu konfliktnih razvoda – Petek: Vrijeme je da jačamo obitelj u društvu

U velikoj dvorani Grada Klanjca u petak je, povodom obilježavanja Dana obitelji održan okrugli stol na temu konfliktnih razvoda te utjecaja i posljedica takvog razvoda na djecu i bivše partnere.

Riječ je o drugom od ukupno planiranih sedam okruglih stolova koje organizira Krapinsko – zagorska županija u sklopu provedbe projekta “Novi početak”, a partneri na projektu su Dom za žrtve nasilja u obitelji Novi početak i Centar za socijalnu skrb Krapina.

Kako je istaknula pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu politiku, branitelje, civilno društvo i mlade KZŽ te voditeljica projekta Novi početak, Martina Gregurović Šanjug radi se o projektu vrijednom 11,6 milijuna kuna, a koji je u prvom redu usmjeren na izgradnju skloništa na novoj trajnoj lokaciji i na uređenje savjetovališta.

– Važnu komponentu projekta čine i edukacije koje su namijenjene stručnjacima, ali isto tako i razne aktivnosti koje su usmjerene na osvješćivanje javnosti što se tiče prisutnosti i važnosti prijavljivanja nasilja u obitelji – pojasnila je Gregurović Šanjug te se dotakla teme današnjeg okruglog stola.

– Tema okruglog stola, konfliktni razvodi braka, vrlo je životna i prisutna u našem društvu, a reflektira se na, ne samo bivše bračne ili izvanbračne partnere, nego se isto tako reflektira i na njihovu djecu i širu okolinu, kao i na sve naše stručne suradnike bilo u centrima za socijalnu skrb, bilo u predškolskim ili osnovnoškolskim ustanovama koje djeca polaze – kazala je Gregurović Šanjug dodavši kako je cilj ovog okupljanja dati određena stručna znanja te konkretne informacije stručnjacima da se lakše nose s izazovima i pruže podršku roditeljima i djeci.

Zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek kazala je kako Krapinsko-zagorska županija svake godine, već tradicionalno organizira stručni skup posvećen obitelji.

– Mnogo je aktivnosti koje provodimo tijekom cijele godine usmjereno na obitelj. Ove godine Međunarodni dan obitelji obilježiti ćemo ciljano s temom koja je možda najaktualnija u izazovima i problemima s kojima se susreću stručne službe. Konfliktni razvodi jedna je od tema koja je vrlo izazovna i osjetljiva jer sam razvod stvara stres za djecu i cijelu obitelj – poručila je Petek.

Naglasivši kako je to zasigurno tema o kojoj treba javno progovoriti da bi razvod prošao što bezbolnije prvenstveno za djecu, a onda i za cijelu obitelj, Petek je istaknula kako je obitelj izuzetno važna za formiranje ličnosti.

– Obitelj bi trebala biti mjesto koje pruža ljubav i sigurnost prije svega, mjesto u kojem se formiraju početni stavovi, moralne vrijednosti, u kojoj se formira dijete sa stavovima i vrijednostima koje će nositi kroz cijeli život. Mislim da je vrijeme da jačamo obitelj u društvu – rekla je Petek dodavši da s obzirom da škola za roditelje ne postoji, ovakvi stručni skupovi izuzetno su važni.

Zamjenica Petek se osvrnula i na projekt Novi početak kojim se osigurava dom za žrtve nasilja naglasivši kako je jednako važno što su njihove aktivnosti usmjerene i na preventivne aktivnosti kojima je cilj osnaživanje žrtava nasilja i njegova prevencija.

– Krapinsko-zagorska županija ima nultu toleranciju na nasilje i svako ovakvo događanje ima za cilj prevenciju bilo koje vrste, a posebno obiteljskog nasilja – zaključila je Petek.

Na području Krapinsko – zagorske županije formirano je i Povjerenstvo za ravnopravnost spolova koje se bavi problematikom kako muškaraca i žena, tako i obitelji i djece.

– Trenutno kreiramo naš program i plan rada te onda krećemo s realizacijom brojnih aktivnosti u sljedećem dvogodišnjem periodu – izjavila je predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova KZŽ Snježana Romić.

Okruglom stolu je prisustvovala i Tamara Gojković, diplomirana socijalna radnica iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba pojasnila je kako se današnja tema odnosi na konfliktne razvode s naglaskom na zaštitu interesa i potrebe djece.

– Publika je različita i dolazi iz različitih sektora što mi je izuzetno drago. Upravo ta suradnja između različitih sektora je važna kako bi svi bili educirani i osnaženi i mogli pružati prvu pomoć. U toj stresnoj situaciji obitelj i roditelje je zaista potrebno osnažiti – rekla je Gojković dodavši kako se nada da će današnja tema doprinijeti zaštiti djece.

Zadovoljstvo činjenicom što se okrugli stol održava u Klanjcu izrazio je i gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek, jer kako je rekao, tema je to kojoj smo svi mi svakodnevno svjedoci.

– Nijedan razvod nije dobar razvod, a pogotovo konfliktni razvodi nakon kojih se događaju velike socijalne tenzije. Često su žene te koje budu protjerane iz kuće i koje su primorane tražiti negdje drugdje zaštitu i sigurnost, a tu onda najviše stradaju djeca. Nadam se da će ovo današnje događanje dati barem neke odgovore, na koji način rješavati takve takve odnose – rekao je Brlek napomenuvši kako mu je izuzetno drago što se u Zagorju počelo s gradnjom sigurne kuće gdje će se moći skloniti sve žrtve obiteljskog nasilja.

– Koliko mi je drago, isto toliko bi želio da ta kuća bude prazna – zaključio je gradonačelnik Brlek.

www.sjever.hr
13.05.2022.

Input your search keywords and press Enter.