Now Reading:
Srbija ostaje bez nafte, može joj pomoći samo Hrvatska
Full Article 1 minutes read

Srbija ostaje bez nafte, može joj pomoći samo Hrvatska

Sankcije EU prema Rusiji uključuju među ostalim zabranu svih transakcija s određenim ruskim državnim poduzećima, pri čemu je na popisu objavljenom u službenom glasilu EU među desetak takvih poduzeća naveden i Gazprom Njeft.

Tako bi, prenosi Večernji list, od sredine svibnja Srbija zbog sankcija Rusiji trebala ostati bez nafte koju dobiva iz Omišlja Jadranskim naftovodom. To bi bio veliki udarac za tu zemlju jer glavnina nafte za rafineriju u Pančevu stiže preko Hrvatske Janafovim naftovodom.

No novoizabrani srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nakon objave te vijesti poručio je svojim sugrađanima da se ne trebaju brinuti i da će problem isporuke nafte rješavati zajedno s Hrvatskom i Europskom unijom.

-Riješit ćemo taj problem i oko plina i oko nafte s našim partnerima – rekao je Vučić, navodeći da je njegov tim već razgovarao s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen.

Vučić je u svom pobjedničkom govoru nakon predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Srbiji bio vrlo blagonaklon prema Hrvatskoj, koju inače uglavnom spominje u negativnom kontekstu.

sjever.hr/vecernji.hr
05.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.