Now Reading:
SVIJET LOGISTIKE Teretni bicikli za zdrave gradove
Full Article 2 minutes read

SVIJET LOGISTIKE Teretni bicikli za zdrave gradove

Teretnim biciklima gradovi nastoje smanjiti emisije štetnih plinova koje su posljedica prometa i prometnih zagušenja, stoga se oni danas smatraju kao najbolji način za postizanje toga cilja.

Kopenhagen, glavni grad Danske, danas ima preko 40.000 teretnih bicikala, koji se koriste za dostavu i transport, ali i za osobne svrhe kao što je prijevoz djece. U Velikoj Britaniji danas postoji oko 450 poduzeća i obrtnika koji se služe teretnim biciklima u neku svrhu.
Teretni bicikli dostavljaju pošiljke oko 60% brže nego dostavna vozila. Istraživanja su pokazala da teretni bicikli dostave 10 paketa u jednom satu, dok dostavna vozila dostave 6 paketa, što je skoro 50% manje u odnosu na teretne bicikle. Također, drugo istraživanje je pokazalo da se teretnim biciklima smanjuju emisije štetnih plinova za 90% u odnosu na dizelska dostavna vozila, a za 30% u odnosu na električna vozila.

Online kupovina i dostava na kućnu adresu su tijekom pandemije COVID-19 znatno porasle. Teretni bicikli mogu izbjegavati gužve na prometnicama i prometna zagušenja, prolaziti kroz male uličice i puteve, te dostaviti paket do vrata, dok dostavna vozila usporavaju gužve na gradskim prometnicama i potrage za parkingom.

Istraživanja Europe pokazala su da će se oko 50% svih teretnih putovanja u većim gradovima zamijeniti teretnim biciklima. Takva promjena, brzo bi se uočila u Londonu smanjenjem emisije štetnih plinova i CO2, a također bi se smanjila vjerojatnost od prometnih nesreća i onečišćenja zraka jer teretni bicikli osiguravaju brz, pouzdan i učinkovit način dostave.

Teretni bicikli isplativiji su za male udaljenosti dostave i male veličine pakete, u odnosu na dostavna vozila. Procjenjuje se da će 100.000 teretnih bicikala u Europi svakog mjeseca uštedjeti istu količinu CO2 koja je potrebna na relaciji London-New York.
U Pragu je 2020. godine otvoreno skladište teretnih bicikala, a do 2021. su dostavili više od 50.000 paketa na udaljenosti od 23.000 kilometara, stoga se smatra jednim od najboljih projekata u kategoriji „Nulto zagađenje“.

Ovaj prilog omogućuje Odjel logistike i održive mobilnosti Sveučilišta Sjever (https://www.unin.hr/tehnicka-i-gospodarska-logistika-kc/opce-informacije/).

Izvor i foto: https://www.westminster.ac.uk/news/using-cargo-bikes-for-deliveries-cuts-congestion-and-pollution-in-cities-study-finds

www.sjever.hr
26.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.