Now Reading:
Načelnik Hercigonja: Novi vrtić omogućio siguran i udoban smještaj djece, a zaposleno je i 15-ak djelatnika
Full Article 3 minutes read

Načelnik Hercigonja: Novi vrtić omogućio siguran i udoban smještaj djece, a zaposleno je i 15-ak djelatnika

Trodnevnim programom Općina Budinščina obilježava svoj dan, a program je počeo u petak kada je središnji događaj bio dan otvorenih vrata novoizgrađenog vrtića.

Općinski načelnik Radovan Hercigonja podsjetio je da vrtić s radom počeo 1. listopada 2021. godine, ali zbog epidemiološke situacije svečanog službenog otvorenja kapitalnog projekta Općine Budinščina nije bilo.

–Dugogodišnja želja, a prije svega potreba krenula je krajem 2018. godine. Obradovala nas je vijest iz Ministarstva poljoprivrede koje nam je temeljem prijave na natječaj odobrilo 7,4 milijuna kuna iz Programa ruralnog razvoja i zato veliko hvala Vladi i Ministarstvu na podršci. Za Općinu Budinščina ovo je uistinu bio izazov, jer u to vrijeme nismo imali ni zemljište – rekao je načelnik i dodao da je vrtić izgrađen prema svim pedagoškim standardima na parceli od 7000 kvadratnih metara, a ukupna površina objekta prelazi 900 kvadratnih metara.

Vrtić može primiti sedamdesetoro djece jasličke i vrtićke dobi.

Načelnik Hercigonja je zahvalio svima koji su bili uključeni u pripremu i realizaciju izgradnje vrtića.

–Ukupan iznos radova i opreme iznosi 14,5 milijuna kuna s PDV-om, što znači da je 50 % vrijednosti objekta morala osigurati sama Općina Budinščina vlastitim i kreditnim sredstvima. Izgradnjom ovog objekta omogućeno je svim roditeljima s područja Općine Budinščina siguran i udoban smještaj djece jasličke i vrtiće dobi, a nije zanemarivo istaknuti i novo zapošljavanje 15-tak ljudi, od stručnog do tehničkog osoblja – dodao je Hercigonja.

Podsjetio je da se iz općinskog proračuna sufinancira boravak djece u vrtiću sa 60 % ekonomske cijene.

–Želja mi je da ljudi ostanu ovdje živjeti i da se ovo naše mjesto dalje razvija, što daje jednu perspektivu i budi optimizam u pogledu razvoja naše Budinščine – poručio je načelnik.

Predsjednica Općinskog vijeća Dijana Margetić istaknula je ponos što je konačno došao dan službenog otvorenja njihovog prekrasnog dječjeg vrtića.

-Nije bilo lako kada smo krenuli sa svim tim i razmišljali javiti se na određeni natječaj ili ne. Mi smo mala općina koja nema velik proračun kao neki gradovi, a iako je na početku bilo svakakvih priča, pa su mnogi čak i govorili da ovdje nikada neće biti vrtića došao je i taj dan; naš prekrasan vrtić je tu – kazala je Margetić.
Ravnateljica vrtića Ines Kuna Lihtar naglasila je da, kao ni svaki početak, ni njihov nije prošao bez nekih poteškoća, no zajedničkim snagama uspjeli su ih prebroditi.

-Trudit ćemo se i dalje da naš svaki dan bude prepun smijeha, šarenih boja, veselja i nadamo se da će naše i vaše male nogice koje tapkaju našim zelenim bregima koje usmjeravamo pravom putu rado ostati u našoj Budinščini – rekla je ravnateljica vrtića.

Svečanom otvorenju prisustvovala je i Renata Kreber-Mikšaj, ravnateljica Osnovne škole Vladimir Nazor Budinščina koja je čestitala i zahvalila svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog velikog i važnog projekta.

-Vrtić je prvi korak u svijet, prvi korak od roditelja, prva socijalizacija, nastavak i priprema daljnjeg obrazovanja. Posebno čestitam Općini koja je prepoznala važnost izgradnje nove zgrade i time sudjelovala u podizanju pedagoškog standarda i digla ga na visoki nivo – poručila je Kreber-Miškaj.

Vlč. Andrija Jambreuš blagoslovio je prostore vrtića i jaslica.

Prije svečanosti u vrtiću, u Osnovnoj školi Budinščina održana je izložba i svečana dodjela nagrada učenicima viših razreda povodom 5. godišnjice foto natječaja hrvatskih osnovnih škola „Razglednica moga mjesta – škljocni za sjećanje”.

www.sjever.hr
29.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.