Now Reading:
Varaždinski klipič dobio svoju poštansku marku – “Delikatesa uz koju su jutra ljepša i toplija to i zaslužuje”
Full Article 4 minutes read

Varaždinski klipič dobio svoju poštansku marku – “Delikatesa uz koju su jutra ljepša i toplija to i zaslužuje”

U atriju Županijske palače u Varaždinu u četvrtak je održana promocija jedinstvene poštanske marke Varaždinski klipič.

Naime, poštanska marka Varaždinski klipič izlazi u ediciji “Hrvatski zaštićeni poljoprivredni i prehrambeni proizvodi” koja uključuje varaždinski klipič, slavonski med i paški sir. Također, izdana je dopisnica s motivom Varaždinski klipič te je izrađen prigodni poštanski žig, kao rezultat suradnje Varaždinske županije, Udruge kuhara Varaždinske županije, Turističke zajednice Varaždinske županije i Varaždinskog kluba kolekcionara.

Tom je prilikom varaždinski župan Anđelko Stričak istaknuo kako ga iznimno veseli što je Hrvatska pošta prepoznala trud, marljivost nepoznatih varaždinskih domaćica, kuhara i kuharica koji su sačuvali taj recept još od 18. stoljeća.

– Možemo biti sigurni da su Varaždinci taj specijalitet pripremali i ranije, a varaždinska jutra su ljepša i toplija uz ovu delikatesu. Budući da danas obilježavamo Dan zaštićenih hrvatski autohtonih proizvoda, bitno je naglasiti da od 35 zaštićenih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda oznakama izvornosti ili zemljopisnog podrijetla, devet njih odnosi se na područje Varaždinske županije, od toga četiri na samu županiju, četiri na Varaždinsku i Krapinsko-zagorsku županiju, a jedan na šire područje naše domovine – kazao je župan Stričak te pojasnio kako je prvi puta zaštita varaždinskog klipiča započeta 2006., nastavljena je 2017. godine i od 2020. ima zaštitu na europskoj razini.

– U periodu smo uskršnjih blagdana i danas sam imao sastanak s gradonačelnicima i načelnicima i apelirao na sve njih da od utorka ili srijede organiziramo konvoj pomoći u prehrani za Ukrajinu. Oni tjedan dana kasnije slave Uskrs i ako im na taj način možemo izaći u susret i pomoći, bit ću zahvalan svima – dodao je župan.

Promociji poštanske marke prisustvovala je i predstavnica Hrvatske pošte Jasminka Končevski.

– Varaždinski klipič jedan je od simbola Varaždina i Varaždinske županije, a njegov recept prenosi se naraštajima još od 18. stoljeća. Ovako značajan gastro simbol zahtjeva i prikladno obilježavanje, a jedno od najboljih načina za to je upravo poštanska marka. Važnost ovog proizvoda prepoznala je i Hrvatska pošta te je varaždinski klipič uvršten kao motiv prigodne poštanske marke Republike Hrvatske. Uvijek volimo istaknuti da je poštanska marka iznimno važna, iako je predmet malih dimenzija. Kultura, povijest i znamenitosti prenose se poštanskom markom svijetom svakog dana i nose poruku o kulturnom i nacionalnom identitetu države u kojoj je nastala – rekla je Končevski.

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije Dragutin Vincek tom je prilikom istaknuo kako je na današnji dan, prije točno sedam godina zaštićen prvi hrvatski proizvod u Europskoj uniji, a riječ je o Krčkom pršutu.

– Shodno tome Hrvatski sabor je odredio da se ovaj datum slavi kao Dan zaštićenih tradicionalnih proizvoda Republike Hrvatske. Svi se pitaju čemu služe oznake izvornosti i zemljopisnog podrijetla, a odgovor je vrlo jednostavan, naime te oznake kupcu jamče da iza takovog proizvoda stoji ovlašteno kontrolno tijelo i tradicija te ugled. Osim toga, podložno je i zakonima Republike Hrvatske, na način da inspekcija Ministarstva poljoprivrede samostalno provodi kontrolu – rekao je Vincek dodavši kako zaštitu određenog proizvoda može po zakonu podnijeti određena skupina ljudi.

– U našem slučaju su to većinom udruge ili klasteri, a za Vraždinski klipič to je bila Udruga kuhara Varaždinske županije. Varaždinske županija prednjači u puno toga, pogotovo u smislu promocije zaštite tradicionalnih proizvoda, ali isto tako i u pisanoj riječi pa tako imamo priliku vidjeti i monografiju koja je posvećena Varaždinskom klipiču. Kada smo radili na zaštiti uvidjeli smo da postoji niz zanimljivosti iz povijesti i odlučili smo da bi bilo šteta to ne objaviti – pojasnio je Vincek te naglasio kako se slobodno može reći da je Varaždinski klipič ušao u sve pore društva.

Da je monografija “Varaždinski klipič” doista puna zanimljivih detalja koji su vezani uz klipič, ali i razvoj Udruge kuhara i gastronomije varaždinskog kraja, potvrdio je i predsjednik Udruge kuhara Damir Crleni.

– Svakog dana svjedočimo i da se kuhari naše županije razvijaju na raznim natjecanjima i promoviraju našu gastronomiju po cijelom svijetu. U monografiji se spominje i kako Varaždinska županija ima lijepu gastronomsku razglednicu. Klipič je definirani kao jedan od zaštićenih proizvoda koji prednjači. Vjerujem da će načelnici i gradonačelnici pomoći da varaždinski klipič zaživi na području cijele županije i bude dostupan diljem županije – zaključio je Crleni.

www.sjever.hr
14.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.