Now Reading:
INTERVJU Protekla godina u gradu Klanjcu obilježena značajnim projektima – Brlek: I dalje ćemo raditi na tome da stvorimo što bolje uvjete za život naših građana
Full Article 8 minutes read

INTERVJU Protekla godina u gradu Klanjcu obilježena značajnim projektima – Brlek: I dalje ćemo raditi na tome da stvorimo što bolje uvjete za život naših građana

Grad Klanjec 4.svibnja slavi svoj dan, a tim smo povodom razgovarali s gradonačelnikom Zlatkom Brlekom o aktivnostim koje su obilježile proteklih godinu dana.

Nakon dvije pandemijske godine koje su nažalost onemogućile tradicionalnu proslavu Dana grada, što ste ove godine pripremili povodom obilježavanja, ovog važnog dana, za svoje građane?

Dan grada konačno ćemo proslaviti onako kako smo to svi ove dvije godine željno iščekivali pa smo upravo i iz tog razloga, ovogodišnji program klanječkih kulturnih ustanova i brojnih udruga simbolično nazvali “Klanječki dani – opet smo vani”. S kulturni događanjima započeli smo već u travnju, pa smo tako imali predstavljanje 6. sveska edicije Marijaterezijanski urbari Varaždinske županije 1774.-1784., eko igraonice za naše najmlađe kao i ekološko čišćenje Sutle te naravno kuhanje prvomajskog graha. Očekuju naš još brojna sportska, zabavna i kulturna događanja, a koja će se održavati sve do 18. svibnja. U srijedu 4. svibnja, održat ćemo svečanu sjednicu Gradskog vijeća na kojoj će u nazočnosti brojnih naših suradnika i gostiju biti uručena i ovogodišnja priznanja Grada Klanjca, Galerija Augustinčić priređuje predstavljanje novog dvobroja svojih Anala, a navečer nam gostuje GFUK i ZGK Komedija s izvrsnom predstavom “Nije bila Peta, bila je Deveta” koja je uz Dana grada, za naše posjetitelje besplatna. Središnji događaji svakako su manifestacija “Dobro je, klanječko je” koja se u subotu 7. svibnja vraća na naš Trg Antuna Mihanovića i tradicionalni Piknik na Cesargradu u nedjelju 8. svibnja. U sklopu Dana klanječkih udruga održat će se natjecanje u pripremanju vinskog gulaša i prezentacije rada udruga, a program će uveličati naši mališani iz Dječjeg vrtića “Kesten” i Osnovne škole Antuna Mihanovića. Bit će tu i radionice cirkuskih vještina i ulične umjetnosti te nastupi naših domaćih glazbenika pa pozivam sve da dođu u naš grad i dobro se zabave, jer vjerujem da među svim tim događanjima stvarno svatko može naći nešto za sebe.

Iako je kultura jedan od resora koji su uslijed pandemije najviše stradali, vi ste ipak uspjeli realizirati neke od planiranih projekata i programa, uostalom jedan ste od gradova koji je najviše povećao davanja za kulturu, kako to komentirate?

Osim što financiramo redovnu djelatnost svojih kulturnih ustanova, odnosno Gradske knjižnice i Kulturnog centra te udruga u kulturi kao i još cijeli niz kulturnih programa koji se održavaju tijekom godine, provedeni su i značajni projekti u sklopu Centra za posjetitelje Putevima Lijepe naše i Stalne izložbe “Kuća europskih himni i kulturna baština Klanjca“ čiji su sastavni dio i outdoor ture za posjetitelje. Izrađena je mobilna aplikacija koja vodi do ovih lokacija, a postavljene su i tri interaktivne ploče s proširenom stvarnošću i to na hrvatskom, slovenskom i engleskom jeziku. Uz financijsku potporu Ministarstva turizma i Krapinsko-zagorske županije, izvedeni su arhitektonsko-građevinski radovi na sanaciji zidova i stropova unutar podruma franjevačkog samostana vrijedni više od 350 tisuća kuna, a napravljen je i novi stalni postav te multimedijska prezentacija stalne izložbe sarkofaga obitelji Erdody. Za radove na novom postavu izdvojeno je 125 tisuća kuna, a sufinancirani su sredstvima Zaklade Adris. Oko 200 tisuća kuna uloženo je u rekonstrukciju postojećeg Spomen parka znamenitih Klanjčana s posljednjim počivalištem Antuna Mihanovića, slikara hrvatske povijesti Otona Ivekovića i antifašista Krste Ivekovića što je nastavak uređenja parka započetog još 2011. godine. Za projekt Centra za posjetitelje uloženo je više od 800 tisuća kuna te kada je riječ o ulaganjima u zaštitu bogate klanječke kulturne baštine i nove sadržaje kulturnog turizma mogu reći da smo izuzetno zadovoljni. Nažalost, mnogobrojne naše planove poremetio je petrinjski potres koji je prouzročio veliku štetu i na našim kulturnim spomenicima. Iz tog su razloga prekinute planirane aktivnosti na sljedećoj fazi uređenja Centra za posjetitelje i Kuće europskih himni. Nakon potresa, Ministarstvo kulture RH povuklo je svoju već donesenu odluku o sufinanciranju radova, a gotovo 600 tisuća kuna uloženo je u hitne mjere zaštite potresom oštećene klanječke župne crkve. Ipak, raduje što smo u pandemijskim uvjetima uspjeli organizirati vrlo sadržajno Klanječko kulturno ljeto i druge kulturne manifestacije, završiti jednu fazu rekonstrukcije Spomen parka znamenitih Klanjčana, pripremiti natječajnu dokumentaciju za Fond solidarnosti za stradalu baštinu u Klanjcu te se nadamo da ćemo se polako vratiti u stari ritam ulaganja u kulturu.

