Now Reading:
Loborska Udruga Sveta Ana provela projekt “Dječji svijet – zajedno do ljepše budućnosti”, vrijedan 1,5 milijuna kuna
Full Article 5 minutes read

Loborska Udruga Sveta Ana provela projekt “Dječji svijet – zajedno do ljepše budućnosti”, vrijedan 1,5 milijuna kuna

S ciljem socijalne uključenosti djece s teškoćama u razvoju i podrške njihovim obiteljima, ali i edukacije stručnjaka za rad s tom djecom te osvješćivanja javnosti o njihovim mogućnostima i potrebama, loborska Udruga Sveta Ana za pomoć djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom Krapinsko-zagorske županije u posljednjih je dvadesetak mjeseci provodila projekt “Dječji svijet – zajedno do ljepše budućnosti”.

Projekt vrijedan oko 1,5 milijuna kuna financiran je iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.”, a njime je bilo obuhvaćeno 150 djece s tjelesnim, senzoričkim, komunikacijskim, govorno-jezičnim ili intelektualnim teškoćama.

-Nositelj projekta, odnosno korisnik bespovratnih sredstava bila je Udruga Sveta Ana, a imali smo tri partnera; Udrugu osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije, Centar za pružanje usluga u zajednici Ozalj i Udrugu osoba s invaliditetom Bubamara. Mi smo kao nositelj projekta iz Krapinsko-zagorske županije, partneri su iz Vukovarsko-srijemske, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije i sve su se aktivnosti provodile u svim tim županijama – pojasnila je Ema Loparić, voditeljica projekta.

Djeci je pružena podrška putem terapija s logopedom, fizioterapeutom, te radnim terapeutom, ujedno kvalificiranim i za primjenu senzoričke integracije u specijaliziranoj senzornoj sobi, ali i putem kreativnih, likovnih i sportskih radionica. Kad je riječ o članovima njihovih obitelji, njima je podrška pružena u vidu savjetovanja i pomaganja ili pak usluge psihoterapeuta za pružanje grupne i individualne psihosocijalne podrške.

-Najveći benefit projekta “Dječji svijet – zajedno do ljepše budućnosti” je to što su terapije kod nas besplatne i nema listi čekanja, s obzirom na to da je većina terapija koje su dostupne nama u ruralnim krajevima udaljena od 30 do 50 kilometara. Roditelji ne trebaju putovati, a osim toga, sve im je dostupno na jednom mjestu – pojasnila je Mateja Posarić, predsjednica Udruge Sveta Ana.

Naglasila je da svakako vrijedi istaknuti i kvalitetu terapija jer je nakon 24 mjeseca provedbe projekta itekako vidljiv napredak i poboljšanje kod svakog uključenog djeteta. Inače, projektom je obuhvaćeno 150-ero djece s područja cijele Krapinsko-zagorske županije, odnosno djeca iz 20 različitih općina, a sve su se terapije provodile u Udruzi Sveta Ana koja ima kompletno opremljen kabinet za fizikalnu terapiju, logopedski kabinet te kabinet za senzornu i radnu terapiju.

Posarić je istaknula da su dvije pandemijske godine pred sudionike u projektu stavile nove izazove, ali je sve planirano realizirano, zahvaljujući i podršci Općine Lobor.
-Udruga Sveta Ana jedna je od najvećih i najaktivnijih udruga u našoj županiji, a u našem cjelokupnom radu, pa tako i u ovom projektu, imamo bezuvjetnu podršku Općine Lobor i načelnice Ljubice Jembrih, na čemu od srca zahvaljujemo i mi i naši korisnici – kazala je Posarić.

Budući da je svakoga dana sve više djece s teškoćama u razvoju, Posarić se nada nastavku financiranja pružanja podrške razvoju socijalnih usluga u narednom financijskom razdoblju u okviru Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027.”, ali i nastavku dobre i uspješne suradnje s projektnim partnerima.

Završnu konferenciju posjetili su i gosti među kojima gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović, načelnica Općine Lobor Ljubica Jembrih te načelnici Općine Marija Bistrica i Općine Mihovljan, Josip Milički i Zlatko Bartolić.

Jembrih je u svom obraćanju čestitala Udruzi na uspješno provedenom projektu ističući da se ovdje ne radi samo o angažmanu na projektu, već na cjelokupnom radu u Udruzi.

-Iz ovog je vidljivo koliko znači što imamo ovakvu Udrugu i koliko je važan njezin rad. U Općini Lobor imamo jako dobro posložen cijeli sustav pružanja socijalnih usluga i to kroz Svetu Anu, Udrugu Kućna pomoć i Ustanovu Loborgrad. Pokrivamo sve populacije ljudi u potrebi. Bitno je da mi radimo ceste, zgrade, ali sve to nema smisla, ako naši mještani nemaju pokrivene sve segmente podrške kakvu zaslužuju. Upravo smo danas svjedoci dobro i kvalitetno osmišljenom programu – poručila je Jembrih te naglasila koliko su važni socijalni fondovi preko kojih se osiguravaju sredstva za ovakve projekte.

Načelnik Milički istaknuo je dugu i uspješnu suradnju na projektima te dodao da je to bio dobar iskorak kako bi se pomoglo djeci s potrebama.
-Brojka od 8 posto pokazuje potrebu za Udrugama koje se na ovakav način bave ovim problemom. Spremni smo se i dalje uključivati u svim vidovima, kako bi Udruga i dalje mogla funkcionirati. Naša pomoć je i dalje tu za Udrugu, do raspisivanja novog natječaja – poručio je Milički.

Na njega se nadovezao gradonačelnik Gregurović koji je pohvalio sve inicijatore i pokretače Udruge te one koji su sudjelovali u osmišljavanju i realizaciji ovog projekta. Kao i načelnik Milički, i gradonačelnik Krapine obećao je daljnju pomoć Udruzi.
Načelnik Općine Mihovljan Zlatko Bartolić nada se da će se projekt nastaviti jer bi bilo, napomenuo je, šteta da završi.

Ravnateljica Loborgrada, Darinka Sviben, također je čestitala Udruzi na provođenju projekta.
-Ovo je odlična inicijativa i usudim se reći da je Općina Lobor jedna od socijalno najosjetljivijih općina i zaista je povukla velika sredstva iz EU fondova. Naša je institucija uvijek spremna za pomoć Udruzi. Ovaj projekt je primjer na koji se način može poboljšati skrb o djeci, ali i roditeljima olakšati njihov svakodnevni trud i angažman – rekla je Sviben.

Ravnateljica Dječjeg vrtića „Ivančice” Lobor, Suzana Matejaš, istaknula je važnost rane intervencije u predškolskoj i školskoj dobi. Dodala je da su i djeca iz vrtića sudjelovala u projektu i da su povratne informacije odlične. I ona je izrazila nadu da će se projekt nastaviti.

Vesna Hriberski u ime Hrvatskog zavoda za zapošljavanje naglasila je da zasigurno nije bilo lako i jednostavno provesti projekt, no postignuti rezultati pokazuju da je projekt odlično realiziran.

www.sjever.hr
13.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.