Now Reading:
U Oroslavju održana početna konferencija projekta “U službi svih nas” – Adaptirat će se Društveni dom Mokrice te održati više od 600 radionica
Full Article 3 minutes read

U Oroslavju održana početna konferencija projekta “U službi svih nas” – Adaptirat će se Društveni dom Mokrice te održati više od 600 radionica

U Domu kulture u Oroslavju je u četvrtak održana početna konferencija projekta “U službi svih nas” čiji je nositelj Grad Oroslavje, uz partnere na projektu Moto klub “Zagorski orlovi”, Kuburaško društvo “Tri kralja” i KUD “Sloboda”.

Riječ je o projektu financiranom iz Europskog socijalnog fonda putem Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., a kojim će se urediti i adaptirati prostor Društvenog doma Mokrice te održati edukativne radionice/tečajevi.

Kako je pritom objasnio gradonačelnik Oroslavja Viktor Šimunić, adaptacija doma je iznimno bitan segment provedbe projekta, no pritom je stavio naglasak ovim, kao i mnogobrojnim drugim projektima Oroslavja, na ljudima.

– Mi kao Grad moramo biti i jesmo u službi svih nas, stoga smo se otvorili udrugama, institucijama, svim ranjivim skupinama ljudi koji će do 17. veljače 2023. godine biti u mogućnosti družiti se i poraditi na svojim kompetencijama, informatičkoj ili poduzetničkoj pismenosti, naučiti plesati ili pjevati, ali se između ostalog i educirati za gerontodomaćicu ili gerontodomaćina te vozačicu ili vozača – objasnio je gradonačelnik i time najavio samo dio od preko 600 radionica koje su u pripremi u ovom pothvatu vrijednom tek nešto manje od 2,5 milijuna kuna.

Radionice, edukacije i osposobljavanja predviđene su za starije od 54, mlađe od 25 te osobe s invaliditetom i nezaposlene. Na rasporedu su tako sportske radionice, radionice plesa, pjevanja zatim radionica društvene igre, ekološka, informatička, radionica o očuvanja zdravlja i prevencije bolesti, osposobljavanje za gerontodomaćicu i gerontodomaćina, za njegovatelja i njegovateljicu te za vozače B kategorije. Najavljeno je kako se očekuje minimalno 50 osoba starijih od 54 godine, 20 osoba mlađih od 25 godina, 10 sudionika osoba s invaliditetom i 15 nezaposlenih osoba.

Ukupna vrijednost projekta je 2.456.094 kuna, a bespovratna sredstva dodjeljuju se iz proračuna Republike Hrvatske (15%) i Europskog socijalnog fonda (85%).

– Glavni cilj ovog velikog projekta je taj što će novouređeni prostor, i održane radionice i tečajevi, pridonijeti aktivnom uključivanju i poboljšanju zapošljivosti, kao i razvoju inovativnih socijalnih usluga za ranjive skupine na području Grada Oroslavje kao dijela urbane aglomeracije Zagreb, čime će se povećati njihova kvaliteta života – rekao je prilikom predstavljanja projekta njegov voditelj Saša Barić i dodao kako će se cilj ostvariti provedbom aktivnosti koje uključuju razvoj socijalnih usluga i programa za aktivno socijalno uključivanje.

U sklopu aktivnosti planiraju se radovi adaptacije i uređenja prostora doma u kojem će se provoditi radionice projekta, zatim promidžba i vidljivost te upravljanje projektom i administracija.

– Sve aktivnosti usmjerene su prema tome da u prvom redu damo priliku, mladima, onima koji broje nekoliko godina do mirovine, ali i osobama s invaliditetom i nezaposlenima. Svi oni zaslužili su šansu, edukaciju, učenje i certifikat, kao i vrijeme za sebe. Težimo njihovom osnaživanju i povezivanju svih partnerskih udruga u radu s ranjivim skupinama – objasnio je gradonačelnik i dodao kako se samo zajedništvom i zajedničkim pristupom može dati gradu jednu dodanu vrijednost, sugrađanima željeno mjesto u društvu i težiti tome da je ovakvih projekata i aktivnosti što više.

Gradonačelnik Šimunić pozvao je sve zainteresirane da se uključe u ponuđene programe te iskoristio priliku da potakne i ostale organizacije civilnog društva da se ovim primjerom i sami uključe u prijave na europske natječaje koji se otvaraju, za razvoj njihovog grada.

Prve radionice kreću odmah nakon Uskrsa, a dodatne detaljnije informacije dostupne su putem društvenih mreža i internetske stranice projekta – https://usluzbisvihnas.hr/.

www.sjever.hr
14.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.