Now Reading:
Župan Koren održao prijem za predstavnike Crvenog križa: U ovim kriznim vremenima dali ste izniman doprinos!
Full Article 4 minutes read

Župan Koren održao prijem za predstavnike Crvenog križa: U ovim kriznim vremenima dali ste izniman doprinos!

Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren u srijedu je zajedno sa suradnicima održao prijem povodom Međunarodnog dana Crvenog križa i Crvenog polumjeseca. Župan je tom prilikom ugostio predsjednicu županijskog Društva Crvenog križa Đurđu Trbus, predsjednika Gradskog društva Crvenog križa Križevci Franju Husinca, ravnateljicu Gradskog društva Crvenog križa Križevci Antoniju Pukec i predsjednicu Gradskog društva Crvenog križa Đurđevac Dubravku Jaković.

Čestitavši svim članovima i volonterima njihov dan, župan Koren posebnu zahvalu uputio je svim dobrovoljnim darivateljima krvi.

-Oni su na neki način krvotok ovog sustava i vi ih zaista na jedan izuzetno uspješan način vodite. Poznato je da je naša županija uvijek u samom vrhu prema broju doza darivane krvi, a to nije slučajnost, već je rezultat i posljedica desetljetnog rada svih vas u sustavu Hrvatskog Crvenog križa – rekao je Koren.

Usporedivši Crveni križ s medicinskim sestrama, župan Koren je poručio kako je oboje poziv, a ne posao.

-Treba istaknuti da je Crveni križ sastavnica sveukupnog sustava civilne zaštite i svih službi koje u njemu djeluju. U ovim kriznim vremenima i situacijama koje su nas zadesile, posebice u ovoj pandemiji dali ste izniman doprinos. Crveni križ je doista imao aktivnu ulogu i pružao je veliku pomoć zdravstvenim djelatnicima – kazao je župan.

-Sada smo u jednoj drugoj vrsti društvene prijetnje. Osjećamo posljedice rata u Ukrajini, mada smo naizgled daleko od toga, no taj odjek rata nema granica, pa je i tu izuzetno važna vaša uloga u pomoći pri zbrinjavanju raseljenih osoba u našoj županiji. To je trenutno najopsežnija i najzahtjevnija aktivnost Crvenog križa – zaključio je Koren još im jednom uputivši iskrenu zahvalu na svemu što čine.

Predsjednica Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije Đurđa Trbus pojasnila je kako je njihov interventni tim aktivan u svim izvanrednim situacijama, od poplava, migrantske krize, cijepljenja, a sada i pomoći raseljenim osobama iz Ukrajine.

-Nikom od njih nije bilo teško to odraditi, uvijek su spremni za akciju, naša sva tri društva su članovi županijskog, a pojedini članovi i nacionalnog interventnog tima – rekla je Trbus te dodala kako je njihov županijski tim po svojim aktivnostima poznat i na razini Hrvatskog Crvenog križa.

Uz rad s mladima i ostale humanitarne akcije, brinu i o starijima i nemoćnima te pojedincima i obiteljima u potrebi. Njihov Klub dijabetičara Slatko srce okuplja djecu oboljelu od dijabetesa.

.Svi se senzibiliziramo kad su djeca u pitanju, kad su ona oboljela i tu je naš Miroslav koji je dobio državnu nagradu za volontera godine. S ponosom možemo reći da taj projekt vodi prekrasno i da smo aplicirali te dobili i dodatna sredstva, u svim školama provodimo i taj dio programa s Klubom u svim školama – poručila je Trbus.

Predsjednik GDCK Križevci Franjo Husinec kazao je da su ponosni na dobre rezultate koje postižu. Naglasio je kako u aktualnoj situaciji prihvaćaju i pomažu raseljenim osobama iz Ukrajine koje su prepoznale taj čin pomoći.

– Ali kao član Glavnog odbora HCK moram reći s nezadovoljstvom da ovdje ne vidim članove Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica. Za to nema razloga. Crveni križ u svakom je trenutku spreman učiniti ono što je potrebno – pomoći. Na Dan Crvenog križa, na poziv Županije od koje traže i dobe suradnju, oni se ne pojave. Da se ne jave, meni je potpuno strano – rekao je Husinec.

Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Križevci Antonija Pukec osvrnula se na proteklu godinu koju je obilježila pandemija istaknuvši kako su njihovi volonteri sudjelovali u akcijama cijepljenja te pritom pokazali solidarnost i empatiju.

-U ovoj godini imamo opet kriznu situaciju, krizu u Ukrajini. Na području Križevaca nemamo kolektivni smještaj, nego su sve raseljene osobe u privatnom smještaju, a mi se trudimo pružiti im sve što im treba, puno smo trenutno angažirani na tim poslovima – kazala je Pukec dodavši kako nastoje provoditi i druge aktivnosti poput projekta Zaželi gdje trenutno čekaju novi natječaj jer je riječ o važnom projektu.

Predsjednica Gradskog društva Crvenog križa Đurđevac Dubravka Jaković naglasila je kako se velik dio njihovih aktivnosti odnosi na rad s mladima.

-Trenutno imamo i 95 osoba iz Ukrajine od kojih su neke smještene u hotelu, a veći dio po obiteljima – rekla je Jaković pohvalivši sve volontere koji pomažu raseljenim osobama.

Osim građana i Crvenog križa, dodala je Jaković, puno im pomaže i Županija na čemu je zahvalila županu Korenu.

-U volontiranje se uključuje puno mladih, a posebno moram pohvaliti naše gimnazijalce. Imamo i dobru suradnju sa Centrom za socijalnu skrb – zaključila je Jaković.

tklopotan / www.sjever.hr
11.05.2022.

Input your search keywords and press Enter.