Now Reading:
U mađarskim mjestima uz granicu gdje žive Hrvati postavljeno 80 dvojezičnih ploča s nazivima ulica i javnih zgrada – Župan Posavec: To je mali, ali značajan korak čuvanju našeg identiteta, kulture i jezika
Full Article 3 minutes read

U mađarskim mjestima uz granicu gdje žive Hrvati postavljeno 80 dvojezičnih ploča s nazivima ulica i javnih zgrada – Župan Posavec: To je mali, ali značajan korak čuvanju našeg identiteta, kulture i jezika

Dobra suradnja i podrška pomurskim Hrvatima koji žive u naseljima uz granicu u Mađarskoj produbljena je postavljanjem ploča ulica i ustanova s dvojezičnim natpisom koje je osigurala Međimurska županija.

Postavljeno je ukupno 80 ploča, a svečanost otkrivanja održana je kod ploče posvećene Nikoli VII Zrinskom u Murakereszturu, koji je branio i područje uz rijeku Muru od Turaka, simbolično na samu obljetnicu njegova rođenja.

-S naseljima i Hrvatima koji žive u pograničnom prostoru uz rijeku Muru u Mađarskoj dijelimo zajedničke vrijednosti identiteta, kulture i jezika, a razvoj suradnje produbljen je postavljanjem ploča ulica i ustanova s dvojezičnim natpisom u nekoliko naselja. Kroz niz prekograničnih projekata, kulturne i obrazovne aktivnosti, nastavit ćemo suradnju, posebno u pogledu očuvanja hrvatskog jezika, te će Međimurska županija pomoći u učenju hrvatskog jezika u mađarskim školama – poručio je u svom govoru župan Međimurske županije Matija Posavec.

Dvojezična ploča simbol je zajedničke povijesti dvaju naroda, dvojezičnosti i obitelji Zrinski, od kojih su čak četvero Zrinskih bili i župani mađarske Zaladske županije.
-Postavljanje ploča ima dvojako značenje. Ne samo da iskazujemo poštovanje prema našim precima, već i šaljemo poruku da ovdje žive i Mađari i Hrvati, da se govore dva jezika, da se njeguju dvije kulture i da će to tako biti i u budućnosti – kazao je načelnik Kerestura Robert Polgar.

Prema procjenama, u Mađarskoj živi oko 50 tisuća Hrvata, a Međimurska županija već dugi niz godina radi na razvoju i očuvanju suradnje sa pograničnim županijama.
Počasni rektor i počasni građanin Kerestura dr. Karlo Gadanjij podsjetio je bogatu zajedničku povijest koju njeguju dva naroda. Počasni konzul Republike Hrvatske u Mađarskoj dr. Atila Kos, rodom upravo iz Kalacibe u kojoj je postavljena prva ploča, uputio je zahvale Međimurskoj županiji i županu Posavcu što svesrdno rade na očuvanju identiteta dvaju naroda.

-Mi smo zajedno. A danas je povijesni i ponosni dan – bila je glavna poruka veleposlanika Republike Hrvatske u Mađarskoj dr. Mladena Andrlića koji je istaknuo da su ploče podsjetnik na prošlost, ali su one zapravo zalog za bolju sadašnjost i budućnost.

Prvu dvojezičnu ploču u Kalacibi svečano su otkrili župan Međimurske županije Matija Posavec, načelnik Kerestura Robert Polgar, počasni konzul dr. Atila Kos i predsjednica mjesne manjinske samouprave Anica Kovač Kovago, a blagoslovili su ju mjesni župnik Csaba Vaslaban i župnik Župe sv. Leonarda u Goričanu vlč. Josip Drvoderić.

Na svečanosti su, uz govornike, bili i predstavnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, savjetnici ministra Davorin Knežević i Karlo Kolesar, te državni tajnik i zastupnik u Mađarskom parlamentu Peter Cseresnyes, članovi Hrvatske manjinske samouprave Kerestur, zamjenik župana Josip Grivec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, načelnici međimurskih općina Sveta Marija, Donji Vidovec, Goričan i Kotoriba, Đurđica Slamek, Bojana Petrić, Emanuel Sinković i Dario Friščić.

www.sjever.hr/medjimurska-zupanija.hr
04.05.2022.

Input your search keywords and press Enter.