Now Reading:
SVJETSKI DAN ZDRAVLJA obilježen u Varaždinu s ciljem promocije zdravog životnog stila – akciji se priključio velik broj građana
Full Article 3 minutes read

SVJETSKI DAN ZDRAVLJA obilježen u Varaždinu s ciljem promocije zdravog životnog stila – akciji se priključio velik broj građana

Danas se, kao i svakog 7. travnja obilježava Svjetski dan zdravlja, a Svjetska zdravstvena organizacija svake godine određuje jednu temu. Ove godine je to zdravo životno okruženje odnosno, zdrav okoliš te utjecaj klimatskih promjena i globalnog zatopljenja na zdravlje.

Na Trgu kralja Tomislava u Varaždinu ispred FOI-a će tim je povodom u prijepodnevnim satima održana javnozdravstvena akcija „Živjeti zdravo“, koju organizira Zavod za javno zdravstvo u suradnji sa Sveučilištem Sjever, Medicinskom školom u Maruševcu i Prirodoslovnom, rudarskom i kemijskom školom Varaždin.

Voditeljica Djelatnosti za promicanje zdravlja i javnozdravstvenu medicinu, Irena Stipešević-Rakamarić, dr. med. objasnila je kako se promoviraju prirodne metode i jednostavni načini za očuvanje zdravlja.

-Ovom akcijom upućujemo građane na zdrav način života, pravilnu prehranu, promoviramo kretanje, konkretno nordijsko hodanje koje su demonstrirali studenti sa Sveučilišta Sjever. Učenici Medicinske škole u Maruševcu pomažu u mjerenjima tlaka i šećera, demonstrira se sjedenje na lopti kao bolja opcija za kralježnicu, a prezentirana je i masažu na stolcu. Sve su to uzroci zbog kojih ljudi završavaju na bolovanju, izostaju iz škole, fakulteta, a ovo je u svrhu prevencije – kazala je Stipešević-Rakamarić.

U Varaždinskoj županiji postoji određeni porast od dijabetesa tipa II koji je povezan s debljinom i sjedilačkim načinom života i nepravilnom prehranom. Zato je važno educirati stanovništvo o dobrobitima zdrave prehrane i kretanja kao jednog zdravog životnog stila.

-Pošto je covid oslabio moramo se vratiti prevenciji kroničnih nezaraznih bolesti, prvenstveno kardiovaskularne koje su prvi uzrok smrti, a preventivno možemo djelovati pravilnom prehranom u spoju sa tjelovježbom. Možemo napraviti puno ako povećamo unos voća i povrća, pijemo vodu umjesto zaslađenih pića i uvedemo redovnu fizičku aktivnost prema svojim mogućnostima, a nordijsko hodanje jedna je od dobrih opcija pogodna za osobe starije životne dobi, osobe koje imaju problema sa kralježnicom, zglobovima jer se rasterećuje lumbalni dio kralježnice i koljena, kukova koji su zahvaćeni kroničnim degenerativnim promjenama. – poručila je Stipešević-Rakamarić te dodala kako je pravi recept: „Svakodnevno malo kretanja, više voća i povrća u prehrani, manje crvenog mesa, prestanak pušenja, izbjegavanje alkohola i briga o kalorijskom unosu u svrhu prevencije debljine.

Emanuel Pazman, učenik 4. razreda Srednja škola Maruševec građanima je zajedno s kolegama mjerio krvni pritisak i glukozu iz kapilarne krvi u svrhu prevencije kronično te nezaraznih bolesti kao što su dijabetes i hipertenzija.

-Bilježimo velik odaziv, a nažalost bilo je nekoliko slučajeva gdje su kod pojedinih građana vrijednosti bile povišene pa smo ih savjetovali da se jave liječnicima na daljnje pretrage – rekao je Pazman.

abrkic/sjever.hr
07.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.