Now Reading:
Obilježena 31. obljetnica ustroja viničkih Tigrova – Stričak: Branitelji su svoje odradili od ’91. do ’95., kakva će nam biti domovina ovisi o nama
Full Article 3 minutes read

Obilježena 31. obljetnica ustroja viničkih Tigrova – Stričak: Branitelji su svoje odradili od ’91. do ’95., kakva će nam biti domovina ovisi o nama

Polaganjem vijenaca kod spomen obilježja 5. bojni prve A brigade Tigrovi te molitvom za poginule i preminule pripadnike, u petak je u Vinici počelo obilježavanje 31. obljetnice ustroja 5. bojne.

O slavnom ratnom putu ove brigade nema potrebe previše govoriti jer gotovo sve znamo, rekao je varaždinski župan Anđelko Stričak, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i sam sudionik Domovinskog rata, podsjetivši da su se borili na bojištima od Vukovara do Dubrovnika, sve do legendarnog ulaska u oslobođeni Knin.

-Ovdje u Vinici, na samim počecima Domovinskog rata, formirana je najprije Jedinica posebne namjene MUP-a koja je potom prerasla u 5. bojnu prve A brigade Tigrova, a 1992. godine prerasla je u legendarnu 7. gardijsku brigadu – podsjetio je Stričak dodavši kako vrijeme brzo leti.

-Godina za godinom prolazi, sve smo stariji i sve nas je manje, ali dokle god ćemo moći, obilazit ćemo mjesta bitna za obranu, a potom i oslobađanje naše domovine te odavati počast našim poginulim kolegama. Zadužili su sve nas, a kakva će nam biti domovina, ovisi o svima nama, o tome koliko ćemo dati sebe da bude što bolja i naprednija. Branitelji su svoje odradili od ’91. do ’95. – zaključio je župan Stričak.

Predsjednik varaždinske županijske podružnice Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi, Tomislav Kranjčec, istaknuo je kako je kroz bojnu prošlo 939 pripadnika.
-Među njima je bilo 29 žena, a jedna je od njih poginula. Imali smo 179 ranjenih i 28 poginulih. U Kostajnici je zarobljeno 20 pripadnika i razmijenjeni su tijekom pregovora ’92. – prisjetio se Kranjčec.

Vinica je važan dio povijesti vezane uz Domovinski rat, rekao je općinski načelnik Branimir Štimac.
-Kao dječak od 11 godina sam pratio sve akcije kada je sve to skupa počelo. Gledali smo tu našu vojsku kako se stvara, tako da od onda pa do današnjih dana stvarno sve pratimo. Želja nam je da taj naš spomenik, koji je uspomena na naše branitelje, dignemo na puno višu razinu i puno dostojanstveniji način, tako da svi mještani Vinice kao i svi građani Republike Hrvatske budu ponosni na to – rekao je Štimac.
Dodao je da je važno da se nikada ne zaboravi ono što je bilo i da se ta povijest prenosi na nove naraštaje jer je jako važno da mladi znaju što je nekada bilo.

Svečanost je nastavljena odavanjem počasti poginulom pripadniku Roda Mladenu Kasunu, gdje su se povorci pridružili učenici 8. razreda OŠ Vinica, a svi su zajedno krenuli prema Spomeniku zahvalnosti gdje su položeni vijenci i upaljene svijeće u sjećanje na sve poginule hrvatske branitelje iz općine Vinica.

Počast je odana o prvom hrvatskom predsjedniku i vrhovnom zapovjedniku OSRH dr. Franji Tuđmanu, a obilježavanje obljetnice završilo je čitanjem Povjesnice 5. bojne prve A brigade ZNG Tigrovi i izložbom ratnih fotografija.

Uz pripadnike Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade „Tigrovi”, u pratnji članova Varaždinske građanske garde, u ime Grada Varaždina počast je odala Vesna Haluga, pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika i Gradskog vijeća Grada Varaždina.

Vijence su također položili i odali počast braniteljima izaslanik Predsjednika RH Marijan Kretić, izaslanik predsjednika Vlade general zbora Josip Lucić, izaslanik ministra obrane Perica Turalija, izaslanstva općine Vinica, Policijske uprave Varaždinske te udruga proisteklih iz Domovinskog rata i drugi.

a.kučić/sjever.hr
13.05.2022.

Input your search keywords and press Enter.