Now Reading:
Znanost o podacima u logistici
Full Article 4 minutes read

Znanost o podacima u logistici

Danas digitalizacija mijenja način poslovanja u brojnim industrijama, pa tako i u logistici koja vapi za pametnim rješenjima s ciljem opstanka u sve kompleksnijem okruženju praćenom brojnim poremećajima. Napredak digitalne tehnologije napravio je zaokret u logističkoj industriji koja je donedavno funkcionirala na zastarjelim ručnim procesima s nefleksibilnom opremom koja nije doprinosila produktivnosti, učinkovitosti i zadovoljstvu kupaca. Osim razvoja digitalne tehnologije, kontinuirano mijenjanje preferencija kupaca te uspjeh e-trgovine čine logistiku savršenim područjem za primjenu znanosti o podacima. Kombiniranje analitike, relevantne statistike, umjetne inteligencije (AI) i strojnog učenja (ML) za istraživanje trendova i identificiranje obrazaca pružit će veliki poticaj za revoluciju u poslovanju poduzeća koja pružaju logističke usluge.

Kako brojni pružatelji logističkih usluga tokom logističkih operacija raspolažu ogromnom količinom podataka o pošiljkama svaki dan, primjena znanosti o podacima u logistici, te njihova detaljna analiza značajno može utjecati na rješavanje nedostataka u logističkim operacijama.

Ovdje ćemo istaknuti neka od područja na koja će značajno utjecati znanost o podacima u logistici. Prije svega porast operativne učinkovitosti je važan cilj optimizacije logističkog procesa. Podaci predstavljaju sredstvo pomoću kojih je moguće pratiti promjene u operacijama, te putem KPI-ovi mjeriti trošak, vrijednost, usluge i otpad u redovitim intervalima kako biste spriječili katastrofe i poduzeli korektivne mjere. To će povećati učinkovitost i osigurati transparentnost u operacijama.

Primjenom znanosti u podacima moguće je poboljšati predviđanje tako da se skupljaju podaci u stvarnom vremenu i to iz više izvora, što utječe na bržu i točniju analizu podataka.

U logistici je zbog gužvi na cesti izuzetno bitna optimizacija rute koja prema nekim izvorima ima značajan potencijal smanjiti emisiju CO2 za 5% do 25%, te povećati kilometražu za 5% do 15%, smanjiti troškove rada i smanjiti vrijeme planiranja i upravljanja za 25% do 75%. Algoritam optimizacije rute uzima u obzir podatke kao što su količina naručene robe, geografska udaljenost između mjesta preuzimanja i dostave, učestalost narudžbe, itd. Znanost o podacima može se koristiti za pronalaženje najbližeg vozila, a informacije se mogu koristiti podijeliti bez kašnjenja, odmah. Trendovi se također mogu identificirati na temelju broja narudžbi, klime, prosječne brzine na ruti, potrošnje goriva i vremena. Big Data također pomaže u točnom i sveobuhvatnijem određivanju ponašanja prilikom putovanja. Prikupljanje podataka o okolišu putem senzora pričvršćenih na vozila pomaže u identificiranju onečišćenja, razine buke, pojedinosti o prometu i drugo.

Primjena podataka u znanosti može povećati lojalnost kupaca, pružiti jasnu segmentaciju kupaca i optimizirati korisničku uslugu. Također će pokrenuti evoluciju CRM tehnika. Big Data će pružiti sveobuhvatan pregled zahtjeva kupaca i kvalitete usluga, koji se mogu koristiti za poboljšanje kvalitete proizvoda.

Kako danas logistika djeluje u iznimno kompleksnom i dinamičnom okruženju prije svega da bi smanjila poremećaje mora se raditi kontinuirana procjena rizika odnosno kontinuirano pratiti procese i predviđati događaje koji mogu dovesti do poremećaja u lancu opskrbe. Znanost o podacima ovdje omogućuje izgraditi otporniji transportni model koji može temeljem detaljne analize podataka inteligentno predvidjeti poremećaje i o tome obavijestiti važne sudionike.

Osim toga kombiniranje tehnologija odnosno znanosti u podacima s analitikom, zatim informacija iz senzora, praćenje u stvarnom vremenu i 5G tehnologijom pruža sveobuhvatnu vidljivosti u cjelokupnom poslovanju lanca opskrbe.

Pojedinci smatraju kako podaci u poslovanju te njihova transformacija u znanje primjenom novih tehnologija predstavljaju električnu energiju 21. stoljeća, stoga brojne kompanije uskaču u vlak podataka kako bi izgradile otporniji lanac, pružile iskustvo kupcu i time ostvarile profite u sve kompleksnijim uvjetima.

Izvori:

  1. https://www.saloodo.com/blog/digital-logistics-how-can-logistics-benefit-from-data-science/
  2. https://www.ramco.com/blog/logistics/how-can-logistics-operations-benefit-from-data-science

Ovaj prilog omogućuje Odjel logistike i održive mobilnosti Sveučilišta Sjever (https://www.unin.hr/tehnicka-i-gospodarska-logistika-kc/opce-informacije/).

www.sjever.hr
05.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.