Now Reading:
Varaždinski klipič dobio svoju poštansku marku – “Delikatesa uz koju su jutra ljepša i toplija to i zaslužuje”
Full Article 4 minutes read

Varaždinski klipič dobio svoju poštansku marku – “Delikatesa uz koju su jutra ljepša i toplija to i zaslužuje”

U atriju Županijske palače u Varaždinu u četvrtak je održana promocija jedinstvene poštanske marke Varaždinski klipič.

Naime, poštanska marka Varaždinski klipič izlazi u ediciji “Hrvatski zaštićeni poljoprivredni i prehrambeni proizvodi” koja uključuje varaždinski klipič, slavonski med i paški sir. Također, izdana je dopisnica s motivom Varaždinski klipič te je izrađen prigodni poštanski žig, kao rezultat suradnje Varaždinske županije, Udruge kuhara Varaždinske županije, Turističke zajednice Varaždinske županije i Varaždinskog kluba kolekcionara.

Tom je prilikom varaždinski župan Anđelko Stričak istaknuo kako ga iznimno veseli što je Hrvatska pošta prepoznala trud, marljivost nepoznatih varaždinskih domaćica, kuhara i kuharica koji su sačuvali taj recept još od 18. stoljeća.

– Možemo biti sigurni da su Varaždinci taj specijalitet pripremali i ranije, a varaždinska jutra su ljepša i toplija uz ovu delikatesu. Budući da danas obilježavamo Dan zaštićenih hrvatski autohtonih proizvoda, bitno je naglasiti da od 35 zaštićenih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda oznakama izvornosti ili zemljopisnog podrijetla, devet njih odnosi se na područje Varaždinske županije, od toga četiri na samu županiju, četiri na Varaždinsku i Krapinsko-zagorsku županiju, a jedan na šire područje naše domovine – kazao je župan Stričak te pojasnio kako je prvi puta zaštita varaždinskog klipiča započeta 2006., nastavljena je 2017. godine i od 2020. ima zaštitu na europskoj razini.

– U periodu smo uskršnjih blagdana i danas sam imao sastanak s gradonačelnicima i načelnicima i apelirao na sve njih da od utorka ili srijede organiziramo konvoj pomoći u prehrani za Ukrajinu. Oni tjedan dana kasnije slave Uskrs i ako im na taj način možemo izaći u susret i pomoći, bit ću zahvalan svima – dodao je župan.

Promociji poštanske marke prisustvovala je i predstavnica Hrvatske pošte Jasminka Končevski.

– Varaždinski klipič jedan je od simbola Varaždina i Varaždinske županije, a njegov recept prenosi se naraštajima još od 18. stoljeća. Ovako značajan gastro simbol zahtjeva i prikladno obilježavanje, a jedno od najboljih načina za to je upravo poštanska marka. Važnost ovog proizvoda prepoznala je i Hrvatska pošta te je varaždinski klipič uvršten kao motiv prigodne poštanske marke Republike Hrvatske. Uvijek volimo istaknuti da je poštanska marka iznimno važna, iako je predmet malih dimenzija. Kultura, povijest i znamenitosti prenose se poštanskom markom svijetom svakog dana i nose poruku o kulturnom i nacionalnom identitetu države u kojoj je nastala – rekla je Končevski.

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije Dragutin Vincek tom je prilikom istaknuo kako je na današnji dan, prije točno sedam godina zaštićen prvi hrvatski proizvod u Europskoj uniji, a riječ je o Krčkom pršutu.

– Shodno tome Hrvatski sabor je odredio da se ovaj datum slavi kao Dan zaštićenih tradicionalnih proizvoda Republike Hrvatske. Svi se pitaju čemu služe oznake izvornosti i zemljopisnog podrijetla, a odgovor je vrlo jednostavan, naime te oznake kupcu jamče da iza takovog proizvoda stoji ovlašteno kontrolno tijelo i tradicija te ugled. Osim toga, podložno je i zakonima Republike Hrvatske, na način da inspekcija Ministarstva poljoprivrede samostalno provodi kontrolu – rekao je Vincek dodavši kako zaštitu određenog proizvoda može po zakonu podnijeti određena skupina ljudi.

– U našem slučaju su to većinom udruge ili klasteri, a za Vraždinski klipič to je bila Udruga kuhara Varaždinske županije. Varaždinske županija prednjači u puno toga, pogotovo u smislu promocije zaštite tradicionalnih proizvoda, ali isto tako i u pisanoj riječi pa tako imamo priliku vidjeti i monografiju koja je posvećena Varaždinskom klipiču. Kada smo radili na zaštiti uvidjeli smo da postoji niz zanimljivosti iz povijesti i odlučili smo da bi bilo šteta to ne objaviti – pojasnio je Vincek te naglasio kako se slobodno može reći da je Varaždinski klipič ušao u sve pore društva.

Da je monografija “Varaždinski klipič” doista puna zanimljivih detalja koji su vezani uz klipič, ali i razvoj Udruge kuhara i gastronomije varaždinskog kraja, potvrdio je i predsjednik Udruge kuhara Damir Crleni.

– Svakog dana svjedočimo i da se kuhari naše županije razvijaju na raznim natjecanjima i promoviraju našu gastronomiju po cijelom svijetu. U monografiji se spominje i kako Varaždinska županija ima lijepu gastronomsku razglednicu. Klipič je definirani kao jedan od zaštićenih proizvoda koji prednjači. Vjerujem da će načelnici i gradonačelnici pomoći da varaždinski klipič zaživi na području cijele županije i bude dostupan diljem županije – zaključio je Crleni.

www.sjever.hr
14.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.