Now Reading:
CESTE KAO PRIORITET Za sanaciju loših županijskih cesta Grad Ivanec osigurao 500.000 kn kapitalne donacije ŽUC-u
Full Article 4 minutes read

CESTE KAO PRIORITET Za sanaciju loših županijskih cesta Grad Ivanec osigurao 500.000 kn kapitalne donacije ŽUC-u

Problematika loših cesta na području grada Ivanca koje se nalaze u nadležnosti Varaždinske županije i ŽUC-a nezaobilazna je tema svake sjednice Gradskog vijeća Grada Ivanca.

Tako je bilo i na prošloj, kada su vijećnici ponovno aktualizirali probleme županijskih cesta koji se godinama ne rješavaju te skrenuli pažnju na ozbiljne sigurnosne problema na njima.

– ŽUC je osigurao 200.000 kn za izvanredno održavanje cesta na području grada Ivanca. Samim tim naš grad je svrstan u JLS-ove s najmanjim sredstvima za njihovo održavanje. Istovremeno, Grad Ivanec daje ŽUC-u kapitalnu donaciju za te iste ceste od 500.000 kn. Zna li se što će se ove godine raditi na cestama s tim ograničenim sredstvima, koje ceste ulaze u sanaciju i slažete li se s ovakvim budžetiranjem? – pitao je gradonačelnika SDP-ov vijećnik Mihael Slunjski.

Ističući da nije zadovoljan ovakvim budžetiranjem i podsjećajući da je to već bila tema brojnih dosadašnjih rasprava, gradonačelnik Milorad Batinić podsjetio je da je Grad Ivanec u svom proračunu osigurao 500.000 kuna kapitalne donacije ŽUC-u i to isključivo za sanaciju i poboljšanje stanja na županijskim cestama na području grada Ivanca.

„Grad i Županija zajedno bi mogli puno napraviti na obnovi cesta“

-Možda očekujete da ću kritizirati ŽUC ili ne znam koga, međutim – ne. Osobito kad znam da raspolaže s proračunom od oko 61 milijun kuna za održavanje više od 900 km cesta na području županije! Kad se ta sredstva usporede s ostalim ŽUC-ovima, onda ispada da je to mizerija. Rješenja za ovaj problem ima i on se može riješiti, ali na nacionalnoj razini. Jedna od mogućnosti jest da se povećaju izdvajanja iz HC-a za ŽUC-ove. Da nije došlo do smanjenja izdvajanja sredstava s osnova prihoda koje ŽUC ostvaruje, on bi danas imao proračun od više od 100 milijuna kuna! Pošto je riječ o zadnjih 8-9 godina, izračunajte o kolikim je sredstvima riječ – obrazložio je Batinić.

Kada sastanak?

– Dosad sam već 4-5 puta zvao župana Anđelka Stričaka na sastanak u Ivanec kako bismo raspravili o tim, ali i drugim pitanjima. Među ostalim, da idemo zajedno u obnovu cesta te da na naših 500.000 kn još toliko izdvoji Županija. S budžetom od milijun kuna na godinu bismo tijekom iduće četiri godine zajedno mogli napraviti puno na obnovi cesta u županijskoj nadležnosti. Neke od njih su u gorem stanju nego naše najlošije nerazvrstane (gradske) ceste. Postoji i druga mogućnost, a to je da zatražimo da Županija prenese Gradu neke od sadašnjih cesta iz svoje nadležnosti, jasno, s pripadajućim sredstvima – zaključio je gradonačelnik.

Ceste u vrhu prioriteta

Ponovno je upozorio na problematiku iznimno opasnih cesta u županijskoj nadležnosti kao što je ona kroz Horvatsko te posebno, loših županijskih cesta u Osečkoj, Vrhovcu, Škriljevcu, Vuglovcu i drugdje, koje vape za sanacijom.

Elvis Gotal (HDZ) kazao je da je na županijskoj cesti kroz Horvatsko nedavno zamalo u prometu stradalo dijete. Zanimalo ga je stoga može li se, radi povećanja sigurnosti, zacijeviti dio grabe na potezu od obrta Resto do hotela Orion.

Problem ceste na Horvatskom nije od jučer i ukoliko od strane ŽUC-a i dalje ne bude ažurnosti, bojim se da će tako i dalje ostati. Grad Ivanec ŽUC-u već godinama ukazuje na gorući problem, a to su neprimjerene uske bankine i na hitnu potrebu gradnje nogostupa radi sigurnosti pješaka, jer se ovom dionicom odvija vrlo intenzivan promet, daleko veći nego na drugim županijskim cestama – izjavio je gradonačelnik.

Grad spreman financirati

-Ova je cesta u vrhu prioriteta i ponavljam da je Grad Ivanec spreman financijski se uključiti u projekt. Međutim, to je ŽUC-ova cesta i on je taj koji mora dati inicijativu. Postoji projekt još iz 2011., koji su Grad i ŽUC izradili za rekonstrukciju te ceste (s nogostupom s istočne strane, s odvodnjom oborinskih i fekalnih voda). Na žalost, on još uvijek stoji. Ponovno ćemo kod ŽUC-a aktualizirati pitanje ove ceste. Predsjednik MO-a Horvatsko Goran Ribić i mene je kontaktirao oko istog ovog problema, a dopise je uputio Varaždinskoj županiji, ŽUC-u, PU varaždinskoj i Gradu Ivancu – rekao je gradonačelnik te ponovno ukazao na važnost sastanka sa županom Stričakom, a koji nikako da bude realiziran.

sjever.hr/ivanec.hr
13.05.2022.

Input your search keywords and press Enter.