Now Reading:
Bosilj i Marković iznijeli argumente za prihvaćanje nagodbe, kako će im odgovoriti vijećnici u četvrtak?
Full Article 5 minutes read

Bosilj i Marković iznijeli argumente za prihvaćanje nagodbe, kako će im odgovoriti vijećnici u četvrtak?

Uoči sjednice Gradskog vijeća na kojoj bi se između ostalog trebalo raspravljati o nagodbi koja će imati dalekosežne posljedice na grad govorili su u sjedištu varaždinskog SDP-a gradonačelnik Neven Bosilj i njegov zamjenik i predsjednik gradske organizacije SDP-a Miroslav Marković.

Sama nagodba ima povijesnu, političku, etičku, ekonomsku i financijsku dimenzija, a svaka od njih sa sobom vuče niz problema. Povijesno, odnosno vremenski gledajući ti problemi traju predugo i opterećuje građane, a što se tiče političke dimenzije ona je ovisila o pobjedama i porazima na izborima, odnosno sklapanjem i razvrgavanjem političkih savezništva na Brezju i oko Brezja.

O nagodbi, kako naglašava Bosilj, postoje i moralne dileme, jer u svakoj pravednoj nagodbi obje strane s jedne strane dobivaju, a  druge gube, a u interesu građana trebalo bi biti u pravi plan gurnuti one argumente na dobrobit budućnosti i razvoja.

Kao ono što ga je osobno i kao gradonačelnika potaknulo u smjeru dogovora ističe ekonomski potencijal razvoja, te proširenje poduzetničkih potencijala u gospodarskoj zoni Brezje. Osvrćući se na financijsku dimenziju ističe kako zbog dugotrajnih sudskih procesa i sudske prakse nitko ne može sa sigurnošću odgovoriti na pitanje koliko će još dugo trajati ova sudska trakavica.

-Svjedoci smo nekih slučajeva koji u našoj zemlji traju i po pola stoljeća. Drugo pitanje je kolika je vjerojatnost za pozitivni ishod sudskog procesa za grad i naš proračun? Imate s jedne strane mač nad glavom težak 140 milijuna kuna i brojne zemljišne prijepore, rascjepkanost zemljišnih parcela koji i dalje ostaju takvima ili nagodbu koja je višestruko manjeg financijskog opterećenja u iznosu od 16,8 milijuna kuna i razriješene gordijske čvorove sa zemljištima. I kad na vagu odgovornosti i moralnih dilema postavite ova dva utega, ne treba biti dileme u tome da će svatko od nas, svatko odgovoran u Gradskom vijeću donijeti ispravniju odluku od dvije koje obje nose svoju težinu argumenata i protuargumenata, a ta je prihvatiti nagodbu – objasnio je.

-Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u pronalaženju puta prema nagodbi, a to nije bilo nimalo lak niti jednostavan posao. Zahvaljujem se i svojoj stranci koja je prepoznala važnost ove nagodbe za daljnji razvoj našeg grada. Zahvaljujem već danas svim gradskim vijećnicima koji će, prilično sam uvjeren, stati iza ove odluke o nagodbi i uz sve ove dileme koje i sam imam ipak na kraju prihvatiti odluku i podržati razvoj našeg grada, i biti na strani budućnosti – zaključio je Bosilj.

Njegov zamjenik i predsjednik Gradske organizacije SDP-a Miroslav Marković naglasio je kako je ovo prekretnica za grad Varaždin i prvi od tri koraka koji su temelj budućnosti razvoja grada.

-Ovaj sporazum s kojim u pravilu, nikad nijedna strana nije zadovoljna, ali je ipak nešto što se nužno mora napraviti da bi zatvorili jedan kostur iz ormara i da bi krenuli dalje. Drugi korak je rješavanje problema bala kojem smo isto kao Uprava, i gradonačelnik i ja, daleko odmakli i napravljen je sanacijski program. Sad smo u postupku ishođenja građevinske dozvole i ta priča bi mogla imati svoj epilog početkom jeseni, krajem godine kada bi se trebao raspisati novi natječaj za zbrinjavanje bala. Treća, ne i manje bitna stvar je integracija samog grada i nije toliko vezana direktno za samu nagodbu, ali opet je i to iz razloga što taj novi podvožnjak Supilova – Wissertova gdje se idejni projekt završava i do kraja svibnja bi trebao biti gotov, nakon čega se ide na ishođenje građevinske dozvole koja bi također morala biti gotova do nove godine. To su tri ključne stvari koje smo si zadali kao nova uprava i možda je to i prevelik teret s obzirom na to da nema ni većine u Gradskom vijeću, no možda nam je to i bolje jer nas tjera da budemo što bolji – rekao je Marković.

Nakon ove nagodbe pokreće se kompletna zona u Vilka Novaka, iza Koblenzove, gdje bi se mogao napraviti novi vrtić ili potpuno novi projekt integralne škole s vrtićem. Također bi se gospodarska zona u Jalkovcu prometno spojila na obilaznicu i rasteretio promet u Jalkovcu i Poljani.

-Sredstva iz obveznica koja ne budu iskorištena do kraja oslobađaju se za polupodzemne spremnike. Na ovaj način se i kompletno objedinjava poduzetnička zona Brezje. Konačno se rješavaju svi dugovi prošlosti i preostaju samo bale, riješiti jedan na jedan s grupacijom CIOS. Grad počinje ponovo disati. Ovo je u ovom trenutku najbolje za grad – rekao je Marković te dodao kako ukoliko nagodba ne prođe nastavljaju se sudski sporovi, a izglednost njihovog dobivanja je mala.

-Ukoliko ne dođe do rebalansa, nastavljamo dalje jer proračun imamo i nema razloga za ostavke, za splitski scenarij. Bit će otežano funkcioniranje grada i ostvarit ćemo što možemo, a na kraju godine vidjeti treba li pitati građane da se ponovo bira Vijeće pa čak i mi. Iskreno se nadam da se to neće dogoditi – zaključio je Marković.

abrkic/sjever.hr
12.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.