Now Reading:
POČINJU DANI MEĐIMURSKE ŽUPANIJE Očekuje vas više od 40 kulturnih, zabavnih i sportskih događaja – donosimo detaljan program
Full Article 5 minutes read

POČINJU DANI MEĐIMURSKE ŽUPANIJE Očekuje vas više od 40 kulturnih, zabavnih i sportskih događaja – donosimo detaljan program

U ponedjeljak službeno započinju Dani Međimurske županije koji će trajati sve do 30. travnja kada Međimurska županija obilježava svoj dan. Nakon dvije godine stanke zbog pandemije koronavirusa, ove godine Međimurke i Međimurci, ali i svi posjetitelji uživat će u zaista bogatom programu s više od 40 kulturnih, zabavnih i sportskih događaja.

Ovogodišnje Dane Međimurske županije otvorit će tradicionalna sportsko-rekreativna biciklijada, Biciklima međimurskim putevima koja će se održati u ponedjeljak od 9 do 18 sati diljem Međimurja. Osim toga, u ponedjeljak će svoja vrata posjetiteljima otvoriti i Centar za posjetitelje Med dvemi vodami kojeg možete posjetiti od 10 do 16 sati.

U utorak s početkom u 18 sati u zgradi Scheier bit će održano predstavljanje knjige „Pakao”, a stihove će govoriti Dragan Desport. U srijedu u 19 sati u Muzeju Međimurja i Riznici Međimurja bit će otvorena izložba popularnog Stephana Lupina.

U četvrtak od 10 do 13 sati unutar zidina Starog grada Čakovec bit će predstavljeni međimurski domaći proizvodi i rukotvorine, dok vas u 19 sati, nakon svečane sjednice Općinskog vijeća povodom 20. godišnjice Općine Pribislavec u tamošnjem Društvenom domu očekuje smijeh uz predstavu „Dimnjačar” Kerekesh Teatra.

U petak će osim predstavljanja međimurskih proizvoda i rukotvorina unutar zidina Starog grada u multimedijalnoj dvorani Riznice s početkom u 10 sati biti predstavljena knjiga „Međimurska priroda iz blata i zlata”. U 17 sati otvara se tradicionalan, 21. po redu sajam cvijeća u Prelogu koji traje sve do nedjelje. U Caffe baru Bedem moći ćete testirati svoje znanje jer vas s početkom u 18 sati očekuje Međimurski pub kviz. Tehnološko-inovacijski centar Međimurje u 19 sati za učenike srednjih škola pripremio je zanimljivo predavanje na temu umjetne inteligencije i primjene alata u svakodnevnom životu.

Osim sajma cvijeća u Prelogu i predstavljanja međimurskih rukotvorina i proizvoda u prostoru čakovečkog Starog grada, u subotu od 10 do 17 sati moći ćete besplatno obići međimurske interpretacijske centre Hop on – hop off autobusom. Subota će biti i Dan sporta pa vas na Trgu Republike i jezeru Starog grada očekuju razne sportske aktivnosti.

Nakon što se u subotu predstave u Wine & Cheese baru Zagreb, međimurska vina i vinari vraćaju se kući i čekaju vas u nedjelju od 10 do 14 sati na Mađerkinom bregu, a u isto vrijeme Matulov grunt bit će otvoren svim posjetiteljima.

U ponedjeljak, 25. travnja u 11 sati u sklopu Osnovne škole Belica otvorit će se atletska staza sa sportskim borilištima, a u 18 sati očekuju vas dvije zanimljive izložbe. Prva je izložba fotografija Miroslave Novak Hranjec „Vuprem oči” na terasi Caffe bara Bedem, a druga je gostujuća Dvora Veliki Tabor „Juraj Rattkay Velikotaborski” u Muzeju Međimurja. U 19 sati slijedi još jedno zanimljivo interaktivno predavanje u TICM-u o računalnim igrama i gemifikaciji.

S obzirom da je obrazovanje jedan od glavnih prioriteta Međimurske županije, u sklopu Dana Međimurske županije u utorak u 13 sati bit će svečano otvoren Regionalni centar kompetentnosti Tehničke škole Čakovec. U popodnevnim satima u multimedijalnoj dvorani Riznice Međimurja bit će predstavljene dvije knjige, „Tri prijatelja iz Novog Zrina” s početkom u 18 sati i „Zercalo duše” s početkom u 18.30 sati.

U srijedu s početkom u 11 sati bit će obilježen Dan Odsjeka Učiteljskog fakulteta u Čakovcu, nakon čega će u 12 sati biti otvorena Digitalna učionica budućnosti. U 20 sati očekuje vas još smijeha do suza jer u Atrij Starog grada dolaze Kerekeshi sa svojom predstavom „Skupština”.

U četvrtak u 17:30 sati bit će predstavljena knjiga „Utvrda Novi Zrin na Muri”, u 19 sati slijedi predavanje o elekronici kao profesiji u IoT-u u TICM-u, a u 20 sati u Atriju Starog grada održat će se humanitarni koncert za Katružu Ivice Pepelka i gostiju.

Najsvečaniji dio obilježavanja Dana Međimurske županije bit će svečana sjednica Županijske skupštine koja će se održati u petak, 29. travnja u 12 sati u Atriju. Prije toga u 11 sati položit će se vijenci kod Spomen obilježja smrtno stradalim i nestalim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata Međimurske županije. U petak je i spomendan pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana pa će u Zagrebu s početkom u 17 sati kod njihove spomen biste biti položeni vijenci i upaljene svijeće.

Finalni dan proslave, subotu, 30. travnja obilježit će mnogi događaji. Dan započinje mimohodom povijesnih postrojbi, a nakon misnog slavlja kojeg će prevoditi varaždinski biskup mons. Bože Radoš, u 12 sati slijedi postrojavanje povijesnih postrojbi. U 12 sati Mateja Vranović, najuzornija seoska žena u 2021. godini održat će domjenak u Gardionvcu, u 12:30 sati na Trgu Republike u Čakovcu Studio Vivona predstavit će moderan ples, a u isto vrijeme na jezeru Starog grada Lovački savez Međimurske županije održat će Dan lovnog kulinarstva.

U 19 sati slijedi poslastica za ljubitelje adrenalina i brzine jer na Speedway stadionu Milenium u Donjem Kraljevcu počinje Speedway utrka Grand Prix Challenge, a Dane Međimurske županije zaključit će veliki koncert Tereze Kesovije u Atriju Starog grada s početkom u 20 sati.

tklopotan / www.sjever.hr
18.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.