Now Reading:
Prelog slavi Dan oslobođenja od nacističke okupacije, Kolarek: Nadam se da ćemo s ponosom graditi društvo bez mržnje i netolerancije
Full Article 2 minutes read

Prelog slavi Dan oslobođenja od nacističke okupacije, Kolarek: Nadam se da ćemo s ponosom graditi društvo bez mržnje i netolerancije

Grad Prelog 4. travnja obilježava Dan oslobođenja od nacističke okupacije. Tim povodom položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika Palim borcima u parku na Trgu slobode.

Početkom travnja 1945. godine, Kalnički partizanski odred, jedinice bugarske Otečestvene fronte i sovjetske Crvene armije ušle su u Međimurje i prekinule četverogodišnju nacističku okupaciju, a dolaskom hrvatske partizanske jedinice te 1945. godine, taj je kraj posljednji pripojen matici zemlji.

Oslobođenje Međimurja je započelo 1. i 2. travnja 1945. godine. Prelog je oslobođen 4. travnja, a Čakovec 6. travnja 1945. godine, kojim datumom se obilježava i Dan oslobođenja Međimurja od mađarske okupacije.

Gradonačelnik Ljubomir Kolarek podsjetio je kako je u anifašističkim borbama tijekom Drugom svjetskog rata sudjelovalo više od 2000 Međimurki i Međimuraca, a njih oko 1800 završilo je u logorima i zatvorima, dok je 300-tinjak poginulo.

-Svjedoci smo burnih vremena i nadam se da ćemo uvijek sačuvati svoj ponos, zanos i graditi društvo koje neće biti temeljeno na mržnji i netoleranciji – rekao je Kolarak.

Nakon što su položeni vijenci i zapaljene svijeće minutom šutnje odana je počast svima onima koji su položili svoj život u Drugom svjetskom ratu boreći se za domovinu.

abrkic/sjever.hr
04.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.