Now Reading:
Krapinsko-zagorska županija u 2022. godini za mlade osigurala 200 tisuća kuna – prijavite svoje programe i projekte do 15. svibnja
Full Article 4 minutes read

Krapinsko-zagorska županija u 2022. godini za mlade osigurala 200 tisuća kuna – prijavite svoje programe i projekte do 15. svibnja

U petak je u Krapini održana konferencija za medije na temu Javnog poziva za prijavu prijedloga za participativni proračun za mlade za 2022. godinu. Ove godine za participativni proračun za mlade osigurano je 200 tisuća kuna te najmanji iznos potpore iznosi 2000 kuna, a najveći 20 tisuća kuna.

Na javni poziv mogu se prijaviti mladi od 15 do 30 godina s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije, grupe mladih od 3 do 5 osoba, obrazovne institucije, organizacije civilnog društva koje ispunjavaju uvjete financiranja iz javnih izvora, ustanove socijalne skrbi, savjeti mladih i jedinice lokalne samouprave.

Na početku konferencije obratila zamjenica župana Jasna Petek naglasivši kako Krapinsko-zagorska županija po prvi puta predstavlja i objavljuje takav javni poziv.

Participativni proračun predstavlja jedan vrlo uspješan mehanizam identificiranja, ali i realiziranja potreba za mlade i odgovara na stvarne potrebe mladih, promiče socijalnu i demokratsku uključivost, ali i osigurava efikasniju potrošnju javnog novca – istaknula je Petek dodavši kako je osnovni cilj ovog javnog poziva podizanje kvalitete života mladih kao i poticanje na preuzimanje aktivne uloge u zajednici.

-Osnovni uvjeti koji se moraju zadovoljiti – projekt mora biti iniciran od strane mladih, mora se ostvariti njime javni interes na području KZŽ – dodala je zamjenica.

Predsjednik županijskog Savjeta mladih Hrvoje Novak rekao je kako je ovo proces kojeg su počeli dogovarati još 2019. godine, no zbog pandemije malo je ostavljen po strani i sada realiziran.

Kroz ovaj proces svakako ćemo povećati demokratičnost proračuna i pružiti mladima da odlučuju na koji način žele potrošiti novac kojeg je Županija osigurala u proračunu i na taj način poboljšati svoju svakodnevicu u jedinicama lokalne samouprave – rekao je Novak.

Župan Željko Kolar naglasio je kako Krapinsko-zagorska županija sada uz participativni proračun za djecu ima i participativni proračun za mlade istaknuvši kako je dobna granica od 15 do 30 godina vrlo široka i pokriva velik dio populacije.

Uzrečica da je najbolje kada na određenom poslu imate spoj iskustva i mladosti vrijedi odavno, a mi s obzirom na postotak mladih koji žive u Krapinsko-zagorskoj županiji trebamo mlade dodatno motivirati kako bi sudjelovali u izradi programa i odlučivali o njihovoj kvaliteti – rekao je Kolar.

Dodao je da se ovime daje i mogućnost mladima u manjim sredinama sudjelovati u iniciranju, osmišljavanju i realizaciji projekta koji su važni za njih.

-Ono što je bitno je i mogućnost odlučivanja i preuzimanja odgovornosti za odlučivanje jer će ovdje isključivo mladi, osim što će kreirati programe koji će se provoditi, odlučivati i koji su najbolji – poručio je župan Kolar.

Rok za prijavu je 15. svibanj koje se podnose isključivo elektroničkim putem na propisanim obrascima koji se nalaze na stranicama Županije.

msopek/sjever.hr 08.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.