Now Reading:
CVJETNICA Dan koji počinje umivanjem u cvijeću! Znate li zašto se slavi ovaj dan?
Full Article 2 minutes read

CVJETNICA Dan koji počinje umivanjem u cvijeću! Znate li zašto se slavi ovaj dan?

U nedjelju prije Uskrsa obilježava se Cvjetnica ili Nedjelja Muke Gospodnje i kršćani se na taj dan prisjećaju Isusova svečanog ulaska u Jeruzalem dan prije židovske Pashe, prilikom kojeg su ga ljudi dočekali mašući palminim i maslinovih grančicama, a po putu kojim je jahao na magarcu rasprostirali su svoje haljine.

Cvjetnica je uvod u veliki tjedan, a postoje neki običaji i zanimljivosti vezane za taj dan. Iako mnogi običaju padaju ili su već pali u zaborav, neki od njih i danas su dio Cvjetne nedjelje u mnogim dijelovima Hrvatske.

POKRETNI PRAZNIK

S obzirom na to da se obilježava tjedan dana prije Uskrsa, i Cvjetna je nedjelja, kao i Uskrs, pokretni praznik, što znači da se svaku godinu obilježava na drugi datum.

BLAGOSLOV MASLINOVIH I PALMINIH GRANČICA

Na misama u crkvama diljem Hrvatske na Cvjetnicu se čitaju i pjevaju odlomci iz Evanđelja koji govore o Isusovoj muci i smrti, a vjernici na blagoslov nose maslinove i palmine grančice.

Običaj vjerničkih povorki s granama palme nastao je u Jeruzalemu u IV. stoljeću, a u Rimu se prakticira od IX. stoljeća, odakle se raširio po cijeloj Crkvi.

Blagoslovljene grančice vjernici nose u svoj dom, gdje ih osušene čuvaju do iduće Cvjetnice. Osim maslinovih i palminih grana, kršćani u crkvu donose i bukete proljetnog cvijeća.

UMIVANJE U CVIJEĆU

U nekim dijelovima Hrvatske običaj je umivanje u proljetnom cvijeću, vrlo često ljubičicama. Ovaj običaj provodi se tako da se ubere cvijeće čije se latice potope u čistoj vodi, u kojoj onda ukućani obavljaju ranojutarnje umivanje.
Ovaj običaj povezuje se s ljepotom, zdravljem i blagostanjem. Za vrijeme umivanja, prema običaju, naglas se izgovaraju dobre želje.

ISPLETENE PALMINE GRANČICE

U dijelovima Dalmacije, posebno na dubrovačkom području, na posvetu se nose takozvane pome, odnosno ispletene palmine grančice.

Pomu su prema običajima nosila samo djeca, a danas su posebno cijenjene jer su rijetke i rijetki ih znaju isplesti. Blagoslovljene pome nose se u polje, staju, kuću…

PRIPREME ZA USKRS

Cvjetnica je dan s kojim u mnogim domovima počinju intenzivne pripreme za Uskrs, najveći kršćanski blagdan.

www.sjever.hr/zadovoljna.hr
10.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.