Now Reading:
Novi pokušaj internetske prijevare – drski prevaranti postaju sve sofisticiraniji, na meti (opet) korisnici usluga Hrvatske pošte
Full Article 2 minutes read

Novi pokušaj internetske prijevare – drski prevaranti postaju sve sofisticiraniji, na meti (opet) korisnici usluga Hrvatske pošte

Prevaranti ne posustaju i postaju sve drskiji i sofisticiraniji, a svoje žrtve sve češće pronalaze na internetu, čak i među onima koji pokušavaju svoje stvari prodati preko oglasa.

Kako piše tportal, javilo im se nekoliko zabrinutih čitatelja suočenih s bezobzirnim pokušajem internetske prevare. Nakon što su na Njuškalu oglasili prodaju stvari javili su im se potencijalni kupci iz Rovinjskog Sela i Pule. Lažni kupci tražili su dostavu robe uz prijedlog da sami izvrše narudžbu putem usluge Paket24 Hrvatske pošte.

„Izvršim narudžbu na web stranici Paket24, dobijem osobni link koji vam pošaljem, vi slijedite link i potvrdite podatke o kartici i odmah dobijete novac za to, a nakon toga će vas kurir nazvati i vi ćete organizirati slanje paketa”, poruka je koju su prevaranti poslali preko WhatsAppa.

To je klasična internetska prijevara u kojoj lažni kupac navodi prodavatelja da mu dostavi podatke o svojoj bankovnoj kartici, a cilj je “opelješiti” račun prodavatelja. U ovom slučaju korisnik oglasnika može lako doći u zabludu jer su lažne web stranice gotovo identične službenim stranicama Hrvatske pošte.

Na ovu su prijevaru upozorili i iz HP-a te pozvali na oprez prilikom kupnje na oglasnicima:

Internetom kruži nova vrsta prijevare koja vodi na lažne stranice na kojima se prevarant predstavlja kao Hrvatska pošta i od korisnika pokušava ukrasti podatke o karticama. Prevaranti se prodavateljima putem oglasnika javljaju porukom te im šalju poveznicu na lažnu stranicu na kojoj prodavatelj može podignuti novac. Molimo korisnike da ne odgovaraju na poruke sa sumnjivim poveznicama te da ne otvaraju poveznice koje se u njima nalaze jer se time izlažu riziku od krađe svojih podataka.

Jedini podatak koji trebate dostaviti osobi koja vam šalje novac je vaš IBAN. Ako prodajete putem interneta, nikada ne otkrivajte broj svoje kreditne kartice ni CVV/CVC broj. Također, obratite pozornost na adresu (URL) internetske stranice koju posjećujete; službena adresa internetskih stranica Hrvatske pošte je https://www.posta.hr/.

Pozivamo korisnike na dodatan oprez jer su ovaj put lažne stranice gotovo potpuno identične službenim stranicama Hrvatske pošte, te je teže prepoznati prijevaru”, upozorili su iz HP-a.

foto: arhiva (pixabay)
www.sjever.hr/tportal.hr
12.05.2022.

Input your search keywords and press Enter.