Now Reading:
DAN GRADA ČAKOVCA U 11 dana više od 50 manifestacija – Cividini: Sve je u znaku djece i mladih, a program su najvećim dijelom kreirale Čakovčanke i Čakovčani
Full Article 6 minutes read

DAN GRADA ČAKOVCA U 11 dana više od 50 manifestacija – Cividini: Sve je u znaku djece i mladih, a program su najvećim dijelom kreirale Čakovčanke i Čakovčani

Sve je spremno za još jednu proslavu rođendana Grada Čakovca koja u jedanaest dana, od 19. do 29. svibnja, donosi više od 50 manifestacija, odnosno cijeli niz kulturnih, zabavnih i sportskih sadržaja, a program je u četvrtak najavila gradonačelnica Ljerka Cividini.

Program su u najvećoj mjeri kreirale same Čakovčanke i sami Čakovčani, udruge, klubovi, institucije, mnogobrojni građani koji su aktivni u društvenoj sferi, glazbenici, kulturnjaci, Savjet mladih, DND i mnogi drugi, istaknula je gradonačelnica Ljerka Cividini koja je predstavila program.

-To mu daje jednu novu razinu kvalitete i izvrsnosti. Svi zajedno odlučili smo ove dane posvetiti djeci i mladima. Poruka je pritom jasna. Iako je Grad Čakovec na putu da postane i službeno grad za mlade, i bez te titule mi je već živimo. U okviru Dana Grada 26. svibnja u 16 sati svečano ćemo otvoriti bazene i sezonu kupanja na otvorenom, uz promociju spota o Čakovcu. Sadržaji su u prvom redu okrenuti obiteljima i djeci i na taj su način pripremani. Uz vrhunsku eno-gastronomsku ponudu, ima mjesta za igru, kampiranje, odmor, sunčališta, i zasigurno će postiti novo mjesto ljetnog okupljanja svih uzrasta iz cijele regije – naglasila je Cividini.

Sve je ove godine u znaku djece i mladih, počevši od ovogodišnjeg vizuala Dana grada Čakovca, koji će proslavu pratiti svih 11 dana i na svim manifestacijama.
-Veliko hvala nagrađivanim, vrijednim i idejama toliko bogatim ŠAF-ovcima, na čelu s voditeljicom Jasminkom Bijelić Ljubić, koji su se maksimalno potrudili. Svoju ljubav prema gradu pretočili su u plakat, programske knjižice i omogućili nam da predstavimo njihov rad te ujedno istaknemo naš čakovečki ponos – Školu animiranog filma – rekla je gradonačelnica.

Program obilježavanja Dana grada Čakovca počinje u četvrtak, 19. svibnja kad će na Franjevačkom trgu obiti otvoren Dječji kutak s vrtićarcima, dok će se u večernjim satima organizirti humanitarni koncert „Ja bih na more” uz Društvo Naša djeca.
Drugog dana. Uz Savjet mladih i učenike 2. osnovne škole, bit će predstavljen pilot projekt e-romobila na čakovečkom jugu, organizirat će se potragu za blagom u Perivoju Zrinskih, potpisujemo Povelju o prijateljstvu savjeta mladih gradova Čakovca, Ozlja i Karlovca.

-Održat će se i Dječje gradsko vijeće, donijeti neke nove odluke za naše mlade, gimnastičari će provesti vježbanje djece s roditeljima, postavit ćemo kućice za knjige kod 2. OŠ i u Mačkovcu te ćemo biti dio finalne Zabavne nogometne lige vrtića i Najduže špage. Po prvi put diljem grada i svih 13 mjesnih odbora vozit ćemo čakovečku biciklijadu „Čakovec bike”, u organizaciji Zajednice sportskih udruga Grada Čakovca i to u nedjelju, 22. svibnja – najavila je Cividini.

