Now Reading:
Međimurska županija će za povećanje energetske učinkovitosti izdvajati preko 72 milijuna kuna – evo na kojim će zgradama niknuti fotonaponske elektrane
Full Article 3 minutes read

Međimurska županija će za povećanje energetske učinkovitosti izdvajati preko 72 milijuna kuna – evo na kojim će zgradama niknuti fotonaponske elektrane

Povodom svog Dana, Međimurska županija i ove će godine dodijeliti najviše županijske nagrade „Zrinski” za svoje zaslužne građane. Nagrada „Zrinski” za životno djelo dodijelit će se Nadi Mance, posthumno te Dragici Kolenić dok će nagrada „Zrinski” za 2021. godinu pripasti Gimnastičkom klubu Marijan Zadravec Macan, Mateji Vranović, inače i najuzornijoj hrvatskoj seoskoj ženi u 2021. godini, Josipu Munđaru koji je čak 165 puta darovao krv te djelatnicima Županijske bolnice Čakovec, odlučeno je na sjednici Županijske skupštine u četvrtak.

Nagrada „Zrinski” za životno djelo posthumno će se dodijeliti Nadi Mance za značajne rezultate u promicanju međimurske kulturne baštine te Dragici Kolenić koja je cijeli svoj život posvetila brizi za pacijente i ulaganju u poboljšanje zdravstvene skrbi.

Nagrađenima je čestitao i župan Matija Posavec, naglasivši kako mu je drago što će jednu od ovogodišnjih nagrada, upravo kada Međimurje nosi prestižnu titulu Europske regije sporta dobiti Gimnastički klub.

-Nagradu će dobiti i Mateja Vranović koja je u 2021. godini proglašena najuzornijom seoskom ženom, koja se bavi poljoprivrednom proizvodnjom i to nam je važna poruka održivosti i zaštite domaće poljoprivredne proizvodnje – rekao je Posavec.

Nagrađeni je i Josip Munđar koji je čak 165 puta dobrovoljno darivao krv te drži rekord u Međimurju, a nagrada će zasluženo pripasti djelatnicima zdravstvenog sustava koji su se u posljednje dvije godine, unatoč svim izazovima uspješno borili protiv pandemije.

Predsjednik Županijske skupštine Dragutin Glavina naglasio je kako se tim nagradama zahvaljuju
pojedincima, udrugama, tvrtkama te društvima koja su svojim zalaganjem zadužili Međimursku županiju.

Nakon što je 2019. godine pokrenuta inicijativa o suradnji između Međimurske županije i albanske županije Vlora ove dvije županije ubuduće će surađivati u području obrazovanja, turizma, gospodarstva, poduzetništva, zdravstva, socijalne politike, energetike i metalske industrije, a razmjenjivat će i iskustva o učinkovitosti javne uprave i razvijenoj uslužnoj infrastrukturi.

-Na poziv i u koordinaciji albanskog veleposlanstva u Zagrebu mi smo zamoljeni da se povežemo s tom regijom kako bi dali naše savjete i iskustva koje imamo na prekograničnoj suradnji, na kandidiranju europskih projekata. Drago nam je da su nas uzeli kao primjer dobre prakse jedne regije zemlje koja je već gotovo deset godina članica EU – kazao je Posavec.

S ciljem poboljšanja energetske učinkovitosti, Međimurska županija će u naredne dvije godine uložit će 72,6 milijuna kuna, a kako je pojasnio župan Posavec cilj je ići u daljnje energetske uštede na svim razinama.

-Za koji dan prijavit ćemo gotovo desetak javnih zgrada, od vojarne, Dima zdravlja, Doma za starije i nemoćne osobe, naših škola, na koje ćemo ugraditi fotonaponske elektrane. Puno je ulaganja i u sunčane elektrane i energetsku obnovu javnih zgrada. Razmišljamo o energetskoj učinkovitosti nekoliko godina unaprijed – rekao je župan.

tklopotan / www.sjever.hr
14.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.