Now Reading:
Povodom Dana planeta Zemlje Grad Čakovec ugasit će javnu rasvjetu i osvijetliti Dom sindikata
Full Article 2 minutes read

Povodom Dana planeta Zemlje Grad Čakovec ugasit će javnu rasvjetu i osvijetliti Dom sindikata

Danas se obilježava Dan planeta zemlje s ciljem kako bi se ojačala svijest ljudi o važnosti očuvanja prirodnog okoliša, a obilježavanju ovog važnog datuma uključio se i Grad Čakovec.

– S obzirom na najnoviji pomor pčela i sve učestalije nekontrolirano korištenje pesticida u poljoprivredi, uz već ustaljene negativne varijacije klime, ispred nas se postavlja imperativ senzibilizacije javnosti o važnosti očuvanja prirodnog okoliša – napominju u Gradu Čakovcu.

Grad Čakovec se tradicionalno uključuje u program Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, akcijom „Zelena čistka“ čiji je cilj zbrinuti nelegalno odložen otpad u prirodi, pa su tako akcije organizirane tijekom petka i subote diljem grada i mjesnih odbora.

– Ovim putem hvala velikom broju građanki i građana koji iščekuju ovakve akcije, u njih se bez razmišljanja uključuju, dok ih neki i tijekom godine samostalno provode. Pritom nam ujedno ukazuju na lokacije koje najčešće pohode neodgovorni građani u odlaganju svog otpada. Njih ovim putem molim da budu odgovorniji i brinu za naš okoliš te da otpad odlažu na za to predviđena mjesta, a ako imaju bilo kakvih pitanja ili nedoumica uvijek mogu kontaktirati komunalnu službu Grada – naglasila je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini i dodala kako je današnji datum samo podsjetnik na vrijednu prirodnu baštinu našeg kraja u čijim ljepotama moramo uživati i koju moramo sačuvati, danas za nas, a sutra za generacije koje dolaze.

Kako bi se povećala mobilizacija i utjecalo na druge sfere društva, povodom Dana planeta Zemlje, skrenut će se pozornost i poslati poruka gašenjem javne rasvjete (do 22:30 sati) u pješačkoj zoni (Ul. kralja Tomislava) i Perivoju Zrinskih te prigodnim osvjetljavanjem zgrade Doma sindikata zelenom bojom u pokretu.

Uz obilježavanje Dana planeta Zemlje i Dana hrvatske knjige, a u okviru Dana Međimurske županije, Međimurska priroda – Javna ustanova održala je i predstavljanje 2. izmijenjenog izdanja knjige “Međimurska priroda: Iz blata i zlata”, autora Siniše Goluba, Mihaele Mesarić i Davorina Mancea u multimedijalnoj dvorani Riznice Međimurja u Čakovcu. Na 120 stranica predstavljena su zaštićena područja i pojedinačna stabla Međimurske županije, a u formi fotomonografije stotinjak fotografija u boji zorno dočarava sve što je službeno zaštićeno i o čemu brine ustanova Međimurska priroda.

www.sjever.hr
22.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.