Now Reading:
FOTOGALERIJA Tradicija je nastavljena: Kostelska pištola zapucala po 499. puta
Full Article 2 minutes read

FOTOGALERIJA Tradicija je nastavljena: Kostelska pištola zapucala po 499. puta

Nakon tradicionalnog mimohoda hrvatskih povijesnih postrojbi u Krapini, na Veliku subotu po 499. puta zapucalo se pod zidinama Kostelgrada. Riječ je o jedinstvenom običaju u Hrvatskoj koji je 2012. godine dobio status nematerijalnog kulturnog dobra.

Kostelska Uskrsna pištola dio je originalne tradicije stanovnika Kostela proizašle iz povijesnih okolnosti, a do dan danas u skoro nepromijenjenom obliku ostala je duboko ukorijenjena među tamošnjim stanovnicima.

499. Kostelsku Uskrsnu pištolu otvorio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar koji je naglasio kako je riječ o najdužoj tradiciji u Hrvatskoj.

-Narod koji ne vodi brigu o svojoj povijesti i svojim običajima nema ni budućnosti. Sljedeće godine, na 500. obljetnicu ovdje ćemo napraviti jedan mali spektakl za koji će se čuti i van granica Lijepe naše, ali to ćemo prije svega raditi zbog nas, zbog naših očeva, djedova i baka koji su prenijeli ovu tradiciju na nas – rekao je Kolar te zahvalio Keglevićevoj straži na promociji kulture i baštine Krapinsko-zagorske županije u zemlji i inozemstvu.

Milan Flegar, predsjednik „Kostelske pištole – Keglevićeve straže Kostel” zahvalio je svima na dolasku i podršci izrazivši nadu da će se ova vrijedna tradicija i dalje nastaviti.

tklopotan / www.sjever.hr
16.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.