Now Reading:
Mladi ukrajinski hrvači privremeno smješteni u Minervi iz Tallinna se vratili s tri medalje: Čudi nas što vaši sportaši nisu financijski popraćeni, kod nas su stipendije 250 eura
Full Article 3 minutes read

Mladi ukrajinski hrvači privremeno smješteni u Minervi iz Tallinna se vratili s tri medalje: Čudi nas što vaši sportaši nisu financijski popraćeni, kod nas su stipendije 250 eura

Rat u Ukrajini ne jenjava, a iz dana u dan sve je više onih koji bježeći od ratnih strahota svoj privremeni dom pronalaze u Hrvatskoj.

Među njima su mladi ukrajinski hrvači koji su zajedno sa svojim obiteljima i trenerom Eugenom Chubenkom smješteni u Domu 2 Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju u Varaždinskim Toplicama. Unatoč svemu što se događa, nisu odustali od sporta pa su prije nekoliko dana nastupili na turniru Tallinn Open u Estoniji na kojem je sudjelovalo 1600 hrvača iz 20 država.

Mladi su se ukrajinski hrvači, tri kadeta i tri dječaka, natjecali u grčko-rimskom stilu i ostvarili odlične rezultate, odnosno „uzeli” tri medalje.
U konkurenciji kadeta do 55 kg , blizanci Maksim i Dmitrij, sinovi trenera Eugena Chubenka , osvojili su prvo i drugo mjesto, dok je Yaroslav Pukasu kategoriji do 71 kg bio šesti.
U kategoriji dječaka do 55 kg Miro Koloyartsev bio je prvi, a Tesdhlia Lev četvrti u kategoriji do 53 kg, dok je Hlib Pyvovarov bio deveti u kategoriji do 32 kg.

Zahvaljujući treneru hrvača „Vindije” Andriji Bariću, doznali smo da su mladi Ukrajinci zadovoljni svojim nastupom na turniru te ističu da je konkurencija bila vrlo jaka.

Ako se pitate otkud Vindija i Barić u ovoj priči, moramo vam reći da su upravo varaždinski sportaši bili među prvima koji su ponudili pomoć svojim ukrajinskim kolegama.

Tako je nedavno izbornik svih hrvatskih hrvačkih reprezentacija Alan Runac za Jutarnji list rekao da su istog trenutka kada je počela ruska agresija, uspostavili kontakt sa svojim prijateljima, kolegama u Ukrajini i ponudili im pomoć, odnosno da mladi dečki, djeca hrvači i njihove obitelji dođu u Varaždinsku županiju.
Oni su to i prihvatili, privremeni su dom pronašli u topličkoj Minervi. Smještajem i načinom na koji su primljeni su vrlo zadovoljni, ali još uvijek se nisu u potpunosti navikli na našu hranu,

Prema riječima trenera Chubenka, zahvalni su što mogu boraviti u Varaždinskim Toplicama i trenirati u klubu Vindija. Zadovoljni su sparing partnerima i uvjetima koje ovdje imaju, a ono što ih čudi i što nisu očekivali je što naši sportaši nisu financijski popraćeni. Kažu da je kod njih hrvanje puno profesionalnije i puno se ulaže u djecu koja imaju stipendije 250 eura, a vrijedi napomenuti kako su plaće u Ukrajini oko 300 eura.

-Po tome se vidi da se kod nas malo izdvaja za sport i sportaše. Njihovi klinci sportaši su u kampu, treniraju dvaput dnevno i imaju prilagođenu nastavu. Možemo samo zaključiti da mi još imamo odlične rezultate u odnosu na njihov broj treninga i sve ostale uvjete – rekao nam je Andrija Barić.

Bez obzira na sve, naši sportaši ne samo da ostvaruju odlične rezultate, već su pokazali i da imaju velika srca koja ovoga puta složno kucaju za Ukrajince čija je domovina napadnuta i razaranja i stradavanja su iz dana u dan sve veća.
Nadajmo se da će sve to uskoro proći te da će se ukrajinski i hrvatski sportaši sretati i družiti u boljim okolnostima

q. kučić/sjever.hr
03.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.