Now Reading:
Uoči nove sjednice varaždinske Županijske skupštine, Križanić: Zdravstvene ustanove lani su kumulirale gubitak od 456 milijuna kuna
Full Article 6 minutes read

Uoči nove sjednice varaždinske Županijske skupštine, Križanić: Zdravstvene ustanove lani su kumulirale gubitak od 456 milijuna kuna

Predsjednik Županijske skupštine Varaždinske županije Josip Križanić najavio teme i dnevni red pete sjednice Skupštine koja će se održati 18. svibnja, a pred vijećnicima će se naći dnevni red s ukupno 20 točaka.

Prva točka odnosni se na Izvješće o radu i financijskom poslovanju zdravstvenih ustanova kojih je osnivač Varaždinska županija za 2021. godinu.

-Tijekom 2021. godine zdravstvene ustanove ostvarile su sljedeće rezultate: Opća bolnica Varaždin minus od 44.954.048 kuna, Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice ostvarila je minus od 12.060.346 kuna, Dom zdravlja Varaždinske županije ostvario je plus od 3.771.000 kuna, Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije plus od 22 milijuna kuna, Zavod za hitnu medicinu plus od 276.479 kuna i Ljekarne Varaždinske županije plus od 2.182.239 kuna. Uzimajući u obzir rezultate ranijih razdoblja, cijela grupacija zdravstvenih ustanova u 2021. godini ostvarila je negativan rezultat, odnosno kumulirani gubitak od 456.143.122 kune – rekao je Križanić.

Dodao je da je lani manjak prihoda nad rashodima evidentiran u varaždinskoj i topličkoj bolnici, dok su višak prihoda ostvarili Dom zdravlja, Zavod za javno zdravstvo i Zavod za hitnu medicinu te Ljekarne.
-Najveći udio prihoda zdravstvene ustanove stvaraju od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje od 60 posto, dok su najveći rashodi, rashodi za zaposlene koji iznose 50 posto. Ukupne obveze, kao i ukupna potraživanja svih zdravstvenih ustanova u 2021.godini povećana su za 20 posto – naglasio je Križanić.

Značajan utjecaj na poslovanje zdravstvenih ustanova u 2021. godini imala je pandemija koronavirusa, zbog koje je došlo do pada pružanja usluga i rezultiralo neizvršavanjem usluga prema HZZO-u, a u topličkoj Specijalnoj bolnici smanjila se gospodarska aktivnost.
-Zavod za javno zdravstvo je upravo zbog kroonavirusa pojačao svoje aktivnosti, ali su nastavljeni mnogobrojni projekti, od energetske obnove zgrada, objedinjenog hitnog bolničkog prijema, dnevne bolnice, jednodnevne kirurgije, spinalnog centra i specijalistička usavršavanja – kazao je predsjednik Županijske skupštine.

Na dnevnom redu naći će se i Izvješće o lanjskom radu i poslovanju Doma za starije i nemoćne osobe u Varaždinu, kao i o poslovanju Doma za žrtve obiteljskog nasilja – Utočište Sveti Nikola te izvješće o radu Crvenog križa za 2021.
-Društvo Crvenog križa Varaždinske županije na temelju Zakona o hrvatskom Crvenom križu, županije osiguravaju sredstva u proračunu za rad i djelovanje službe traženja na razini županije, javne ovlasti i redovite djelatnosti. U 2021. godini osigurano je za navedene namjene 450 tisuća kuna, program, Pomoć u kući 229 tisuća kuna, dakle ukupno 679 tisuća kuna – istaknuo je Križanić dodavši da će skupštinari raspravljati i o Planu zdravstvene zaštite Varaždinske županije od 2022. do 2024. te o Operativnom planu aktivnosti plana zdravstvene zaštite Varaždinske županije za ovu godinu.

-Ovim Planom ažuriran je popis bolesti i rizika od oblijevanja za koje se u prethodnom razdoblju utvrdilo da štete našem zdravlju. Tako su dopunjena nova prioritetna područja u zaštiti zdravlja za naredno razdoblje, do 2024. godine na način da su dodani briga o oralnom zdravlju i palijativna skrb. U ovom razdoblju do 2024. godine prioritetna područja prevencija kardiovaskularnih bolesti, zaštita duševnog zdravlja djece i mladih, zdravstveno ispravna voda za ljudsku potrošnju, unaprjeđenje oralnog zdravlja, prevencija i ramo otkrivanje raka debelog crijeva, prevencija ranog otkrivanja karcinoma dojke, dugotrajna skrb i razvoj palijativne skrbi te edukacija njegovatelja i prevencija šećerne bolesti i debljine.

