Now Reading:
Varaždinsku županiju posjetili gospodarski savjetnici iz veleposlanstava više od 25 zemalja – Iskazan velik interes za ulaganje
Full Article 4 minutes read

Varaždinsku županiju posjetili gospodarski savjetnici iz veleposlanstava više od 25 zemalja – Iskazan velik interes za ulaganje

U Varaždinsku županiju u četvrtak su stigli gospodarski savjetnici akreditirani pri stranim diplomatskim misijama i predstavnici stranih trgovinskih ureda u Republici Hrvatskoj, a u Županijskoj palači dočekao ih je varaždinski župan Anđelko Stričak te gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj.

Za posjet gospodarskih savjetnika zaslužna je Uprava za gospodarske poslove i razvojnu suradnju Ministarstva vanjskih i europskih poslova u sklopu sustava gospodarske diplomacije koja organizira promotivne posjete hrvatskim županijama s ciljem predstavljanja gospodarskih i investicijskih potencijala te otvaranja mogućnosti novih poslovnih suradnji i širenja tržišta.

Varaždinski župan Stričak istaknuo je kako je ovo prvi puta da Varaždinsku županiju posjećuje jedno tako brojno izaslanstvo.

Dali smo im uvid u Varaždinsku županiju, odnosno “krvnu sliku”, čime sve raspolaže, od prirodnih dobara, kulturnih dobara, poduzetničkih zona, prometne infrastrukture, a isto tako i sve vezano za naš obrazovni sustav, prvenstveno centre izvrsnosti koji su se pokazali kao odličan primjer za sve ostale županije u Republici Hrvatskoj. Vjerujem da sa svim ovim informacijama koje su dobili, a koje podrazumijevaju i činjenice da u okolici Varaždina postoji niz poduzetničkih zona koje je moguće popuniti i gdje mogu doći njihovi investitori, da znaju da su dobrodošli – rekao je Stričak dodavši kako će u Županiji odraditi sve što je potrebno kako bi im izašli u susret.

– Uvijek ponavljam da nam je cilj da svatko tko dođe u Varaždinsku županiju, da li kao turist, da li kao investitor, da li zbog nekih nesretnih okolnosti, da se dobro ovdje osjeća. Sastanak je bio jako dobar i sigurno će dati rezultate – izjavio je župan Stričak.

Dolaskom gospodarskih savjetnika zadovoljan je i gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj.

– Drago mi je što sam mogao sudjelovati na ovom sastanku i prikazati potencijale grada Varaždina, grada koji ima više od 40 tisuća stanovnika, a od kojih je njih više od 21 tisuća zaposlenih. Također zadovoljstvo mi je bilo prikazati potencijal naše Zone Brezje te se nadam da će se pojačati interes za daljnja ulaganja u gradu Varaždinu koji ima nezaposlenost ispod dva posto, odnosno jednu od najmanjih u Republici Hrvatskoj – rekao je gradonačelnik Bosilj te objasnio kako je već pristiglo puno pisama namjere za Zonu Brezje, a ono posljednje stiglo je iz Njemačke, a imaju već i švicarske i austrijske investitore.

Kako je naglasila načelnica Odjela za gospodarske odnose Ministarstva vanjskih i europskih poslova Rebublike Hrvatske Rina Eterović Goreta, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u okviru svoje gospodarske diplomacije organizira posjete hrvatskim županijama za predstavnike i za gospodarske savjetnike stranih veleposlanstava koji su akreditirani u RH.

– Ovo je izvrsna prilika da se stranim predstavnicima pokažu potencijali svake županije, mogućnosti za investiranje, da ih upoznamo s vodećim industrijama i kompanijama u svakoj županiji te da se upoznaju sa dužnosnicima iz županije, a sve sa ciljem da u budućem vremenu dovedu svoje predstavnike iz gospodarstva, iz državnih institucija i kako bi u jednom kontaktu nastavili daljnju suradnju i istraživali i daljnje komunikacije i sklapanja ugovora. S nama je danas u Varaždinu preko 35 gospodarskih savjetnika, predstavnika stranih veleposlanstava preko 25 država, gdje je pokazan veliki interes sa njihove strane da se upoznaju sa detaljima ove županije – rekla je Eterović Goreta zahvalivši županu i gradonačelniku na izvrsnom programu kojeg su prikazali.

Jedan od predstavnika stranih veleposlanstava, Andrea Biggi, otpravnik poslova u veleposlanstvu Australije izjavio je da su u Varaždin stigli kako bi saznali sve o gospodarskim potencijalima područja, o bogatoj povijesti, prekrasnoj arhitekturi, ali i o obrazovnom sustavu.

– Dolazak ovdje je i prilika za bolje upoznavanje jer ćemo večeras u Varaždinu u Kinu Gaj s početkom u 18 sati, kao Veleposlanstvo Australije, prikazati film “Satelitski dječak”. Riječ je o besplatnoj projekciji za građane povodom 30 godina uspostave diplomatskih odnosa između Australije i Hrvatske – kazao je Andrea Biggi.

Savjetnik i voditelj Ureda za ekonomske odnose veleposlanstva Mađarske, Tamás Bakó pohvalio je organizaciju događanja koje je, kako je naglasio jako korisno.

– Dobili smo sve adekvatne informacije o gradu i županiji te sve poslovne informacije koje su potrebne za buduću suradnju. Dojam je vrlo pozitivan – zaključio je Tamás Bakó.

Gospodarstvenici će između ostalog obići i poslovni sustav Vindija, Fakultet organizacije i informatike te siranu Bohnec.

www.sjever.hr
07.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.