Now Reading:
Župan Kolar u obilasku radova na propustu Sušobreg – Sanacija mosta vrijedna više od pola milijuna kuna trebala bi završiti unutar mjesec dana
Full Article 4 minutes read

Župan Kolar u obilasku radova na propustu Sušobreg – Sanacija mosta vrijedna više od pola milijuna kuna trebala bi završiti unutar mjesec dana

Na lokalnoj cesti 22066 koja povezuje dva veća naselja, Globočec i Sušobreg u tijeku je rekonstrukcija i sanacija propusta preko potoka Žitomirka u naselju Donji Sušobreg. Radove su obišli krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, ravnatelj Županijske uprave za ceste Krapinsko – zagorske županije Stjepan Sirovec, načelnica Konjščine Anita Curiš Krok te načelnik Marije Bistrice Josip Milički.

Kako je objasnio ravnatelj Županijske uprave za ceste Stjepan Sirovec, radilo se o starom propustu, na kojem je što zbog vremena izgradnje, ali i utjecaja dvaju potresa došlo do značajne destabilizacije nosivih konstruktivnih elemenata mosta i samim time sigurnost prometovanja bila je onemogućena.

– Ukupna vrijednost radova iznosi 561.563 kune, a rade se novi pločasti propust ukupne širine 8,8 metara, svjetli propust za potrebe vodotoka u širini od 3,5 x 1,7 metara, dok će širina kolnika biti prilagođena dvosmjernom prometu s pješačkom stazom i zaštitnim ogradama te pristupnim cestama s jedne i druge strane propusta – rekao je Stjepan Sirovec te istaknuo kako su radovi započeli početkom ožujka, a s obzirom na povoljne vremenske prilike očekuje se da će biti gotovi unutar mjesec dana.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar naglasio je kako je ovo zadnje gradilište, a koje je vezano za sanaciju od zagrebačkog potresa.

– Županijska uprava za ceste kandidirala je sedam gradilišta na poziv Fonda solidarnosti od zagrebačkog potresa, od toga šest klizišta, koja smo sva završili i ovaj propust u Sušobregu. Dimenzije samog propusta su nešto veće od kategorizacije i prilazne ceste koja spaja Konjščinu i Mariju Bistricu, ali je vodotok taj koji diktira veličinu samog propusta i ovo što ćemo sada napraviti sigurno sljedećih sto godina neće ništa uništiti – kazao je župan Kolar dodavši kako su očekivanja bila da će se određena klizišta i propusti nastali kao posljedica petrinjskog propusta sanirati na isti način, preko Fonda za solidarnost.

– Očigledno se to nažalost neće dogoditi jer je već nakon raspisanog natječaja Ministarstvo promijenilo uvjete i to na takav način da nam se zapravo nije isplativo javiti na natječaj, jer se više od 10 ili 15 posto ukupne investicije ne može isfinancirati iz samog natječaja. To je još jedna velika glupost, međutim nije ni prva ni zadnja, već smo naučeni. Na ruku nam svakako ne ide ni ovo ludo i neobjektivno povećanje cijena građevinskog materijala, tako da vjerujem da ćemo iz tog razloga malo zastati s kreditom, vrijednim 30 milijuna kuna, a kojim smo sa ŽUC-om planirali modernizirati 60-tak kilometara cesta na području županije. Vidjet ćemo što će se događati na tržištu, naime počela je padati cijena goriva pa vjerujem da će početi padati i cijene građevinskog materijala te ćemo nakon toga aktivirati postupak zaduženja – objasnio je župan Kolar.

Da je ova lokalna cesta bitna za građane Konjščine, ali i Jertovca odnosno sela Crnekovići, potvrdila je i tamošnja načelnica Anita Curiš Krok.

– Ta je cesta nešto čime oni bitno skraćuju svoj put, a i navikli su ići ovim putem u Mariju Bistricu. Ovo je granica općine Konjščina i općine Marija Bistrica i to je u biti prolaz koji ih sjedinjuje. Potok Žitomirka prirodna je granica naših općina, a ovaj most nas spaja – rekla je načelnica Curiš Krok.

Načelnik susjedne općine Marije Bistrice, Josip Milički istaknuo kako se radi o cesti kojom je omogućen prilaz Mariji Bistrici iz smjera Konjščine, a koja inače povezuje Sušobreg kao cjelinu.

– Cesta je to koju koristi lokalno stanovništvo, a i vrijedan je pravac u slučaju nekih radova i obilazaka. Taj propust i ova cesta puno znače za ovaj dio naše općine – zaključio je Milički.

www.sjever.hr
12.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.