Uz Festival sporta i tradicionalnu Utrku grada, u srijedu 25. svibnja na rasporedu su Velika nagrada Čakovca u automobilizmu i reliju, Čakovec basket te Kup grada Čakovca u streljaštvu i stolnom tenisu, a bogat će program biti organiziran i kod fontane.

-Čakovčanci vole prostor fontane pa smo odlučili na toj lokaciji pripremiti nekoliko koncerata te će tijekom 11 dana nastupiti Eurythmics tribute band, Etno duo Goga i Željko, učenici Glazbene škole Miroslav Magdalenić Čakovec i ABBA tribute band. Kad smo kod glazbe, u okviru Dana grada održat će se i uvertira u Forestland castle, u atriju Staroga grada i to u subotu, 21. svibnja. Ugostit ćemo i Međimurski festival zabavne glazbe Ljubo Kuntarić, a pripremamo i veliki koncert za naše sugrađane na Trgu Republike – u subotu, 28. svibnja nastupit će grupa Vatra – rekla je gradonačelnica Čakovca.

Dani grada ne mogu proći bez Sajma cvijeća, jagoda i tradicije u organizaciji Turističke zajednice Grada. Sajam kreće 27. i trajat će do do 29 svibnja, a tu su i nezaobilazna mnogobrojna kulturna događanja među kojima je promocija monografije povodom 40 godina Centra za kulturu, Dani otvorenih vrata muzeja, udruge iz gradske Zajednice kulture i Umjetničke škole, otvorenje izložbe fotografija Davorina Mancea te Ivice Žiškovića uz Facebook grupu Čakovčanke i Čakovčanci.
I to nije sve!

-Centar za odgoj i obrazovanje priprema nam tradicionalnu smotru učeničkih zadruga u petak 27. svibnja, a u okviru Dana Grada na rasporedu su premijera predstave Mala seoska priredba i koncert povodom 45 godina pjevačkog zbora Josip Štolcer-Slavenski. Čakovečke mažoretkinje bit će dio mimohoda uz gradski puhački orkestar, prije svečanosti 27. svibnja, pripremaju Smotru mažoretkinja u subotu 28. svibnja. Čast da zatvore Dane grada imat će zajedno sa Studijem suvremenog plesa Teuta i puhačima uz plesno glazbenu večer na dlanu jezera na sam Dan Grada 29. svibnja – kazala je Cividini dodavši da će uz još niz programa biti predstavljen novi vid otvorenosti i dijaloga prema građanima, u čemu je Čakovec prvi takav grad u Hrvatskoj.

Gradonačelnica je uputila poziv svim građanima Čakovca, ali i gostima da dođu i uživaju u svim programima koji su za njih pripremljeni, a s prvim se aktivnostima već krenulo.

-Kako je cijeli svibanj posvećen našem gradu, pozivam vas na sudjelovanje u 3. Čitateljsko-fotografski izazov čakovečke knjižnice. Sve što morate je prošetati gradom, istražiti grad, napraviti selfie i istražiti nešto o predmetu ili osobi s kojom ste se fotografirali te poslati fotografije na mail knjižnice. Fotografije će biti objavljene, a tri najatraktivnije će se nagraditi – objasnila je Ljerka Cividini.
Natječaj je otvoren do 23. svibnja, a ukoliko stigne dovoljan broj fotografija postoji mogućnost organiziranja popratne izložbe o Čakovcu.

Kažimo i kako će se svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Čakovca održati u petak, 27. svibnja, u 12 sati, u Centru za kulturu i bit će prilika i za dodjelu javnih priznanja Grada za proteklu godinu, a novost ove godine je ta da će se po prvi put dodijeliti nagrada za mlade „Adam Zrinski“.

Sadržaja i više nego dovoljno, a vjerujemo da neće nedostajati nit posjetitelja koji će u njima uživati i na taj način proslaviti još jedan Dan grada Čakovca.

a.kučić/sjever.hr
12.05.2022.

Input your search keywords and press Enter.