Now Reading:
ČESTITAJTE IM IMENDAN Danas slave Marija i Demetrije
Full Article 1 minutes read

ČESTITAJTE IM IMENDAN Danas slave Marija i Demetrije

Deveti je dan travnja, a prema Hrvatskom katoličkom kalendaru imendan danas slave osobe koje nose imena Marija i Demetrije.

Marija je biblijsko ime, vjekovima najraširenije u kršćanskim zemljama, s vrlo mnogo verzija, a često i u sklopu s drugim imenima.
Naš je oblik Marija prema latinskom izričaju: Maria. U izvornome hebrejskom jeziku je Mirjam. U aramejskom jeziku ime se izgovara Mariam, pa jedno tumačenje kaže da dolazi od riječi mar(a) – gospođa, uzvišena ili prema staroegipatskoj riječi mry(t) – ona koju Bog ljubi. Drugi tumače da hebrejska riječ Mirjam dolazi od hetitske riječi (imena) Maria u značenju koja je kao koplje, riječ mari, naime, znači koplje.

Osobe sa imenom Marija ostavljaju jak dojam na ljude u svojoj okolini, jer uvijek privlače pažnju. Pune su samopouzdanja i svjesne svojih vrijednosti. Uglavnom postižu uspjeh u životu, ne podnose gubiti.

Tumačenje značenja imena Demetrije nismo pronašli, ali upravo je Demetrije današnji sveti zaštitnik. Bio je srijemski, đakon i mučenik, čije je djelovanje vezano i uz naše krajeve.

www.sjever.hr/knjiga-imena.com
09.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.