Now Reading:
Kroz projekt „Zaželi” u Krapinskim Toplicama zaposleno 10 gerontodomaćica – 60 korisnika dobilo prijatelja i člana obitelji
Full Article 3 minutes read

Kroz projekt „Zaželi” u Krapinskim Toplicama zaposleno 10 gerontodomaćica – 60 korisnika dobilo prijatelja i člana obitelji

U Krapinskim Toplicama završio je hvalevrijedan projekt „Zaželi” kroz koji je zaposleno 10 teško zapošljivih žena koje su brinule o 60 korisnika. Ukupna vrijednost projekta je 926.350 kuna, a u stopostotnom je iznosu financiran iz Europskog socijalnog fonda.

Završnoj konferenciji održanoj u petak prisustvovala je i zamjenica krapinsko-zagorskog župana Jasna Petek. Naglasivši kako je riječ o iznimno važnom projektu u sklopu kojeg se pruža nova socijalna usluga prvenstveno starijima i nemoćnima, zamjenica Petek kazala je kako je on vrijedan i zbog zapošljavanja teže zapošljivih žena.

-Gerontodomaćice koje ih obilaze zaista ostvaruju jedan poseban odnos i svi s nestrpljenjem očekuju nastavak. Nadam se da će se natječaj otvoriti i da će se projekt i u Krapinskim Toplicama nastaviti – poručila je Petek.

Načelnica Krapinskih Toplica Gordana Jureković istaknula je kako je Općina provođenjem aktivnosti u sklopu ovog projekta dobila uvid u konkretno stanje na terenu i uvidjela kojim sve ljudima i na koji način mogu unaprijediti život i poboljšati cijelu Općinu.

-U projektu vidim samo benefite i to za žene koje su zaposlene u projektu, ali i za naše korisnike. Radi se o 60 starijih ljudi iz samačkih domaćinstava kojima je prvenstveno bila potrebna prijateljica. Oni su dobili jednog člana obitelji tako da će biti jako teško s obzirom da se provođenje projekta sada prekida – rekla je načelnica Jureković dodavši kako željno iščekuju još jedan ovakav hvalevrijedan projekt.

Vesna Hriberski iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područnog ureda Krapina naglasila je kako projekt ima višestruke koristi, kako za zapošljavanje teško zapošljivih žena, tako i za potrebite osobe.

-Dobili smo i jednu novu dimenziju, a to su osvještavanje i povezivanje društva; institucija, gradova, općina i pojedinaca. Kroz drugu fazu projekta iskorišteno je preko 17 milijuna kuna, zaposleno je 199 žena i pružena je pomoć 1300 korisnika. Brojke su lijepe i postoji velik interes da se to nastavi – poručila je Hriberski.

Jedna od zaposlenih žena na projektu „Zaželi” je Snježana Šurbek koja je naglasila kako je riječ o hvalevrijednom projektu.

-Za nas gerontodomaćice ovo nije samo posao, nego i poziv te suživot s našim korisnicima koji nas doživljavaju kao članove obitelji, a tako i mi njih. S obzirom da sam stvarno zavoljela ovaj posao i te korisnike, a to koliko je čovjek sretan kada nekome pomogne ne može se platiti novcem iskreno se nadam da će se ovaj projekt nastaviti – rekla je Šurbek.

Voditelj projekta Dragan Morić Gajšak naglasio je kako je projekt zaista plemenit te da o njemu može govoriti samo u superlativu.

-Program Zaželi je nadpolitička pojava i to je ono što je lijepo kod njega, a postao je vrsta hrvatskog izvoznog proizvoda – rekao je Morić Gajšak.

Konzultant projekta Ante Lovrić kazao je kako je Općina Krapinske Toplice prepoznala važnost ovog projekta i jedna je od dvije u Krapinsko-zagorskoj županiji koja ih je provela dva.

-Daljnji cilj je da se u Toplice dovede nova faza projekta Zaželi III na kojoj se intenzivno radi – istaknuo je Lovrić.

tklopotan / www.sjever.hr
08.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.