Now Reading:
Preko 5 milijuna kuna potpora: razvoj poljoprivrede jedan je od ciljeva varaždinske županijske vlasti
Full Article 2 minutes read

Preko 5 milijuna kuna potpora: razvoj poljoprivrede jedan je od ciljeva varaždinske županijske vlasti

Razvoj poljoprivrede jedan je od osnovnih ciljeva Varaždinske županije koja svoje poljoprivrednike potpomaže dodjelom bespovratnih kroz ukupno 12 mjera, a osim sufinanciranja projekata u suradnji s fakultetima, u tijeku je i uspostava Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi čime bi se varaždinski kraj još više pozicionirao u području u kojem je najjači, povrtlarstvu, voćarstvu, vinogradarstvu i ostaloj poljoprivrednoj proizvodnji.

Neke od mjera razvoja poljoprivrede su bespovratne potpore poljoprivrednicima za nabavu sustava za navodnjavanje ili za zaštitu od tuče, okrupnjavanje poljoprivrednog zemljišta, podizanje trajnih nasada te usklađivanje proizvoda i usluga s potrebama tržišta, piše Župan.hr. Za to je ove godine, kao i prošle osigurano 4,6 milijuna kuna, a iznosi od po 200.000 kuna predviđeni su za udruge pčelara te Županijski lovački savez.

Prošle je godine zabilježen velik interes poljoprivrednika pa je izdvojeno dodatnih pola milijuna kuna, a ukupni iznos potpora u poljoprivredi po prvi je puta premašio pet milijuna kuna.

Kroz ruralni razvoj provode se razne aktivnosti s ciljem zaštite i promocije tradicionalne proizvodnje i samih proizvoda, a veći nekoliko godina sufinanciraju se i edukacije poljoprivrednih proizvođača s čime se i nastavlja.

Uz sufinanciranje projekata u suradnji s fakultetima koji za cilj imaju poboljšanje kvalitete proizvoda i života na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima te očuvanje okoliša i krajolika, u Vinicu gdje je u tijeku revitalizacija dvorca Opeka radi uspostave centra kompetentnosti u sljedećih nekoliko godina slit će se čak 150 milijuna kuna.

– Uz radove, bitno je naglasiti da će se na sami sadržaj investirati oko 49 milijuna kuna kako bi se i učitelji i svi polaznici centra kompetentnosti educirali – rekao je župan Anđelko Stričak u siječnju ove godine prilikom obilaska radova na dvorcu Opeka.

www.sjever.hr / zupan.hr
04.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.