Kako brinete o mladima na području Grada?

Kraj 2021. godine dočekali smo s 34 nova stanovnika, što je gotovo dvostruko više nego godinu prije i što nas posebno veseli. Za naše novorođene Grad osigurava potporu koja iznosi 2.000 kuna za prvo dijete, 3.000 kuna za drugo, 4.000 kuna za treće, a za svako slijedeće dijete potpora se povećava za tisuću kuna. Otvoren je i novi dječji vrtić, a u kojem je ove godine počela s radom još jedna, četvrta odgojna skupina. Uz to Grad Klanjec financira produženi boravak u školi, a uskoro kreće i uređenje novih dječjih igrališta. Prvo od njih gradit će se u Lučelnici, a projekt je ovog tjedna prijavljen na natječaj za operaciju 3.1.1. Najveći iskorak u prethodnom razdoblju bilo je otvaranje produženog boravka u našoj osnovnoj školi, a što je omogućio Grad Klanjec zahvaljujući 100% iznosu financiranja iz gradskog proračuna radi novozaposlenog učitelja u produženom boravku za učenike 1. i 2. razreda. Tako smo uz raniju jednosmjensku nastavu u našoj matičnoj i područnoj školi, riješili još jedan veliki problem roditelja, osobito onih koji rade izvan grada. Sufinanciraju se troškovi školske kuhinje za djecu iz obitelji s troje i više djece, nezaposlenih roditelja, samohranih roditelja te učenika s posebnim potrebama. Tim se učenicima sufinanciraju i troškovi školskih izleta te škole plivanja. Sufinancira se prijevoz učenika te nabava radnih bilježnica za sve učenike osnovne škole. Kontinuirano se pokušava ulagati u nova tehnološka rješenja te su za matičnu školu u Klanjcu i područnu školu u Lučelnici nabavljene pametne ploče, a ove je godine nabavljen jedan interaktivni ekran. Grad Klanjec osigurava nagrade za darovite učenike te učenike koji postižu izvrsne rezultate na natjecanjima iz raznih područja. Grad Klanjec osigurava i novčane pomoći za učenike srednjih škola i studente i to za one lošijeg socijalnog statusa, ali i one koji postižu odlične rezultate.

Koje biste infrastrukturne projekte izdvojili kao najznačajnije u proteklih godinu dana?

Najznačajniji ali i projekt s kojim se najviše ponosimo je naš novi dječji vrtić kojeg smo otvorili u ožujku prošle godine. Potrebe za dječjim vrtićem značajno su se povećale, a posebno se povećala potreba za jasličkom skupinom koje do tada nismo imali, a sada u našem novom vrtići imamo tri dgojne grupe, jedna jaslička, jedna mlađa mještovita grupa i jedna starija grupa. Posebno nas veseli činjenica što je projekt izgradnje dječjeg vrtića bio je među tri najbolja projekta u RH i među tri projekta koji je dobio maksimalnu potporu od 7,4 milijuna kuna iz EU fondova za ruralni razvoj. Naime, ukupna vrijednost vrtića bila je oko 9 milijuna kuna. Danas je to vrtić s kojim bi se ponosio bilo koji velegrad, a omogućit će našim građanima ostanak na ovom području kao i doseljavanje novih mladih obitelji. Isto tako tu je i kompletna zamjena javne rasvjete na području grada Klanjca novom LED rasvjetom kao i asfaltiranje cesta te izgradnja nogostupa. Naime, prema Programu izgradnje komunalne infrastrukture asfaltirane su tri ceste i to ona u Bartološaku u dužini od 600 metara, a novim asfaltnim slojem presvukli smo i cestu u donjim Gredicama u dužini od 1220 metara te u Mihanović Dolu Suhodolsku ulicu dugu 570 metara. U 2310 metara novog asfalta Grad je uložio više od 765.000,00 kn, uz potporu iz natječaja Ministarstva graditeljstva u iznosu od 200 tisuća kuna. Dovršeni su i radovi na sanaciji dvaju klizišta u naselju Gorkovec te je na taj način znatno povećana sigurnost prometa na ovoj gradskoj nerazvrstanoj cesti. Ukupna vrijednost radova na oba klizišta iznosi oko 350.000 kuna. Hrvatske vode sufinancirale su radove s 210.000 kuna, a ostatak Grad Klanjec iz proračunskih sredstava. Jedan od najznačajnijih projekata je i proširenje gradskog groblja u Dolu Klanječkom, a za koji je krajem prošle godine idvojeno 600 tisuća kuna za uređenje terena za izgradnju 48 dvostrukih grobnih mjesta, devet jednostrukih grobnih mjesta, četiri grobnice te 33 mjesta za polaganje urni te kosturnice koje dosad nije bilo na groblju. S obzirom da je iza nas godina u kojoj smo se još uvijek borili s pandemijom zadovoljni smo realiziranim te se veselimo novim projektima kojima ćemo poboljšati kvalitetu života naših građana.

Što biste za kraj, povodom Dana grada poručili svoji građanima?

Sretan sam i ponosan što smo u protekloj godini, koja je za nas bila nestabilna i teška, uspjeli puno toga napraviti. No, to svakako nije zasluga samo Grada nego svih naših građana kojima ovim putem zahvaljujem i obećajem kako ćemo i dalje raditi na tome da stvorimo što bolje uvjete za život na području našeg grada. Svim svojim Klanjčankama i Klanjčanima čestitam Dan grada.

www.sjever.hr
03.05.2022.

Input your search keywords and press Enter.