Now Reading:
DOBRO JE ZNATI Ovi kućanski uređaji troše najviše struje – za jednog od njih rijetki bi to rekli!
Full Article 2 minutes read

DOBRO JE ZNATI Ovi kućanski uređaji troše najviše struje – za jednog od njih rijetki bi to rekli!

Ako sad nije vrijeme za štednju, ne znamo kad će biti! Poskupljenja na sve strane, a tu su i viši računi za električnu energiju, stoga je dobro znati da određeni kućanski uređaji troše više struje od nekih drugih.

UREĐAJI KOJI TROŠE NAJVIŠE STRUJE

Električni tuš
Električni tuš je tuš koji koristi električnu energiju, a ne samo pritisak vode. Također, sam zagrijava vodu umjesto da je crpi iz spremnika tople vode.
Električni tuš godišnje može potrošiti i 1460 kilovat sati (kwH). To može biti veliki postotak vašeg računa za energiju.

Sušilica

Sušilica rublja je drugi uređaj koji troši najviše električne energije u godini, piše N1. Godišnje troši oko 675 kilovat sati.
Ovdje postoji prilično jednostavan način za uštedu. Oni koji imaju mogućnost, odjeću mogu staviti na sušilo umjesto u sušilicu i tako uštedjeti.

Plazma TV

Plazma televizori troše ogromnu količinu električne energije, no moderniji LED televizori troše znatno manje i često imaju ugrađene pametne funkcije za poboljšanje učinkovitosti.
Plazma TV troši nešto manje energije godišnje od sušilice rublja. Godišnje obično potroši oko 658 kilovat sati. Ipak, to ovisi o prosječnoj upotrebi pa ako gledate televiziju dulje, i potrošit ćete više. S druge strane, LED televizori troše znatno manje – oko 119 kilovat sati.

Kuhinjski aparati

Što se tiče kuhinjskih aparata, najviše električne energije troše perilica posuđa (480 kWh/godišnje), hladnjak/zamrzivač (425 kWh/godišnje), štednjak s električnom pločom za kuhanje (315 kWh/godišnje), pećnica (290 kWh/godišnje). Perilica rublja troši oko 420 kWh/godišnje, piše N1.

Kuhalo

Često korištenje kuhala također može dovesti do veće potrošnje. Viessmann navodi da kuhalo za vodu godišnje potroši oko 165 kilovat sati.
Na popisu kućanskih uređaja koji troše najmanje električne energije su ventilator, usisavač, toster, pegla i aparat za kavu.

foto: pixabay
www.sjever.hr/N1
11.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.