Now Reading:
Osigurano gotovo 12 milijuna kuna za gospodarstvo u Koprivničko-križevačkoj županiji te oko 22 milijuna kuna za javni prijevoz – Koren: To je jedan od najboljih projekata posljednjih godina
Full Article 3 minutes read

Osigurano gotovo 12 milijuna kuna za gospodarstvo u Koprivničko-križevačkoj županiji te oko 22 milijuna kuna za javni prijevoz – Koren: To je jedan od najboljih projekata posljednjih godina

Koprivničko-križevačka županija preko javnih poziva ove godine ima na raspolaganju gotovo 12 milijuna kuna za korisnike iz gospodarskih djelatnosti jedinica lokalne samouprave i udruge, istaknuo je župan Darko Koren te najavio novost – krajem svibnja bit će objavljen Javni poziv potpora za samozapošljavanje, odnosno start upove vrijednosti oko 400.000 kuna.

-U segmentu investicija, u tijeku je javna nabava za izrade dokumentacija i za građevinske radove projektno-tehničke dokumentacije za distributivni centar za meso u Križevcima te priprema građevinskog zemljišta za Regionalni centar Piškornica. Radi se o uklanjanju kontaminiranog zemljišta otpadom, a procjena tog zahvata je preko 4 milijuna kuna – rekao je Koren.

Još su uvijek otvoreni javni pozivi za javni sektor za koji je rezervirano 6,3 milijuna kuna, a na raspolaganju su kapitalne pomoći za izgradnju vodnokomunalnih građevina, kao i kapitalne pomoći za ravnomjerni razvoj županije, u što ulaze prometna infrastruktura, energetski učinkovita javna rasvjeta, održivo gospodarenje otpadom i slično.

KKŽ druga u Hrvatskoj krenula s konceptom javne usluge županijskog linijskog prijevoza

U segmentu županijskog linijskog prijevoza velika je borba, a Koprivničko-križevačka županija je kao druga županija u Hrvatskoj, nakon Zagrebačke, potpisala ugovor o javnom linijskom prijevozu s četiri prijevoznika koji taj prijevoz u županiji obavljaju, riječ je o tvrtki Čazmatrans te još tri manja prijevoznika.

-Prošlog četvrtka je na sjednici Vlade izglasan prijedlog odluke o davanju suglasnosti za sklapanje ugovora o sufinanciranju javne usluge u cestovnom prijevozu putnika za razdoblje od 2022. do 2024. godine. Imamo raspoređen iznos od 16,4 milijuna kuna, a u proračunu smo za 2022. osigurali 5,5 milijuna kuna, što znači da su nam na raspolaganju oko 22 milijuna kuna – rekao je župan Koren.

Istaknuo je da je to dovoljno da se isfinancira koncept koji predviđa prijevoz učenika, ali i subvenciju prijevoza određenih društvenih skupina – studenata i umirovljenika.
-Mislim da je to jedan od najboljih projekata koje smo uspjeli izrealizirati posljednjih godina. Nadam se da ćemo uskoro potpisati ugovor i s Ministarstvom prometa, kako bismo mogli koristiti predviđena sredstva – kazao je Koren.

Vrijedi istaknuti da sustav zbog svega toga ne trpi, djeca se i dalje voze po postojećem modelu, ali riječ je o projektu koji bi bio značajan iskorak jer bi se ponovo uspostavilo 80 linija županijskog i međužupanijskog prijevoza koje su prijevoznici ukinuli zbog nerentabilnog poslovanja.

-U petak imamo sastanak u Ministarstvu prometa gdje će se još jednom ta tematika raspraviti i ići u pravcu da većina županija kojima se za to stvore uvjeti da potpišu te sporazume. Ne želeći se s nikim uspoređivati, s nijednom županijom i niti jednim mojim kolegom, mislim da smo u proceduralnom smislu napravili dobru stvar i prevalili ispravan put kako bi uspješno realizirali projekt koji će našim stanovnicima osigurati mobilnost – zaključio je Koren.

Inače, KKŽ je već imala neophodni financijski udio jer godišnje osigurava oko 4 milijuna kuna za subvenciju prijevoza učenika srednjih škola, a osigurani su i popusti za umirovljenike, učenike, studente i radnike.

a.kučić/sjever.hr
12.05.2022.

Input your search keywords and press Enter.