Now Reading:
Udruga branitelja Jalševec još jednom pokazala veliko srce, ovoga puta pomogli Ukrajincima
Full Article 3 minutes read

Udruga branitelja Jalševec još jednom pokazala veliko srce, ovoga puta pomogli Ukrajincima

Građani Varaždinskih Toplica imaju veliko srce i redovito se odazivaju kada treba pomoći. S agresijom na Ukrajinu u Varaždinske Toplice stigli su nesretni ljudi koji su morali napustiti svoj dom, a osim dobrodošlice u Toplicama imaju i prijatelje koji redovito pomažu. Posljednji primjer je Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Klub Jalševec, koji je ukrajinskoj djeci osigurao odjeću i voće.

Naime, u akciji „Branitelji za djecu Ukrajine“ osobnim donacijama članova Udruge prikupljena su sredstva kojima su kupljene majice i sportske gaćice za djecu koja pohađaju topličku školu, a ta je donacija, zajedno s onom stotinjak kilograma jabuka, naranči i banana, u četvrtak predana u objektu koji je Ukrajincima privremeni dom u Varaždinskim Toplicama. Tim se im željeli barem malo uljepšati nadolazeće uskrsne blagdane.

Predsjednik udruge branitelja Jalševec Anđelko Horvat ističe da su među najvećim udrugama branitelja u Varaždinskoj županiji.

–Iako pokrivamo malo područje s 2500 stanovnika, župu Sv. Tri kralja, dio grada Varaždinskih Toplica, nosimo strašnu sliku iz Domovinskog rata u kojem smo izgubili 12 dečki, 7 ih je bilo zatočeno u Vukovaru, na desetine ranjenih. Na taj način posebno suosjećamo s djecom i obiteljima. Ne samo da smo ’91. bili na ratištu, nego smo i sudjelovali u pomaganju pri iseljavanju djece i obitelji s ratnog područja – rekao je Horvat.

Udruga svake godine organizira humanitarne akcije.

–Tako smo jedne godine osigurali sredstva za djecu koja nisu mogla plaćati školsku kuhinju za OŠ Svibovec. Jedne smo godine napravili humanitarnu akciju za obitelj mladog čovjeka koji je poginuo i ostavio dvoje male djece, od godinu i tri godine. Također smo pomogli i u nabavci informatičke opreme, laptopa za branitelje koji imaju troje i više djece. Prošle godine radi korone nismo imali akciju, mada je humanitarni koncert bio najavljen. Zato ćemo ove godine imati dva. Jedan sada povodom Uskrsa , a drugi za Božić. Sva sredstva usmjerit ćemo prema onima kojima je u tom trenutku potrebna pomoć – dodao je predsjednik udruge branitelja iz Jalševca.

–U ovu akciju išli smo ciljano, u suradnji s doktoricom Kovačić, voditeljicom Doma 2 gdje je smješteno stotinjak osoba iz ratom pogođene Ukrajine, među njima dvadesetak djece koja pohađaju topličku osnovnu školu. Kupili smo majice, hlačice, tajice, osigurali voće i malo slatkiša – završio je Horvat.

Humanitarnu akciju branitelja podržali su i iz gradske uprave Varaždinskih Toplica. Gradonačelnica Dragica Ratković naglašava da je pomoć ukrajinskoj djeci i njihovim obiteljima samo posljednji u nizu primjera kada su građani Varaždinskih Toplica pokazali brigu i suosjećanje za one u nevolji.

www.sjever.hr
07.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.