Now Reading:
Županija za patronažne sestre nabavila osigurala dva nova vozila, Kolar: Nema tih riječi koje bi opisale sve ono što rade naše medicinske sestre i tehničari za naše pacijente!
Full Article 4 minutes read

Županija za patronažne sestre nabavila osigurala dva nova vozila, Kolar: Nema tih riječi koje bi opisale sve ono što rade naše medicinske sestre i tehničari za naše pacijente!

Povodom Međunarodnog dana medicinskih sestara i tehničara ispred Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice u prisustvu župana Željka Kolara i zamjenice Jasne Petek održana je primopredaja za dva nova vozila za Dom zdravlja Krapinsko-zagorske županije te je održan okrugli stol „Sestrinstvo Danas, jučer, sutra“.

Organizator okruglog stola je Krapinsko-zagorska županija zajedno s pet najvećih zdravstvenih institucija u županiji, a vozila nabavljena iz decentraliziranih sredstava Krapinsko-zagorske županije koristit će patronažne sestre u Mariji Bistrici i Bedekovčini.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar čestitao je medicinskim sestrama i tehničarima njihov dan zahvalivši im na svemu što rade.

-Nema tog poklona i ne postoji ta nagrada, nema tih riječi kojima bi se moglo opisati sve ono što rade naše medicinske sestre i medicinski tehničari za naše pacijente. Ako za neko zanimanje i ljude koji ga obavljaju možemo reći da je to njima poziv onda je to upravo taj. Čovjek ima tisuća želja u životu, a kad je bolestan samo jednu, a to je da ozdravi. Ona prva riječ utjehe, podrške, prva riječ koja će vam vratiti optimizam svakom pacijentu daju upravo medicinske sestre i tehničari – izjavio je Kolar dodajući da je riječ o izuzetnom teškom, napornom i zahtjevnom poslu koji osim velike ljudskosti i velikog srca traži stalno educiranje. Posebno je istaknuo nedostatak medicinskih sestara i tehničara koji rade u sustavu koji su bili dodatno opterećeni zbog pandemije.

-Za njih je to bio dodatan stres, ali što je još možda i gore, dodatno otežani uvjeti rada. Nadam se da će konačno Ministarstvo zdravstva što ponavljam godinama, priznati da je car gol, da je ovakav sustav neodrživ i da on funkcionira isključivo zahvaljujući medicinskom osoblju koje radi u našim bolnicama – zaključio je Kolar.

Željka Žnidarić, ravnateljica Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice
zahvalila je Krapinsko-zagorskoj županiji na organizaciji okruglog stola povodom obilježavanja Dana sestrinstva.

-Mislim da se svi možemo složiti da je profesija, odnosno poziv medicinske sestre i tehničara jedna od najhumanijih profesija na ovom svijetu. Svoj život posvećuju skrbi za najpotrebitije što je vrijedno divljenja i poštovanja. Problemi s kojima se medicinske sestre u svakodnevnom radu suočavaju su mnogi, a zadatak svih nas je da ih saslušamo s razumijevanjem i da u skladu s mogućnostima napravimo sve što možemo – rekla je Žnidarić ističući kako je veseli vidjeti mlade ljude koji se javljaju na natječaje i pokazuju zavidnu količinu entuzijazma i elena u želji da pomognu bolesnicima, ali i iskazala zabrinutost jer se na natječaje javlja sve manji broj kandidata što predstavlja problem već sada, a potencijalno u budućnosti.

Željka Kralj, pomoćnica ravnateljice za sestrinstvo Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice koja broji 220 medicinskih sestara istaknula je kako je važnost ovog okruglog stola raspraviti probleme u sestrinstvu i izraziti težnje i želje za budućnost.

-Pokušavamo omjer srednjih sestara i prvostupnica dovesti u nekakvu sredinu, povećavamo svake godine broj prvostupnica koje rade u našoj ustanovi. Sigurno je da nas fali. Imamo nekakav minimalni broj i sigurno nam fali 20-ak medicinskih sestara. Da dođu raditi sigurno ne bi bile višak. Kad bi radili po nekakvim europskim standardima, sigurno bi ih trebalo i puno više – rekla je Kralj.

Nada Dogan, ravnateljica Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije naglasila je kako će dobivena vozila pružiti bolje uvjete rada medicinskim sestrama.

-Nismo u potpunosti zadovoljni voznim parkom ni uvjetima u kojima sestre rade. Svake godine Dom zdravlja, bilo iz vlastitih sredstava, bilo iz decentraliziranih sredstava Županije, nabavlja tri do četiri vozila. Ono što me muči je sanitetski prijevoz, odnosno zanavljanje novim automobilima – kazala je Dogan i čestitala medicinskim sestrama i tehničarima njihov dan.

-Zahvaljujem im na svemu što pružaju našim pacijentima, na njihovoj požrtvovnosti i odanosti svojem poslu. Medicinska sestra si 24 sata jer to je poziv, a ne samo da dođete na posao i to odradite – zaključila je Dogan.

U Krapinsko-zagorskoj županiji u šest ispostava je 25 patronažnih sestara na terenu, a svaka ima svoj automobil.

abrkic/sjever.hr
12.05.2022.
.

Input your search keywords and press Enter.