Now Reading:
U 81. godini preminula Višnja Korbar, ikona kajkavske popevke
Full Article 2 minutes read

U 81. godini preminula Višnja Korbar, ikona kajkavske popevke

U 81. godini života u Zagrebu je preminula pjevačica Višnja Korbar.

Višnja Korbar, rođena Krapinčanka koja je odrastala u Pregradi, bila je jedna je od rijetkih vokalnih solistica koja je od prve godine sudjelovala na Festivalu kajkavskih popevki u Krapini u kontinuitetu do 2010. godine, podarivši kajkavskoj kulturnoj baštini oko 45 popevki.

S osobitim veseljem nastupala je u svojoj Krapini i publika ju je obožavala, te su je s punim pravom nazivali “ikona kajkavske popevke” i “vladarica Krapinskog festivala”.

Iako je Višnja poznata po svojim vedrim i veselim popevkama koje su ušle u antologiju, među kojima su Šala bila, šala bu, Tancaj, tancaj, Pri veseloj Zagorki, Francek mota iza plota, Kak vragu na rep stati, Rođena vu Krapini, ona je pjevala i kajkavske ljubavne balade, za koje je često i sama pisala stihove.

Upravo je za svoje posljednje sudjelovanje na krapinskoj festivalskoj pozornici 2010. godine, odabrala svoju autorsku skladbu “Tak bi rada”, a koju je uglazbio njezin dugogodišnji suradnik, Vilibald Čaklec. U nostalgiji za nekim prošlim vremenima, ova popevka možda najbolje ocrtava Višnju, ponosnu Zagorku, pjevačicu prekrasne boje glasa, koja je s puno ljubavi pjevala o svojem rodnom kraju i dragom kaj-u gotovo pola stoljeća.

www.sjever.hr
01.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.