Now Reading:
ZAJEDNO PROTIV VRŠNJAČKOG NASILJA Počeo projekt „U tuđim cipelicama” – S. Zagorec: Nitko pred nasiljem ne smije zatvoriti oči!
Full Article 3 minutes read

ZAJEDNO PROTIV VRŠNJAČKOG NASILJA Počeo projekt „U tuđim cipelicama” – S. Zagorec: Nitko pred nasiljem ne smije zatvoriti oči!

„U tuđim cipelicama” naziv je projekta koji provodi udruga „Uz tebe sam” u suradnji s Osnovnom školom Šemovec, a cilj je prevencija vršnjačkog nasilja s posebnim naglaskom na prevenciju nasilja naspram jednoj od najranjivijih skupina društva – djeci s teškoćama u razvoju.

Prva radionica projekta koji će se provoditi od travnja do prosinca ove godine, a koji financiran Zaklada za prevenciju kriminaliteta Sveti Mihael održana je u ponedjeljak u šemovečkoj osnovnoj školi, a tom je prigodom naglašeno da je projekt namijenjen učenicima trećih i četvrtih razreda osnovnih škola s područja grada Varaždina i Varaždinske županije.

Osnivač OŠ Šemovec je Varaždinska županija u čije je ime prvoj radionici nazočila zamjenica župana Silvija Zagorec koja je upozorila na ozbiljnost problema vršnjačkog nasilja.
-Cilj radionice je isključivo preventivan, kako bi se spriječilo nasilje nad najosjetljivijom dobnom skupinom, a to su djeca s teškoćama u razvoju. Varaždinska županija ima dužnost i obvezu preventivno djelovati i pravodobno ukazati na sve potencijalne probleme, o njima javno govoriti i osvijestiti javnost – rekla je Zagorec poručivši:
-Nitko ne smije zatvoriti oči! Dapače, treba o tome govoriti jer vršnjačko nasilje postoji, a naša je dužnost i dužnost naših partnera, a to su škole i udruge, da zajedno djelujemo na prevenciji.

Potpredsjednica udruge “Uz tebe sam” Dijana Petek upozorila je da su upravo djeca s teškoćama u razvoju često zbog svojih primarnih teškoća često žrtve nasilja.
-U ovom će projektu ukupno sudjelovati 300-tinjak učenika. Biti će održana predavanja i radionice , a sama vrijednost tih radionica je u tome što će učenici doslovno i figurativno ulaziti u tuđe cipelice i na taj način osvještavati toleranciju različitosti – kazala je Petek.

U OŠ Šemovec trenutno su 183 učenika u 14 razrednih odjela. Riječ je o školi koja ima nultu toleranciju na nasilje i rado se uključuje u projekte čiji je cilj poboljšanje kvalitete života učenika, da bi oni izrasli u pozitivne i kompetentne osobe koje će sutra biti pozitivan primjer u društvu, naglasila je ravnateljica škole Marina Hižak.

-Škola je uključena u međunarodni Erasmus+ projekt „Pokreni solidarnost” čiji je cilja pokrenuti među mladima raspravu o različitosti i diskriminaciji te o vrijednostima kao što su jednakost, solidarnost, pravda i poštenje, a svake godine obilježavamo Dan ružičastih majica – pojasnila je ravnateljica.

Dodala je da su u školu integrirani učenici s teškoćama koji imaju svoje pomoćnike u nastavi i svakodnevno sudjeluju u svim razrednim aktivnosti, svaki prema svojoj mogućnosti.
-Ne možemo reći da nasilje nije prisutno u školama, ali ključno je da bude na vrijeme detektirano, a bitna je i reakcija odgojno-obrazovnih djelatnika i samih roditelja – zaključila je Hižak.

Prvoj je radionici nazočila i Sandra Županić, ravnateljica Zaklade Sveti Mihael koja je ove godine odobrila financiranje 13 projekata, među kojima je projekt „U tuđim cipelicama”, a Zaklada ga financira s 5.000,00 kuna.
-Prepoznali smo važnost ovog projekta jer smo svi svjesni da je nasilje između nas, unutar škola, vrtića, na igralištima i na ulicama. Bitno je spriječiti to nasilje, kako bi naša djeca bila što sretnija i imala kvalitetnije djetinjstvo i bolji život u budućnosti – rekla je Županić.

Projektom „U tuđim cipelicama” bit će obuhvaćeno šest škola s područja Varaždinske županije i Grada Varaždina, prva radionica započela je u OŠ Šemovec, a slijede OŠ Vinica, varaždinska IV. OŠ i OŠ Beletinec, OŠ V. Nazor iz Svetog Ilije te Katolička OŠ sv. Uršule.

a.kučić/sjever.hr
11.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.