Now Reading:
„Niti jedna pacijentica ne smije biti zakinuta za ostvarenje svog prava” – evo koliko ginekologa na sjeveru Hrvatske ima priziv savjesti i je li ženama omogućen pobačaj
Full Article 3 minutes read

„Niti jedna pacijentica ne smije biti zakinuta za ostvarenje svog prava” – evo koliko ginekologa na sjeveru Hrvatske ima priziv savjesti i je li ženama omogućen pobačaj

Ovih dana ponovno se aktualizirala tema priziva savjesti liječnika u hrvatskim bolnicama. Naime, u nekim državnim bolnicama ovo zakonsko pravo liječnika dovelo je do situacije u kojoj žene ne mogu izvršiti prekid trudnoće. Zbog toga smo odlučili provjeriti kakva je situacija u varaždinskoj, zabočkoj i čakovečkoj bolnici i mogu li žene u njima ostvariti svoje zakonsko pravo na prekid trudnoće.

Iako prema zakonu niti jedna pacijentica ne smije biti zakinuta za ostvarenje svog prava, sve se češće može čuti kako u nekim od najvećih javnih bolnica u Hrvatskoj svi liječnici imaju priziv savjesti, zbog čega se mnogi pitaju kako je to moguće. Ipak, čini se da je situacija u tri županije na sjeveru Hrvatske drugačija.

Kako nam je odgovorila pročelnica Službe za ginekologiju i opstetriciju dr. Ivana Risek u varaždinskoj bolnici pobačaji se obavljaju normalno, u skladu sa zakonom.

-Na Ginekologiji Opće bolnice Varaždin radi 11 specijalista ginekologije i opstetricije i 8 specijalizanata. Priziv savjesti imaju 3 specijalista i 3 specijalizanta – rekla nam je Risek.

Županijska bolnica Čakovec trenutno raspolaže s devetero liječnika specijalista ginekologije i opstetricije i troje liječnika specijalizanata, a kako je pojasnio ravnatelj dr. Igor Šegović samo jedan liječnik ima priziv savjesti kojeg je podnio Upravi bolnice.

-Svaki liječnik koji ima priziv savjesti o njemu nas obavijesti pisanim putem te je izuzet od određenih postupaka i zahtjeva. Kod nas niti jedna pacijentica nije i ne smije biti zakinuta za ostvarenje svojih prava – poručio je Šegović te dodao kako svaka žena ima pravo odlučivati o svom tijelu.

No što se događa u slučaju da se svi liječnici iz jedne javne bolnice pozovu na priziv savjesti? Kako nam je odgovorio Šegović, situacija u čakovečkoj bolnici po tom je pitanju odlična, no u takvom bi slučaju bolnica bila dužna osigurati ženama da u najbližoj ustanovi ostvare svoje pravo na zdravstvenu zaštitu ili skrb.

-To je na ravnateljima bolnica, međutim, ja kao ravnatelj moram reći da ako bi mi svi liječnici dali priziv savjesti, morao bih naći nekoga izvana tko bi dolazio vršiti, u ovom slučaju pobačaj. To bi trebalo riješiti na višoj razini. Mi s tim nemamo problema, ali koliko čujem, ostale bolnice imaju i ravnatelji su tu u nezavidnoj situaciji – kazao je Šegović.

I u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana žene mogu ostvariti svoje zakonsko pravo, a voditelj Odjela za ginekologiju i porodništvo dr. Rajko Fureš kazao nam je da iako postoje liječnici s prizivom savjesti pobačaji se kod njih obavljaju.

-Ženama je omogućen pristup legalnim, induciranim prekidima trudnoće. Ima liječnika koji imaju priziv savjesti, ali smo osigurali i liječnike koji ga nemaju i koji provode pobačaje – rekao je Fureš dodavši kako je priziv savjesti zakonsko pravo svakog liječnika.

Iako smo upit poslali i u koprivničku bolnicu, odgovor do trenutka pisanja ovog teksta nismo zaprimili.

Foto: arhiva
tklopotan / www.sjever.hr
12.05.2022.

Input your search keywords and press Enter.