Po 1,5 milijuna kuna za sportsku dvoranu u Vidovcu te za dvorac Šaulovec

Među odlukama o kojima će se raspravljati na idućoj sjednici Skupštine Varaždinske županije bit će i ona o zamjeni poda u sportskoj dvorani uz OŠ VIdovec
-Pod je devastiran i više nije moguće obavljati djelatnosti tjelesnog odgoja, a znamo da u Vidovcu djeluje rukometni klub koji se natječe u prvoj ligi. Kandidirali smo projekt natječaj za sredstva iz Ministarstva turizma i sporta. Dobijemo li, koristit ćemo ta sredstva, a ako ne, projektantska cijena je 1,5 milijuna kuna, onda ćemo taj zahvat napraviti iz decentraliziranih sredstava – kazao je Križanić.

Ista je cijena i isti će biti i postupak vezan uz obnovu vanjske stolarije dvorca Šaulovec, a projekt je kandidiran na natječaj Ministarstva kulture i medija. Križanić je podsjetio da je lani sredstvima tog ministarstva sanirano krovište dvorca u iznosu od 250 tisuća kuna te naglasio kako je izmjena stolarije nužna da bi se spriječila daljnja devastacija dvorca.

Solari u brojnim školama.

U 12 škola kojima je osnivač Varaždinska županija, a to su osnovne škole Klenovnik, Maruševec, Ivanec, Ludbreg, Petrijanec, Sveti Đurđ, Trnovec, Vinica i Sračinec te Elektrostrojarska, Gospodarska i Strojarska i prometna škola, radit će se projekt solara, najavio je Križanić.
-Taj projekt je sufinanciran u iznosu od preko 299 tisuća eura iz programa EU, dakle nešto više od 2,2 milijuna kuna, dok će se razlika do ukupne vrijednosti projekta od 2,8 milijuna kuna osigurati iz decentraliziranih sredstava. Ta bi se sredstva trebala vratiti u dvije do tri godine. I to je sigurno dobar posao – naglasio je predsjednik Skupštine.

Na jednoj od prošlih sjednica Skupština Varaždinske županije donijela je odluku o prijenosu prava vlasništva na nekretnini Dom za starije i nemoćne osobe te su Dom i dvorište postali vlasništvo Varaždinske županije. Bilo je nužno sklopiti ugovor da se može dalje koristiti nekretnina sukladno njezinoj namjeni, bez naknade pa će i o tome biti riječi na sjednici, a na dnevnom će se redu naći i izvješće o prošlogodišnjem poslovanju ŽUC-a.
-Višak prihoda je 906 tisuća kuna. Iz 2020. godine prenesen je manjak od 3,4 milijuna kuna, tako je 2021. godinu ŽUC završio s manjkom od 2,5 milijuna kuna. Predviđa se povećanje ovogodišnjeg proračuna ŽUC-a za 2,2 milijuna kuna – rekao je Križanić i dodao:
-Prihod od Ministarstva unutarnjih poslova za sufinanciranje radova na sanaciji opasnih mjesta je 1,4 milijuna, prihod od imovine povećanje za 600.000 kuna, naplata godišnje naknade za uporabu javnih cesta i 15 000 kuna od prodaje osobnog rabljenog vozila.

Na idućoj sjednici Županijske skupštine Varaždinske županije na, dnevnom će redu biti i Izvješće o zaštiti od požara na području županije i stanje godišnje provedbe plana unaprjeđenja zaštite od požara te prikaz stanja aktivnosti iz kojeg se može zaključiti da je stanje u vatrogastvu dobro, rekao je Križanić, između ostalog dodavši da će vijećnici saslušati izvješća o radu Zajednice tehničke kulture i udruga tehničke kulture u 2021. godini, županijskog Saveza športova, Zajednice kulturno umjetničkih društava, kao i Izvješće o korištenju sredstava proračunske zalihe za razbolje 1. siječnja do 31. ožujka ove godine.

a.kučić/sjever.hr
11.05.2022.

Input your search keywords and press Enter.