Now Reading:
ZA ZELENIJI GRAD Grad Krapina za sva kućanstva na širem gradskom području osigurava besplatne kompostere
Full Article 3 minutes read

ZA ZELENIJI GRAD Grad Krapina za sva kućanstva na širem gradskom području osigurava besplatne kompostere

Grad Krapina svim kućanstvima na svom području osigurao je besplatne vrtne kompostere za biorazgradivi komunalni otpad. Riječ je o 2600 kompostera od 400 litara i 90 kompostera od 1000 litara koji će se bez naknade dodijeliti svim kućanstvima, odnosno višestambenim zgradama, rečeno je ne konferenciji za medije održanoj u srijedu.

Ukupna vrijednost te nabave je 941 000 kuna sa uključenim PDV-om, od čega Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira 40% dok je 60% obaveza Grada Krapine.

Kako je naglasio gradonačelnik Zoran Gregurović, Grad ovim potezom želi doprinijeti većoj zaštiti okoliša i svojim građanima osigurati uvjete za odvojeno prikupljanje otpada.

-Strategija Republike Hrvatske je da se smanji količina mješanog komunalnog otpada u narednom razdoblju. Većina naših građana nakon poslanih upitnika odlučila se za kućno kompostiranje, a svega nekoliko građana se odlučilo za kante za biootpad i na taj način podjelom besplatnih kompostera im omogućujemo i lakše kompostiranje kod kuće. Vjerujemo da će se i na taj način smanjiti količina mješanog komunalnog otpada – rekao je gradonačelnik Gregurović podsjetivši kako je na prošloj sjednici Gradskog vijeća donijeta odluka usklađena sa Zakonom o gospodarenju otpadom za sve JLS čija je obaveza bila utvrditi fiksni dio cijene za odvoz otpada. Riječ je 72 kune uvećano za PDV, a na taj iznos svi koji su se izjasnili za kompostriranje mogu dobiti 30% popusta.

-Ovi komposteri nisu uvjet za ostvarivanje tog popusta, ali možda ćemo mnogima na taj način olakšati to kućno kompostiranje. Pozivam sve građane da u radno vrijeme reciklažnog dvorišta besplatno preuzeti svoj komposter. Potrebna im je osobna iskaznica ili račun za odvoz otpada od strane Krakoma – objasnio je Gregurović.

Katarina Posilović, direktorica Krakoma d.o.o. pojasnila je kako su komposteri pakirani u kartonske kutije i lagani su za transport, a dolaze s uputama za slaganje koje su dostupne i na internet stranicama, a stići će i uz sljedeći račun zajedno s uputama o kompostiranju.

-Svi koji su se izjasnili da kućno kompostiraju, a kod nas je to jako velik broj potrošača, ostvaruju popust od 30% na fiksni dio cijene naše usluge. Građani imaju već tri kante, a za treći, žuti spremnik počeo je organiziran odvoz početkom ove godine, gdje je Grad Krapina u suradnji sa Fondom za zaštitu okoliša nabavio te spremnike, također besplatne za naše potrošače – rekla je Posilović dodavši kako će se u svibnju, lipnju, srpnju i kolovozu zeleni spremnici prazniti svaki tjedan s obzirom na pritužbe građana o neugodnim mirisima uslijed vrućina.

-Imamo reciklažno dvorište s jako puno kategorija otpada koji skupljamo, radno vrijeme reciklažnog dvorišta je doista prilagođeno potrebama naših korisnika, radimo ujutro, poslijepodne i subotom, a korištenje dvorišta potpuno je besplatno. Pozivam građane da kad već spreme otpad, da ga donesu u reciklažno dvorište, naši zaposlenici će pomoći pri sortiranju i istovarivanju, te pozvala građane da reciklažno dvorište što više koriste – kazala je Posilović te apelirala na savjesno ponašanje građana s obzirom da se u posljednje vrijeme ostavlja otpad na eko otocima i pored njih, van prostora gdje je organizirano skupljanje.

Građani kompostere mogu preuzeti od 1. travnja u reciklažnom dvorištu Krakoma na adresi Bobovje 52 f, Krapina.

abrkic/sjever.hr
06.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.