Now Reading:
Na ovogodišnjim Glazbenim svečanostima u Varaždinu čak 1600 sudionika – Ružici Kapitan nagrada za životno djelo
Full Article 2 minutes read

Na ovogodišnjim Glazbenim svečanostima u Varaždinu čak 1600 sudionika – Ružici Kapitan nagrada za životno djelo

Varaždinska županija i ove je godine domaćin Glazbenih svečanosti Hrvatske mladeži koje su svečano otvorene u srijedu u velikoj koncertnoj dvorani varaždinskog HNK.

Ovogodišnje, 65. izdanje Glazbenih svečanosti održava se u srijedu i četvrtak, a na njima će se svojim glazbenim umijećem predstaviti 30-tak zborova iz 20-tak hrvatskih gradova.

Miroslav Huđek, pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport istaknuo je kako je ovo jedinstven događaj u Hrvatskoj. S obzirom da je riječ o jednom od najstarijih školskih natjecanja i manifestacija u Hrvatskoj koja je opstala dugih 65 godina znači da ima vrhunsku kvalitetu.

-Kada gledamo što se događa u ovom dijelu univerzalnih civilizacijskih vrijednosti, a to je glazba, ovo je sigurno najvrjedniji takav događaj. Glazbene svečanosti jedan su prepoznatljiv brend Grada Varaždina i Varaždinske županije – rekao je Huđek dodavši kako su izuzetno ponosni na ovu manifestaciju.

Na smotri se predstavio i pjevački zbor mlađeg uzrasta iz Osnovne škole Šemovec, inače redoviti sudionik Glazbenih svečanosti. Kako je pojasnila voditeljica Nikolina Benko, njihov se zbor već 11 godina zaredom uspijeva plasirati na državno natjecanje.

-Nakon dvije godine stanke okupili smo velik broj učenika, 45 pjevača. Pripremali smo se od prvog polugodišta i mirno stigli do županijske smotre, osvojili 2. mjesto te se plasirali na Glazbene svečanosti. S obzirom na pandemiju, mislim da konkurencija nije ništa pala. Ove godine smo bez pritiska i mislim da je već biti tu velika čast i privilegija – rekla je Benko.

Svečano otvorenje Glazbenih svečanosti bilo je prilika i dodjelu nagrade za životno djelo glazbenoj pedagoginji i zbornoj dirigentici Ružici Kapitan za njen dosadašnji uspješan rad.

-Ova mi nagrada puno znači. Dobila sam ih mnogo, ali ova je nagrada „kruna svih nagrada”, sve je nekako zaokružila – kazala je Kapitan koja je tijekom svoje duge karijere postizala vrhunske rezultate.

Sa svojim je zborovima redovito sudjelovala na Glazbenim svečanostima i osvojila ukupno 32 zlatne i srebrne plakete.

tklopotan / www.sjever.hr
04.05.2022.

Input your search keywords and press Enter.